Читателски коментари (за „Дървото на Юда “ от Арчибалд Кронин)

  • 1. Ели (10 февруари 2012 в 23:59)

    Здравейте, скъпи приятели на хубавата книга! Горещо ви препоръчвам този роман на Кронин, който е моят най-любим автор още от ученическите години… Силата на образите, особено на главния герой Мъри, е потресаваща и буди дълбок размисъл за това как един талантлив млад лекар зарязва призванието си и голямата си любов, тъй като е прекалено слабохарактерен, за да се пребори с изкушенията на лесно предоставените му възможности за богатство и издигане в обществото… И разкаял се след много години, той прави опит да усмири глождаещата го съвест, като отново не му достига смелостта да последва повелите на сърцето ,разбивайки жестоко един млад живот и завършвайки трагично самият той… И както казва самият Кронин… „пътят към ада е постлан с добри намерения“… Не знам защо, но ми напомня донякъде на „Американска трагедия“ на Драйзер…

    • 2. Весела (15 април 2013 в 19:20)

      Това е и мой любим автор, но толкова малко негови книги намирам в нета…

      Ако знаете къде могат да се намерят още негови книги — пишете!

    • 3. Diavolo1899 (21 януари 2015 в 02:50)

      След коментара на Ели няма какво повече да се добави. Поздравления!

  • 4. niika (21 януари 2015 в 10:35), оценка: 3 от 6

    Харесвам Кронин, а „Замъкът на шапкаря“ за мен е уникална книга. За съжаление обаче останах безкрайно разочарована от тази негова творба.

    Може факта, че съм я чела на 16 години да е причината, но само при спомена за книгата и чувството, което тя ми е оставила с годините е неприятно.

    За мен — посредствена

  • 5. БААИК (21 февруари 2016 в 15:03), оценка: 6 от 6

    Прекрасна книга! Кронин те кара да изживяваш с цялата си душа книгите му!

  • 6. zlodeyski (28 октомври 2016 в 11:44), оценка: 3 от 6

    Доста посредствена книга на Кронин, далече от добрите му произведения, посветени на минните лекари в Уелс.

    Можеше да развие повече историята на д-р Мъри след като слезе от кораба в Калкута, да хвърли повече светлина върху брака му с Дороти Холбрук, а в крайна сметка, ако толко е имал угризения, можеше да се обеси много по-рано.

    Кети, като такова чисто, неоптенено и набожно момиче едва ли би могло да съществува в годините след Втората световна, то все едно са я извадили от Викторианската епоха.

  • 7. nickbaizel (16 октомври 2021 в 13:33), оценка: 3 от 6

    Всъщност единственият печеливш в цялата история е Уили.

  • 8. Lilims (7 юни 2023 в 22:31), оценка: 5 от 6

    Кронин разказва много увлекателно! Не откъсваш очи, чете се на един дъх! Прочела съм само Замъкът на шапкаря, Цитатаделата и Дървото на Юда. Доволна съм и от трите книги, нямам любима. Продължавам…

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.