Индийски приказки (Подбрани случки из старинния индийски епос Махабхарата)

Млади читатели, в ръцете си държите нова книга — „Индийски приказки“, която ще ви срещне с герои от далечното минало на Индия, дали основа на старинния епос „Махабхарата“, или „Велико сказание за потомците на Бхарата“.

Основният разказ проследява живота и съдбата на синовете на цар Панду, починал рано, и на синовете на слепия му брат Дритаращра, поел управлението на царството.

При все че принцовете братовчеди Арджуна, Юдищира и Бхимасена, синове на цар Панду, и Дурьодан, Дюсазана и Карна, синове на Дритаращра, живеят като братя и заедно се възпитават в храброст и военно изкуство, враждата не закъснява да пусне кълнове помежду им, които растат с приближаването на деня, в който един от принцовете трябва да наследи трона.

Епичните събития, наситени с борби, поражения и победи на най-достойния — Юдищира, се редуват с предания, сказания, митове, легенди, морални проповеди и философски размисли, така че повествованието представлява една енциклопедия на индийските нрави и обичаи. В представите на непросветените хора постъпките на приказните герои често се ръководят от волята на боговете. Като всички народи в древността и индийците не са могли да си обяснят проявите на природните сили и са ги отъждествявали с измислени от тях богове, в които вярвали и са им били благодарни за равновесието в безкрайната вселена.

Отделните части на цялостното епично произведение, макар и различни по род и вид са споени от богатата източна фантазия и мъдрост и са поетично и увлекателно преразказани.

От преводача

Съдържание

Индийски приказки 5,8

Contes indiens,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Заглавие: Индийски приказки

Преводач: Надя Трендафилова

Година на превод: 1974

Език, от който е преведено: френски

Издание: първо

Издател: „Народна младеж“ — издателство на ЦК на ДКМС

Град на издателя: София

Година на издаване: 1974

Тип: приказка (не е указано)

Националност: френска

Печатница: Държавна печатница „Димитър Благоев“ — Пловдив

Излязла от печат: 25.XII.1974 г.

Редактор: Христиана Василева

Художествен редактор: Иван Стоилов

Технически редактор: Георги Кожухаров

Художник на илюстрациите: Серджо Ридзато

Коректор: Елеонора Христова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/4742

История

  1. — Добавяне (създаване на книга за съществуващо произведение)

Библиоман