Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Артемис Фоул (4)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Opal deception, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 7 гласа)

Информация

Форматиране
Epsilon (2020)

Издание:

Автор: Оуън Колфър

Заглавие: Измамата на Опал

Преводач: Марти Бенева

Година на превод: 2020

Език, от който е преведено: английски

Издател: Читанка

Година на издаване: 2020

Тип: роман

Националност: английска

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/13998

История

  1. — Добавяне

Пролог

Тази статия е публикувана във феиния Интернет, в сайта конскочувство.гном. Смята се, че този се сайт се поддържа от кентавъра Вихрогон, технически консултант на Полицията на Нисшите елементи, въпреки че не е доказано. Почти всеки детайл от последващата статия противоречи на официалното изявление от Печатния офис на Полицията.

Всички сме чували обяснението за трагичните събития около разследването на сондата Дзито. Изявлението на Полицията съдържаше малко конкретни факти, предпочитайки да не ни ангажира с детайлите или да поставя под въпрос действията на определена жена офицер.

Знам със сигурност, че въпросният офицер, капитан Бодлива Зеленика, се е държала по примерен начин и ако не са били уменията й като полеви агент, много повече животи са щели да бъдат изгубени. Вместо да вземат капитан Зеленика за изкупителна жертва, Полицията на Нисшите елементи трябва да й даде медал.

Човеците са в центъра на тази история. Повечето от тях нямат достатъчно мозък, за да намерят дупките за краката в панталоните си, но има някои Кални създания, достатъчно умни, за да ме изнервят! Ако разберат за съществуването на селище на феи под земята, ще направят всичко по силите си, за да се разпореждат с жителите му. Повечето Кални създания не са достатъчно умни, за да се справят с висша феина технология. Но има някои хора, толкова умни, че биха могли да минат за феи. Особено един човек. Мисля, че всички знаем за кого говоря.

От както съществуваме само един човек е успявал да ни победи. И наистина ме човърка в копитото, че този определен човек е малко повече от малко момче. Артемис Фоул, ирландският престъпен гений.

Малкият Арти поведе ПНЕ във весел танц през континентите, докато накрая с помощта на феината технология изтриха спомена за съществуването ни от ума му. Дори докато даровитият кентавър Вихрогон натискал бутона, който щеше да изтрие спомените на момчето, той се чудил дали Феиният народ не беше измамен отново. Дали ирландското момче бе оставило нещо, което да му помогне да върне спомените си? Разбира се, че беше оставил, както всички щяхме да разберем.

Артемис Фоул играе значима роля в последващите събития, но за първи път не се опитваше да открадне от Народа, след като беше забравил напълно съществуването ни. Не, геният зад тази история е, всъщност, фея.

Така че кой е замесен в тази трагична история за два свята? Кои са главните феини действащи лица? Очевидно, Вихрогон е истинският герой тук. Без неговите изобретения, ПНЕ щеше скоро да пъди хора от града. Той е невъзпятият герой, който решава загадките на времето, докато екипите на Разузнаването и Изтеглянето се разхождат над земята и обират славата.

Тогава се появява капитан Бодлива Зеленика, чиято репутация си е направо пожар. Зеленика е една от най-добрите и блестящи офицери на Полицията. Естествен пилот с дарба за полеви импровизации. Не е най-добрата в приемането на заповеди — черта, която й е навличала неприятности в повече от един случай. Зеленика беше феята в центъра на всички инциденти, свързани с Артемис Фоул. Двамата почти бяха станали приятели, когато Съветът заповяда на Полицията да изтрие спомените на Артемис и то точно, когато се превръщаше в добро Кално създание.

Както всички знаем, подполковник Юлиус Кореноплод също е имал роля в съдебните процеси. Най-младият началник с пълна власт в ПНЕ. Елф, който е превел Народа през много кризи. Не е най-лесният човек за общуване, но понякога добрите лидери не стават най-приятели.

Предполагам, че Сламчо Челюстокопач заслужава да бъде споменат. Доскоро Сламчо беше в затвора, но отново успя да намери път навън. Страдащото от газове джудже клептоман игра неохотна роля в много от приключенията на Фоул. Но Зеленика се зарадва на помощта му в тази мисия. Ако не били Сламчо и телесните му способности, нещата щели да се окажат много по-зле, отколкото всъщност бяха. А те бяха много зле.

В самия център на този случай лежи Опал Гномски — феята, която снабдяваше опита на гоблинската банда да превземе Убежище.

Опал излежава доживотна присъда зад лазерните решетки. Или щеше да излежава доживотна присъда, ако някога се възстановеше от комата, в която беше изпаднала, когато Бодлива Зеленика осуети плана й.

Почти една година Опал Гномски гниеше в крилото с изолирани килии в клиниката на доктор Аргон и изобщо не реагираше на магьосниците лечители, които се опитваха да я свестят. През цялото това време тя не промълви и дума, не изяде и залък храна и не прояви никаква реакция от стимуланти. Първоначално, властите бяха подозрителни. „Това е постановка“ — заявяваха те. „Гномски симулира кататония, за да избегне подвеждане под отговорност“. Но с течение на времето, дори най-скептичните бяха убедени. Никой не можеше да се преструва, че е в кома за една година. Със сигурност, не. Феята трябваше да е напълно луда…