Читателски коментари (за „Фермата “ от Джордж Оруел)

  • 1. Мостич Ариеца (15 февруари 2015 в 10:15)

    Ivo и дружи подобни сталинофили…

    Когато пишете, поне мислете с главите си! Една нормална справка показва, че населението на САЩ през 1870 г. е има няма 38 милиона. Нима искате да внушите, че през XVIII-XIX в. местното индианско население е било преобладаващо мнозинство в САЩ, та само избитите са близо 100 милиона??? И че средно всеки американец (и американка) е убил поне двама индианци???

    Да, геноцидът спрямо коренното население на континента Америка е факт — срамна, позорна глава в историята на човечеството. Обаче, когато се поднасят данни, следва те да бъдат статистически точни. А коректните данни са следните — индианците, избити от европейци (испанци, португалци, французи и англоезични) през XVI-XIX в. са над 13 милиона души. Дори и такава, макар и за четиривековен период, цифрата е ужасяваща. Но да приписвате близо 100 милиона избити индианци само по сметката на САЩ — това си е повърхностна (пост)съветска пропаганда.

    И още — нима, като изкарвате като контрааргумент по отношение сталинските геноциди, че нейде има и по-ужасни престъпления, с това ще ме убедите, че комунизмът на Сталин е по-малко мракобеснически? Твърде наивен подход.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.