Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Самотния вълк (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Flight from the Dark, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Книга игра
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,2 (× 6 гласа)

Информация

Картинките са взети от http://www.projectaon.org/en/xhtml/lw/01fftd/title.htm

Илюстрации: Гари Чолк

История

  1. — Добавяне

Правила на играта

Основни правила

Записваш всичко в Дневника на приключението. За по-нататъшни приключения можеш да си разчертаеш сам същата таблица.

По време на твоето обучение като воин на Каи ти си развил майсторството на битките — БОЙНИТЕ УМЕНИЯ, и физическото качество — ИЗДРЪЖЛИВОСТ. Преди да се втурнеш в своето приключение трябва да определиш доколко успешно е било твоето обучение. За тази работа вземи молив и посочи със затворени очи едно от числата в Таблицата на случайните числа. Ако посочиш нула, това ти се брои за нула.

Първото число от Таблицата на случайните числа, посочено по този начин, представлява твоите БОЙНИ УМЕНИЯ. Добави 10 към избраното число и запиши сбора в графа БОЙНИ УМЕНИЯ на твоя Дневник на приключението. Ако си посочил числото 4, в Таблицата на случайните числа, можеш да запишеш в графа БОЙНО УМЕНИЕ 14. Започнеш ли битка, твоите БОЙНИ УМЕНИЯ ще се сблъскат с БОЙНИТЕ УМЕНИЯ на твоя противник. Високият резултат в тази графа е нещо много хубаво за теб.

Второто число, което посочваш слепешком в Таблицата на случайни числа, определя нивото на твоята ИЗДРЪЖЛИВОСТ. Прибави 20 към посоченото число и запиши сбора в графа ИЗДРЪЖЛИВОСТ ОТ Дневника на приключението. Ако си посочил 6 в Таблицата на случайните числа, запиши в графа ИЗДРЪЖЛИВОСТ 26 точки.

Ако те ранят в битката, губиш точките си за ИЗДРЪЖЛИВОСТ. Ако в който и да е момент твоите точки за издръжливост намалеят до нула, ти умираш и идва край на твоето приключение. Загубените точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ могат да бъдат възстановени по време на приключението, но броят на точките не може да надхвърли техният брой в самото начало на приключението.

Дневник на приключението

Притежателят на този свитък е посветен в бойните дисциплини на Каи.

 

Бойни умения (БУ) Точки за издръжливост (ТИ)[1]

 

Бележки за битките
Самотния вълк — ТИ Ниво на атаката Противник — ТИ

 

Дисциплините на Каи
1.
2.
3.
4.
5.

 

Оръжия (не повече от 2)
1.
2.

Ако участникът в битката притежава оръжие и умее да борави с тях, прибави 2 точки за бойно умение (БУ).

Ако участникът в битката няма оръжие, извади 4 точки за БУ.

 

Кесия на ремъка Храна
Съдържа златни монети (не повече от 50) Извади три три точки за издръжливост, ако нямаш храна, когато трябва да се нахраниш

 

Предмети в раницата (не повече от 8)[2]
1. … … … … … … … … …
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

 

Особени предмети
Описание Известни ефекти
Таблица за резултата от битките
9217-crtneg.gifТаблица за резултата от битките — отрицателни числа
9217-crtpos.gifТаблица за резултата от битките — положителни числа
Таблица на случайните числа
9217-random.gifТаблица на случайните числа за битките

Дисциплините на Каи

От древни времена монасите на Каи са овладявали уменията на воина. Тези умения са известни като Дисциплините на Каи и всички воини от Каи ги овладяват. Ти си изучил само пет от уменията, изброени по-нататък. Трябва сам да избереш кои пет от тях владееш. Тъй като всички бойни изкуства ще ти бъдат необходими в определен момент от твоето опасно пътуване, избери много внимателно своите пет умения. Умелото използване на бойните изкуства в точно определен момент може да ти спаси живота.

Когато избереш своите пет дисциплини, запиши ги в графа ДИСЦИПЛИНИТЕ НА КАИ в Дневника на приключението.

 

Маскировка

Това изкуство улеснява воина на Каи да се слее със заобикалящата го среда. Той може да се скрие сред дървета и скали или да мине незабелязано покрай неприятел. В градчето или големия град това изкуство улеснява воина да прилича на местен жител и му помага да намери подслон или безопасно скривалище. Ако избереш това изкуство, запиши „Маскировка“ в твоя Дневник на приключението.

 

Лов

Това изкуство гарантира на воина от Каи че никога не ще гладува сред дивата природа. Той винаги ще може да си улови дивеч за храна освен в случаите, когато е в Уейстландс или в пустиня. Изкуството също така помага на воина да се придвижва крадешком когато дебне своята жертва.

Ако избереш това умение, запиши в дневника на приключението „Лов“. С това умение не трябва да имаш храна когато ти се налага да се храниш.

 

Шесто чувство

Това умение може да предупреди воина на Каи за голяма опасност. Освен това то може да разкрие намерението на непознат човек или качествата на странен предмет по време на твоето приключение.

Ако избереш това умение, запиши „Шесто чувство“ в Дневника на приключението.

 

Проследяване

Това умение улеснява воина на Каи да избере правилно пътя си сред природа, да открие човек или предмет в градчето или големия град и да разчита отпечатъци от стъпки или следи.

Ако избереш това умение, отбележи „Проследяване“ в Дневника на приключението.

 

Лекуване

Това умение може да се използва за възстановяване на точките за ИЗДРЪЖЛИВОСТ на твоята сметка във всеки епизод от книгата, през която минаваш, когато не си въвлечен в битка. Това може да бъде използвано след като твоите точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ паднат под първоначалното си ниво. Запомни, че твоите точки за издръжливост не могат да надхвърлят първоначалните точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ.

Ако избереш това умение, запиши в Дневника на приключението „Лекуване“. Добави една точка за издръжливост за всяка графа без битка.

 

Боравене с оръжие

Още с влизането си в манастира Каи всеки ученик се учи да овладее едно от оръжията. Ако Боравене с оръжие е сред твоите умения в Каи, посочи едно число от Таблицата на случайните числа по познатия ти вече начин. Така ще намериш отговарящото на числото оръжие от приложения по-надолу списък. Това е оръжието, което владееш. Когато влезеш в битка, добави две точки към твоето БОЙНО УМЕНИЕ.

Оръжията на героя

 

0 — НОЖ

1 — КОПИЕ

2 — БОЗДУГАН

3 — КЪС МЕЧ

4 — БОЕН ЧУК

5 — МЕЧ

6 — БРАДВА

7 — МЕЧ

8 — ТОЯГА

9 — ДЪЛЪГ МЕЧ

 

Фактът, че боравиш изкусно с оръжие не означава, че влизаш в приключението точно с това оръжие. И все пак по време на приключението ще имаш възможност да придобиеш различни оръжия. Ако вземеш брадва, ще имаш късмета да владееш едно от оръжията, които Самотния вълк носи от началото на приключението. Това ще бъде обяснено в частта за екипировката.

Не можеш да носиш повече от две оръжия. Ако избереш това умение, запиши в дневника на приключението „Боравене с ……… — добави две точки за бойно умение да носиш това оръжие“.

 

Мозъчен щит

Мрачните властелини и много от злите същества под тяхно командване могат да те нападнат с помощта на Мозъчна атака. Изкуството на Каи Мозъчен щит те предпазва от загуба на точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ, когато си подложен на такова нападение.

Ако избереш това умение, запиши в своя Дневник на приключението в графа „Мозъчен щит“. В този случай не губиш точки при нападение с Мозъчна атака.

 

Мозъчна атака

Това качество улеснява воина от Каи да нападне неприятеля със силата на своя мозък. В същото време това умение може да бъде използвано и като обикновено бойно оръжие и да добави две допълнителни точки към твоето БОЙНО УМЕНИЕ. Не всички същества, срещани в това приключение, могат да бъдат поразени с Мозъчна атака. В книгата ще ти бъде казано дали съществото е защитено срещу това оръжие.

Ако избереш това умение, запиши в Дневника на приключението „Мозъчна атака“. Добави две точки за БОЙНО УМЕНИЕ.

 

Общуване с животните

Това умение улеснява воина от Каи да общува с едни животни и да отгатва намеренията на други.

Ако избираш това умение, запиши в Дневника на приключението „Общуване с животните“.

 

Власт върху предметите

Овладяването на това изкуство улеснява воините от Каи да преместват малки предмети със своята умствена сила и способността да се концентрират.

Ако избереш това умение, запиши в дневника на приключението: „Власт върху предметите“.

Ако изпълниш мисията си така, както е посочена в книга първа за Самотния вълк, ти можеш да запишеш в Дневника на приключението в книга 2 ново изкуство на Каи по твой избор. Това допълнително изкуство, съчетано с другите пет умения, и всеки от специалните предмети, които си взел в книга 1, могат да бъдат използвани в следващото приключение на Самотния вълк, наречено „Пламък над водата“.

Екипировка

Ти си облечен в зелена униформа и носиш наметалото на ученик от Каи. Трябва ти оръжие, за да оцелееш.

Ти имаш само брадва (отбележи това в дневника си в графа „Оръжия“) и раница с продукти за едно Хранене (отбележи го в Дневника в графа „Хранене“). На пояса ти виси кожена кесия със Златни крони. За да разбереш колко са те, посочи едно число в Таблицата на случайните числа. Посоченото число показва броя на твоите златни монети в началото на приключението. Отбележи това в графа „Кесия на пояса“ в дневника на приключението.

Сред димящите развалини на манастира откриваш Карта на Сомерлунд (отбележи това в графа „Специални предмети“). Картата показва столицата Холмгард и земята на Дюренор, която се простира далеч на изток. За по сигурно скриваш картата в униформата си. Освен това откриваш един от следните предмети:

 

1 — МЕЧ (графа „Оръжия“)

2 — ШЛЕМ („Специални предмети“). Това ти дава към твоя сбор две точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ.

3 — ДВА ПЪТИ ХРАНЕНЕ („Хранене“)

4 — РИЗНИЦА („Специални предмети“). Това добавя към твоя сбор четири точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ.

5 — БОЗДУГАН („Оръжия“)

6 — ЦЕЛЕБНА ТЕЧНОСТ(„Предмети за раницата“). Това може да възстанови четири точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ в твоя сбор, ако го изпиеш след битка. В шишенцето имаш само една доза от течността.

7 — ТОЯГА („Оръжия“)

8 — КОПИЕ („Оръжия“)

9 — 12 Златни крони („Кесия на пояса“)

0 — ДЪЛЪГ МЕЧ („Оръжия“)

 

За да разбереш кой от описаните по-горе предмети ще намериш, покажи едно число от Таблицата на случайните числа и намери съответния предмет по номера на списъка. Запиши това в дневника на приключението под заглавието, дадено в скоби, и отбележи влиянието, което могат да имат те върху твоите точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ.

Как да носиш екипировката

Сега, когато имаш твоята екипировка, погледни списъка, който показва как да я носиш. Не е необходима да си водиш бележки, но можеш да хвърлиш поглед върху тоя списък по време на приключението.

1 — МЕЧ — носи се в ръка

2 — ШЛЕМ — носи се на главата

3 — ХРАНА — носи се в раницата

4 — ЖЕЛЯЗНА РИЗНИЦА — носи се върху тялото

5 — БОЗДУГАН — носи се в ръка

6 — ЦЕЛЕБНА ТЕЧНОСТ — носи се в раницата

7 — ТОЯГА — носи се в ръка

8 — КОПИЕ — — носи се в ръка

9 — ЗЛАТНИ КРОНИ — носят се в кесия на пояса

0 — ДЪЛЪГ МЕЧ — носи се в ръка.

Колко можеш да носиш?

Оръжия

Максималният брой оръжия, които можеш да носиш, е две.

 

Предмети от раницата

Те се събират в раницата. Тъй като мястото в нея е ограничено, по всяко време можеш да носиш до осем предмета, включително храна.

 

Особени предмети

Особените предмети не се носят в раницата. Когато откриеш Специален предмет, ще ти бъде казано как да го носиш.

 

Златни крони

Ти винаги се носят в кесия на пояса. Кесията събира до петдесет монети.

 

Храна

Храната ще носиш в твоята Раница. Всяко ядене е един предмет.

 

Всеки предмет, който може да ти бъде от полза и може да се вземе по време на приключението и трябва да бъде вписан в Дневника, е написан с главна буква в тази книга. Ако това не са Специални предмети, носи ги в Раницата.

Как да използваш екипировката

Оръжия

Оръжията ти помагат в борбата. Ако владееш дисциплината на Каи Боравене с оръжие и подходящото оръжие, ти добавяш 2 точки към твоето БОЙНИ УМЕНИЯ. Ако влезеш в битка без оръжие, извади четири точки от твоето БОЙНО УМЕНИЕ и се бий с голи ръце. Ако по време на приключението намериш оръжие, можеш да го вземеш и да го използваш. Помни, че по всяко време можеш да носиш само до две оръжия.

 

Предмети от раницата

По време на твоето пътуване ще откриеш различни полезни неща, които може би ще поискаш да вземеш (помни, че можеш да носиш в Раницата само осем предмета едновременно). Ти можеш да ги смениш или изхвърлиш всеки миг, когато не участваш в битка.

 

Специални предмети

Всеки Специален предмет има специално предназначение или ефект. Това ще ти бъде казано когато откриеш предмета или ще ти бъде разкрито с развитието на действието.

 

Златни крони

Местната валута е Крона — малка златна монета. Златните крони могат да бъдат използвани в твоето приключение да платиш за превоз, храна или дори за подкуп. Много от съществата, които ще срещнеш, имат Златни крони или пък ги държат скрити в своите бърлоги. Когато убиеш някое същество, ти можеш да вземеш всичките му Златни крони и да ги сложиш в твоята Кесия на пояса.

 

Храна

По време на твоето приключение ще трябва да се храниш редовно. Ако нямаш никаква храна когато по предписание дойде време за Хранене, губиш три точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ. Ако си избрал от изкуствата Каи Лов като едно от твоите пет умения, няма да имаш нужда от Храна когато по инструкция дойде време за Хранене.

 

Целебна течност

Тя може да възстанови 4 точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ в твоята сметка, ако я погълнеш след битка. Едно шишенце съдържа една доза. Ако по време на приключението откриеш някакво друго лекарство, за неговите свойства ще ти бъде съобщено. Всички Целебни течности са Ранични предмети.

Правила за битките

По време на твоето приключение ще се наложи да се биеш с противник. БОЙНОТО УМЕНИЕ и точките за ИЗДРЪЖЛИВОСТ на твоя противник са посочени в текста. Целта на Самотния вълк в битката е да убие неприятеля чрез намаляване на неговите точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ до нула, докато ти се стремиш да изгубиш колкото може по-малко точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ.

В началото на битката запиши точките за ИЗДРЪЖЛИВОСТ на Самотния вълк и на врага в специалните графи в раздела „Бележки за битките“ от Дневника на приключението.

Битката се води в следната последователност:

1. Добави всички допълнителни точки, спечелени чрез твоите дисциплини от Каи към сбора на твоите БОЙНИ УМЕНИЯ.

2. Извади БОЙНИТЕ УМЕНИЯ на твоя противник от твоя сбор. Резултатът е твоето Ниво на атаката. Запиши го в Дневника на приключението.

Пример.

Самотния вълк(БОЙНИ УМЕНИЯ 15) е попаднал в засадата на Крилатия дявол (БОЙНИ УМЕНИЯ 20). Той не му дава възможност да избегне битката, затова трябва да се бие, когато ужасното същество се нахвърля върху него. Самотния вълк владее Мозъчна атака, затова той добавя 2 точки към неговите БОЙНИ УМЕНИЯ, при което неговия сбор е 17.

Той изважда своя сбор от сбора на БОЙНИТЕ УМЕНИЯ на Крилатия дявол и получава своето ниво на атаката –3 (17–20=–3). –3 се записва в Дневника на битката като Ниво на атаката.

3. Когато получиш твоето Ниво на атака, посочи едно число от Таблицата на случайните величини.

4. Отиди на Таблица за резултата от битките по-горе. Най-отгоре в таблицата са дадени значенията на Ниво на атаката. Намери числото, което отговаря на твоето Ниво на атаката и намери пресечната точка със случайното число, което си посочил (случайните числа са посочени отстрани на таблицата). Така получаваш броя на точките за ИЗДРЪЖЛИВОСТ, изгубени както от Самотния вълк, така и от неговия противник в този кръг на битката. П са точките, изгубени от противника, С.В. са точките, загубени от Самотния вълк, У означава „Убит“.

Пример

Нивото на атаката между Самотния вълк и Крилатия дявол е –3. Ако числото, посочено в Таблицата за случайни числа е 6, тогава резултатът от първия кръг на битката е:

Самотният вълк губи три точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ,

Крилатия дявол губи 6 точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ.

5. Отбележи в Дневника променените точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ на двамата участника в битката.

6. Ако няма други указания или не можеш да избегнеш битката, трябва да започнеш втория кръг от битката.

7. Повтори всичко в същия ред от точка 3 нататък.

Този процес на битката продължава докато точките за ИЗДРЪЖЛИВОСТ на Самотния вълк или на неговия противник не спаднат до нула, при което съперникът с резултат нула се обявява за убит. Ако умре Самотния вълк, играта свършва. Ако умре неговият противник, Самотния вълк продължава приключението с намалени точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ.

Кратък списък на правилата за битката ще намериш в края на книгата след Таблицата на случайните числа.

 

Отклоняване от битка

По време на твоето приключение ще имаш възможност да избегнеш битката. Ако вече си въвлечен в кръг от някоя битка и решиш да избегнеш нова битка, пресметни точките от битката за този кръг по обикновения начин. Всички точки, изгубени от противника в резултат на този кръг, не се зачитат, и ти избягваш битката. Само Самотния вълк може да изгуби точки за ИЗДРЪЖЛИВОСТ в този кръг, но това е рискът да избегнеш битката. Можеш да избягаш само ако текстът на специалния раздел позволява да направиш това.

Бележки

[1] Не могат да надхвърлят точките, с които започваш приключението. При нула точки умираш.

[2] Могат да бъдат променяни, когато не участваш в битка