Читателски коментари (за „Следите остават “ от Павел Вежинов)

  • 1. нт (3 април 2009 в 10:46)

    Забавно четиво. Безсрамна комунистическа пропаганда.

    „Следите остават“ показва доста точно как се промиваха мозъците на децата от края на шейсетте и началото на седемдесетте години.

    Увлекателно и приятно за четене приключенско четиво, ситуирано в доста реалистична среда. Наистина детството ни беше подобно, и наистина бяхме убедени, че е пълно с алкохолизирани и разложени диверсанти, които искат да съсипят този земен рай, в който само избрани щастливци като нас растат. Спомням си добре как когато играехме на ’Държави’ всеки искаше да е СССР и всички мразехме да сме САЩ. Най-симпатичният образ в книгата е началникът на Държавна Сигурност. Разбира се, всички бдяхме постоянно, за да надушим кои са враговете на народа. Както се крещеше по пионерските сборове — „Вигаги готов!“

    И носталгично, и печално е да се потопи човек в една такава изкривена действителност, където образите на децата са достоверни и истински, а образите на възрастните и действителността, която се показва е изцяло подменена от лъжи, идеологеми и заклинания. Павел Вежинов е изпълнил партийната задача отлично и, разбира се, от дистанцията на времето едва ли би се гордял с написаното. Всъщност няма как да знаем…

    • 2. SecondShoe (3 април 2009 в 23:54)

      Няма нужда да се задълбава чак толкова. Това е обикновена детска история, написана много увлекателно. Просто има лоши и добри, а накрая побеждават добрите. Навремето като я четох ми хареса много и не съм се интересувал от дълбокия политически смисъл.

      Трябва да се има предвид и още едно нещо. Само защото е имало комунизъм по онова време, това не прави от лошите добри и обратното.

    • 9. to5ov (21 февруари 2022 в 07:09)

      Имам чувството, че сме живели в различни държави..

      Нима знаехте всичко това като дете?

      Или паметта ви удобно попълни всичко със сегашни знания?

      Детството през режима беше вълшебно, факт!

  • 3. Ники (5 август 2010 в 22:48)

    Беше една от любимите ми детски книги. Макар че бях прекалено малка, когато свърши социализмът(както знаем, до комунизма така и не стигнахме), за да мога да давам оценки от първа ръка на времето, съм по-склонна да се съглася със Second Shoe.

    Сега се каня да я препрочета за пръв път от над десет години и по смътните спомени не ми се струва много редно да се насърчават десетгодишните деца да шпионират съседите за диверсия. Някак много ми бие на описаните от Оруел „деца-герои“. (Макар че като бях на 7г сборникът „Деца-герои“ ми беше абсолютната любима книга. Като се замисля, вярно е, че децата ги вълнува приключенската страна на разказите и това, че деца са обявени за герои на съответната страна. Обаче разказите с идеология си прокарват идеологията дори (а може би трябва да кажа „особено“)в ранна детска възраст.)

  • 4. Кандидат-Диверсант (23 юли 2011 в 12:21)

    Всъщност кога е писано това? Защото има филм от 1956 год. със същия сюжет и заглавие…Там Ламбо играе ролята на Веселин. Препоръчвам ви да видите и това творение,да усетите духа на онази епоха! Или Вежинов след това е написал романа,което е доста необичайно. Както и да е, това няма кой знае какво значение. Абсолютно съм съгласен с нт,това е една наивна,на моменти простовата комунистическа пропаганда. Чел съм го преди 40 години,тогава бях на 10 години и беше любимия ми роман. Времената обаче се промениха и нещата си дойдоха по местата…Другарите полковници,или по-точно техните деца и внуци станаха капиталисти и ни разказаха играта! Ами така ще е, като не сме съдействали на диверсантите навремето…

    • 6. Мара (10 септември 2013 в 17:56)

      Книгата за първи път излиза в 1954 г., още в сталинския период. Типична за детската ни литература по онова време — както казвате, пропаганда и промиване на мозъци. Още по-зле, че е с увлекателен сюжет. Така идеологията се попива по-лесно.

  • 5. Иван (26 септември 2011 в 08:23)

    Една от любимите ми книги е, Павел Вежинов е страхотен, чел съм я като дете много и сега пак ще си я прочета и ще кажа и на сина ми да я прочете. Страхотна е!

  • 7. Пиркс (12 февруари 2015 в 13:21)

    Българският „Rear Window“ :-) Наистина забавно!

  • 8. любчо китов (30 март 2016 в 01:31)

    Уникална книга за тийнейджъри

  • 10. Iliana681007 (27 май 2023 в 19:24)

    Много приятна история поднесена по достъпен и увлекателен начин.Препрочитам я веднъж на всеки няколко години.Трябва да оставим идеологията и омразата към предишния строй. И да, детството ни беше точно такова — вълшебно и пълно с приключения.Точно по този начин си седяхме между двете кооперации в дворчето, от прозорците се носеха ароматите на приготвяните ястия и тракането на посуда, от време на време нечия баба, или майка се провикваше, за да ни прибере, а ние се правехме на глухи и мечтаехме, строяхме ракети, летяхме в космоса, ставахме лекари и стюардеси, хващахме шпиони и замисляхме приключенията за следващият ден.И съм съгласна със SecondShoe — за идеологии не сме мислили — просто четяхме и то много.

    • 11. notman (28 май 2023 в 01:08)

      Нарушени т.2, 4 и 5 от правилата.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.