Лиляна Анастасова
Наръчник за добри обноски (7) (Важни условия за добър тон в обществото)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,6 (× 20 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
MesserSchmidt (2007)

Издание:

НАРЪЧНИК ЗА ДОБРИ ОБНОСКИ

Важни условия за добър тон в обществото

Първо издание

Съставител ЛИЛЯНА АНАСТАСОВА

Редактор ВЕРА АЗЛАЛИЕВА

Коректор ТАНЯ САЕВА

Предпечатна подготовка, техническа редакция и дизайн: ЕТ „МиВокс“ — ЛЮБОМИР МИЦЕВ

Цена 22,00 лв.

Драгойна — ИГ, София, 1994

История

  1. — Добавяне

6. ОБЩУВАНЕ С ДЕЦАТА

Съвети по отглеждането дават педиатрите, а родителите ги възпитават, но днешното разглезено дете сякаш нарочно измъчва възрастните, както чуждите, така и своите. Вината за това не е негова, а на тези, които го заобикалят и имат задължението да го научат на поведение в дома и обществото.

Не бива да се забравя, че детето е човек и че то се учи от собствените ни обноски и държание. Съществуват някои основни правила, които трябва да се стараем да спазваме при възпитанието му.

Не трябва да се предизвиква у него ревност и да си го прехвърляме от ръце в ръце като кукла.

Не е хубаво да го хвалим пред хората, нито да се подтиква да се проявява като дете-чудо.

Ако го наказваме, по-добре е да не го лишаваме от десерт, а от разходка.

Не бива да му се възлагат само неприятни задачи, но и не трябва да се разглезва.

Важно е да се приучи след връщане от училище вкъщи да не тръшка входната врата, а да поздравява, да събува калните си обувки и ако е с приятели, да не нахлуват като индианци, които опустошават всичко по пътя си.

В хотел, почивна станция или чужда къща е редно децата да бъдат още по-тихи, отколкото у дома, а родителите да не им позволяват да играят по коридорите. Ако децата не могат поради лошо време да играят навън, нека играят спокойно в стаята, без да влудяват с виковете си няколко етажа. В противен случай по-добре е да не се водят.

Нека знаят, че музиката може да се слуша и по-тихо (ако нямат слушалки), че топка не се рита в къща, в цветна градина или сред лежащи на плажа.

В превозно средство децата не трябва да се местят излишно, да тичат, да ядат, когато пожелаят, и да безпокоят възрастните с непрекъснатото си бърборене.

За предпочитане е да гледат по-малко телевизия, но преди всичко трябва да се приучат да четат редовно. Покажете им много и красиво илюстровани книги, сред които те сами да направят своя избор.

Развийте у тях любознателност и амбиция да стигнат по-далеч.

Има ли гости в къщи, децата под седем годишна възраст трябва да си легнат рано, а при официална вечеря те трябва да са в леглото си преди гостите да пристигнат.

Децата трябва да умеят да благодарят за подаръците, които получават, а когато се налага, да напишат благодарствено писмо.