Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Complete Idiot’s guide to Diabetes, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Steis (2014 г.)

Издание:

Автор: Д-р Майер Б. Дейвисън; Дебра Л. Гордън

Заглавие: Енциклопедия на диабетика

Преводач: Таня Виронова

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Хомо Футурус

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011

Националност: американска

ISBN: 978-954-8086-46-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2057

История

  1. — Добавяне

Глава 12
Три важни предпоставки: стрес, сън и болест

В тази глава ще научите:

• всичко за стреса

• как стресът влияе на нивата на кръвната ви захар

• как да се справите с него

• ползата от добрия сън

• справянето с болестите

 

 

Много ли сте стресирани? Ако сте като повечето от американците, значи прекарвате по-голяма част от живота си в състояние на постоянна хипертревожност, работейки така, сякаш днес е последният ден и няма да има утре, скачайки от една точка на друга в списъка със задачи и преодолявайки постоянните предизвикателства от объркване, проблеми и тревоги. Всичко това повишава нивото на стрес, което със сигурност ще повлияе върху здравето ви — и върху нивата на кръвната захар.

Стресът: добрият, лошият и грозният

Да определим стреса е, меко казано, стресиращо. Преди всичко, трябва да разберем, че не всеки стрес е лош. Добрите неща, които се случват в живота ни, като повишение в работата, сватба, раждане на дългоочаквано дете, също са събития, носещи стрес.

Стрес е всяко събитие — външно или вътрешно за вашето тяло, при което се освобождават известни хормони, наречени хормони на стреса. Те включват епинефрини (наричани още адреналин), норепинефрини (норадреналин) и кортизол. Стресът не само може да въздейства върху способността ви да контролирате кръвната си захар, но също така значително може да увеличи някои рискове, свързани с диабета, а именно сърдечна недостатъчност, високо кръвно и депресия.

Дефиниция

Епинефрин (адреналин), норепинефрин (норадреналин) и кортизол са хормони, които се освобождават, когато човек е под стрес.

Ханс Селие, доктор по медицина, австро-унгарец, роден в Канада, бил първият модерен изследовател, който описал ефектите на стреса върху нашето здраве и дори прекарал голяма част от живота си, опитвайки се да намери адекватна дефиниция за думата „стрес“ Най-доброто, което успял да направи, е „степен на износване и разрушаване на тялото ни“.

Оттогава учените са направили голяма стъпка напред в лингвистичната форма, дефинирайки три основни форми на стрес:

• Остър стрес — това е най-често срещаната форма както на добрия, така и на лошия стрес. Предложение за брак, раждане на дете и повишение в работата са форми на добър стрес. Катастрофа с кола, грабеж и дори глоба представляват форма на лош стрес.

• Остър епизодичен стрес — въпреки че той по принцип е ситуационен, острият епизодичен стрес се проявява, когато тези ситуации продължават дълго. Един хронично болен човек живее от ден за ден и е подложен постоянно на остър епизодичен стрес.

• Хроничен стрес — няма такова нещо като добър хроничен стрес. Това е стресът на бедните, проблемните семейства, когато си хванат в капана на нещастен брак или нямаш работа, нито перспектива. Това е мъчителен, ежедневен стрес, който накрая убива човека.

Последните два вида стрес — остър епизодичен и хроничен са отговорни за повечето физически и емоционални вреди, причинени от стреса. Американската физиологична асоциация докладва, че 43% от възрастните страдат от неблагоприятни здравословни ефекти вследствие на стреса и 75% до 90% от всички посещения при лекар са свързани със стреса.

 

 

Какво изпитва тялото ви под стрес

И така, защо когато се ядосвате на задръстването в трафика, изпълнението на графика или се развеждате, това има физическо отражение върху вас? Причината е защото сме физиологични и неврологични организми.

За да разберем връзката между стреса и нивата на кръвната захар, трябва да се върнем към потомственото ни начало, към биологичната ни структура, което ни е направило онова, което сме днес.

Връщайки се назад, се оказва, че сме се нуждаели от стрес, за да получат телата ни оня допълнителен тласък, чрез който сме се откопчили от някой двутонен мамут или нападащия ни лъв. Ние сме така направени, че винаги, когато мозъкът ни почувства, че тялото е в опасност, той скача в действие, изпуска хормони, задействащи каскада от ефекти върху тялото, които позволяват да тичаме като вятъра или ни дават сила да останем на място и да се бием.

Първата стъпка в процеса (независимо дали първоначалната причина е толкова обикновена като задръстване, или толкова ужасна като диагноза рак) е освобождаването на тези хормони на стреса. Помните ли, че те, хормоните, изпращат съобщения към другите части на тялото и няма изключение. Те казват на черния дроб да освободи складираната захар, а на мастните клетки да освободят мастни киселини, за да заредят бързо мускулите с енергия за реакция — „бий се или бягай“.

В същото време те сигнализират на белите дробове да се разширят, за да поемат повече кислород, карат сърцето ни да бие по-бързо и кръвното ни да се повиши така, че по тялото ни да протече кръв с повече кислород. Други сигнали отиват към червата и коремните мускули и ги карат да се стегнат, което е причина кръвта да напусне коремната кухина и да се отправи натам, където наистина ще свърши добра работа. (Това е една от причините стресът да причинява гадене и да има толкова голямо влияние върху храносмилателната система).

Резултатът е състояния, свързани със стрес, които се характеризират с хронична хипернапрегнатост, болки в гърдите, парене зад гръдната кост, стигащи чак до запек и синдром на дразнимото черво, депресия, тревожност и умора. Това може да е причина за напълняване. Кортизолът не е само мощен катализатор на апетита, хронично високите нива на кортизол стимулират мастните клетки в коремната кухина да се пълнят с повече мазнини, създавайки животозастрашаващата форма на мазнини, наречена коремни мазнини, които са свързани с инсулиновата резистентност и заплашват човека със сърдечна недостатъчност и диабет. Не само това — кортизолът кара черния дроб да произвежда повече глюкоза, макар и не толкова бързо, както другите хормони на стреса.

Дефиниция

Висцералната мастна тъкан е разположена около органите вътре в корема и е по-дълбоко в тялото, отколкото сланината, която е по-нагоре, точно под кожата. Повишените нива на висцерална мастна тъкан са причина за инсулиновата резистентност, метаболитния синдром и сърдечно-съдовите болести. Всички те могат да нанесат големи поразии върху нивата на кръвната захар, особено ако имаме диабет.

 

 

Диабет и стрес: връзката

И така, да речем, че сте се сблъскали със стресова ситуация (например съобщават ви, че ви уволняват). Не е точно разярен лъв на пътя ви, но няма значение. Тялото ви ще реагира по същия начин, защото приема случката като заплаха.

Сега в кръвта си имате цялата тази допълнителна глюкоза, която стига до черния ви дроб, който е готов да захрани мускулите с енергия. Ако нямахте диабет, нямаше да има никакъв проблем; сигналите в тялото ви работят правилно и точно, вашият панкреас получава съобщение, че трябва да засили производството на инсулин, за да закара глюкозата в мускулните клетки. Но вие имате диабет. И поради това нещата не се развиват правилно.

Цялата тази кръвна захар се разхожда из тялото ви с кръвния поток, блъска се в мускулните клетки, но не отива никъде. Освен това, колкото по-голям е стресът (например може не само да сте изгубили работата си, но и жена ви да си е тръгнала, синът ви да е получил двойка по геометрия и колата ви да е сдала багажа), толкова повече нарастват нивата.

Стресът може да въздейства върху контролирането на диабета и по други начини. Например, какво е първото нещо към което повечето хора се обръщат, когато са под стрес? Алкохол, цигари и храна, нали? Храната често е пълна със захар и мазнини. (Някой иска ли шоколадов сладолед или картофки със сирене?)

 

 

Да се преборим със стреса

Но какво трябва да направите? В края на краищата няма никакъв начин да се отървете от стреса в живота си (а ако го направите, уверяваме ви, че това ще бъде един много скучен живот). Освен това, дори добрият стрес, като повишение в службата, може да има подобни ефекти върху тялото ви.

Погледнете истината право в лицето — стресът в живота ви ще остане.

Онова, което можете да промените обаче, е как да реагирате на него. Има все повече доказателства, че хората с диабет, които са се научили и използват техники за управление на стреса, като прогресивна мускулна релаксация, биообратна връзка, визуализация, дълбоко дишане и други, могат значително да подобрят пивата на кръвната си захар за дълъг период от време.

Всъщност едно основно изследване, публикувано в списание „Грижа за диабета“ показало, че тези прости техники могат да намалят нивото на кръвната захар при хора с диабет дотолкова, че да намалят риска от много усложнения.

Може да не действа върху всеки, но си струва да опитате.

Чувство за захар

Какъв човек сте? Дали сте от онези, които слизат от пътя си, за да направят нещо за другите, без да мислите за своите нужди? Или от онези, които мислят първо само за себе си и сетне за останалия свят? Е, дори и да звучи противоречиво, оказва се, че нивото на кръвната захар може да бъде по-добро, ако слагате на първо място себе си. Едно изследване на Медицинския център към университет „Дюк“ в Северна Каролина показало, че хората с диабет тип 2, които се плашели да поставят собствените си нужди пред алтруизма си (или желанието да сложат на първо място другите), имали тенденция към влошаване на контрола над кръвната глюкоза. Обаче хората, които имали по-силно желание да се притесняват и изпитват негативни емоции, като гняв, ядосване, вина, тъга и безнадеждност, наистина имали по-добър контрол върху глюкозата. Според учените една от причините е, че тези от последната група, с техните по-високи нива на притеснения, са, мотивирани да бъдат по-егоистични, което е необходимо за осигуряване на добри резултати на кръвната захар.

Научете се да дишате правилно

От всички неща, които трябва да научите, дишането със сигурност не е в списъка ви, нали? Но всъщност твърде е вероятно да дишате неправилно. Повечето хора използват не повече от половината капацитет на дробовете си, като поемат плитки, бързи вдишвания, които карат горната част на гръдния кош да се повдига слабо. Тъй като вдишваме и издишваме средно по 21 000 пъти на ден, представяте ли си колко огромни са пропуснати възможности!

От друга страна, дълбокото дишане от вашата диафрагма — по-ниската част на гръдния кош — може да намали кавалкадата от стресови хормони и да помогне само за няколко минути да върнете тялото си към хомеостазно състояние.

Дефиниция

Диафрагма е мускулната част, която разделя коремната област от дробовете, или гръдния кош. Тя играе централна роля в дишането. Когато диафрагмата е долу, гръдният кош се разширява. Това намалява налягането в дробовете, така че външният въздух, който е с по-високо налягане, влиза в дробовете.

След като вече имате програма, може да използвате тази техника за намаляване на стреса по всяко време, когато почувствате, че изпадате в положение „бий се или бягай“.

1. Сложете ръка на корема си.

2. Затворете очи и изпразнете ума си от всякакви мисли (поне се опитайте).

3. Поемете дълбоко въздух, но не спирайте. Вместо това се уверете, че ръката ви се вдига.

4. Задръжте въздуха няколко секунди и сетне издишайте бавно.

5. Повторете 10 пъти.

Обзалагаме се, че не знаете:

Дълбокото дишане е толкова полезно за намаляване на кръвното налягане, че Администрацията за храни и лекарства е одобрила едно устройство, което да помага да дишате по-добре само поради тази причина. То е с размер на книга, нарича се „Респре рейт“ и анализира дишането ви чрез сензор, закопчан около кръста и сетне издава музикални тонове, за да ви насочват през петнадесетминутни упражнения да намалите скоростта на вдишване.

Как да отстраните стреса си

Ако мисълта за медитация ви кара да си представите мъж с обръсната глава, облечен в оранжева роба, да пее „оммммм“, значи сте изостанал от времето. Днес медитацията се свързва с много положителни здравни резултати, които се учат в медицинските училища, и е част от кардиологичните програми за рехабилитация на хора след прекаран инфаркт.

До неотдавна медитацията е била използвана, за да помага на хора с диабет да контролират по-добре своята болест. В едно изследване 108 човека с диабет тип 2 били обучавани по програма в пет сесии. Част от групата били обучавани за справяне със стреса с различни методи, в това число медитация и ментално въображение, докато другата част не. При тези, които се обучавали, се наблюдавало 0.5% намаление на нивата HGA1C за една година след приключване на обучението. Може да не звучи кой знае колко много, но истината е, че дори тази промяна допринася за значително намаление (15-20%) на риска от усложнения на микроваскуларните съдове (малките съдове, капилярите), което може да причини слепота или увреждане на бъбреците. Разбира се, трябва да поддържате това подобрение, за да постигнете положителен ефект върху риска от усложнения. Най-важното — изследването е било повторено с почти същите резултати. Това е много важно в науката — то повишава валидността на първоначалните постижения и открития.

Дефиниция

Микроваскуларни усложнения се получават вследствие увреждането на най-малките кръвоносни съдове в тялото, като тези в очите, нервите и бъбреците.

 

 

Представете си, че сте на плажа…

Една форма на медитация, която може да опитате, се нарича ментално въображение.

Първата стъпка е да започнете с представата за нещо, което ви успокоява. Може да бъде картина как се киснете във вана с мехурчета, как лежите на плажа или как карате ски по много труден терен.

Сега затворете очи и създайте сцената. Ако сте в банята например, почувствайте топлината на водата, подушете аромата на пяната, вижте как свещта премигва пред очите ви, чуйте успокоителната тишина и спокойствие на банята и почувствайте как сте обвит във влажен топъл пашкул.

Сега отворете очи. Все още ли сте така стресиран и напрегнат от спора с шефа ви относно новия проект?

Може също така да потърсите обучение в ментално въображение, като слушате записи, които ще ви помогнат да се отпуснете.

Обзалагаме се, че не знаете:

Ако искате да се научите да медитирате, наистина трябва да се запишете на курс. Въпреки че на теория не звучи никак сложно — сядате на тихо и спокойно място, прочиствате съзнанието си от всичко и се фокусирате върху дишането или върху една дума за десет минути. Всъщност е необходима известна практика. Потърсете квалифициран учител чрез програмите за намаляване на стрес.

 

 

Прогресивна мускулна релаксация

Това е друга техника за намаляване на стреса, използвана в изследването на университета „Дюк“. Прогресивната мускулна релаксация е точно онова, което съдържат думите: техника, чрез която човек се тренира да напрегне и сетне да отпусне всяка група мускули.

В началото се учите да отпускате определени мускули, като тези на очите, врата и краката. След като го практикувате достатъчно, ще можете да отпуснете цялото си тяло наведнъж.

За начало — седнете на стол или легнете на кушетка в тиха стая. Започнете с пръстите на краката. Стегнете силно пръстите на десния си крак и задръжте 10 секунди, после отпуснете за 10 секунди. Направете същото с пръстите на левия крак. Сега свийте мускулите на десния крак към лицето си. Отпуснете. После на левия. Продължете с всяка основна група мускули, докато се научите да правите това по цялото тяло.

Не правете гримаси, не стягайте мускулите на лицето или някои други, когато работите върху друга група мускули. И не забравяйте да дишате; спокойното, дълбоко дишане, което описахме по-рано, много помага.

Фокусирайте се върху това как се чувства мускулът, когато го свивате, и как, когато го отпускате. Техниката е чудесна, ако имате проблеми със съня.

Правете цялата поредица веднъж на ден, ако можете, докато успеете да контролирате мускулното си напрежение. Бъдете внимателни: ако имате проблеми с разтегнати мускули, счупени кости или друга медицинска причина, поради която ви е забранено да правите упражнения, първо се консултирайте с доктора.

 

 

Йога и диабет

Тази индийска практика — йога, води началото си отпреди повече от 5000 години. Днес се е превърнала в мода. Студия за йога има и в най-малките, затънтени селски райони и градчета и е трудно да намериш здравен клуб, който да не предлага един или повече курсове по йога.

Практиката комбинира физически упражнения и техники за дишане с медитация и спомага за намаляване нивата на хормоните, свързани със стреса.

Някои изследвания дори предполагат, че може да помогне на хора с диабет тип 2 да контролират нивата на кръвната си захар.

Днес има почти толкова курсове по йога, колкото вида сладолед, в това число силно интензивни програми, които помагат за намаляване на теглото. Ако обаче се стремите към контролиране на стреса, придържайте се към по-традиционни форми като хатха йога.

Курсовете струват от 8 до 10 долара на час и се провеждат в самостоятелни студия, гимнастически салони, фитнес зали и други подобни. Въпреки че учителите по йога нямат национални стандарти за сертификация, потърсете някой, който е бил обучен от по-квалифициран учител и продължава да се обучава. Добре е, ако избраният от вас учител има познания по основна анатомия и ефекта на йога техниките върху тялото и може да преподава йога отделно от религията.

 

 

Променете отношението си към света

Вие от коя група хора сте — от онези, които смятат половин чаша за полупълна, или от тези, които я смятат за полупразна? Ако сте от вторите, значи усещате ефекта на стреса много по-силно, отколкото първите.

Ето защо начинът, по който нашето тяло реагира на стреса, зависи отчасти от това как ние гледаме на него. Ако например приемате задръстването за загуба на време, тогава вероятно ще освободите по-голямо количество хормони на стреса — и ще изложите тялото си на тяхното негативно действие — отколкото някой, който го приема като възможност да използва тези няколко минути лично за себе си, да послуша музика, или, ако колите не мърдат, да прегледа списание.

Много вероятно е в този момент от живота ви личността ви да е добре установена. Не искате неочаквано да се промените от твърдия на вид мъжага в човек, който слуша класическа музика, обича котки и е мекушав? Но това не означава, че не можете да започнете да променяте реакциите си към известни ситуации.

Един начин да направите това е да си напишете списък на нещата в живота, които най-много ви дразнят. Знаете — онези неща, които водят до главоболие, които ви карат да изпитвате желание да ударите някого и стягат стомаха ви, или предизвикват болка в тила ви. Сега подредете тези неща в списък според степента на дразнение и определете първите пет, върху които ще работите.

Да кажем, че първото е свързано с шефа ви. Той е неорганизиран, нечистоплътен и неспособен да изпълнява срокове. Вместо да се фокусирате върху отрицателните му черти, опитайте се да го направите с положителните. Например:

• Неговата дезорганизираност означава, че в сравнение с него вие сте супер.

• Да, той е неорганизиран, но е творческа личност, което ви е донесло някои интересни проекти.

• Тъй като не спазва срокове, вие също няма нужда да се напрягате да ги спазвате.

Е, виждате ли? Всяка седмица се опитвайте да ревизирате мнението си за един от стресовите фактори. След като свършите с първите пет точки, започнете със следващите пет. И така дока го приключите целия списък, но за това време ще сте събрали достатъчно нови стресиращи фактори в живота си, за да напишете нов!

Как да стигнете до „нани-на“

Как спите нощем? Ако отговорите „както повечето американци“, значи не много добре. Днес американците спят с 25% по-малко, отколкото преди един век. Почти 4 от 10 човека не получават дори и 7 часа сън, необходим за оптималното здраве и работа през деня, докато 15% спят по-малко от 6 часа.

През последните години цифрите се влошават. Почти 45% от анкетираните от Националната фондация по спане 2000 възрастни казват, че спят по-малко от 8 часа, за да свършат повече работа в службата, дома, семейството и заради хобито си.

Внимание!

Събуждате ли се от глад през нощта? Ако приемате инсулин, винаги хапвайте нещо дребно преди лягане. Ако го правите и въпреки това състоянието продължава, говорете с доктора да промени дозата ви инсулин. Може да страдате от нощна хипогликемия, с други думи, ниска захар през нощта.

Това е не само много лошо за здравето като цяло, но в частност за кръвната ви захар.

Връзката между съня и кръвната захар изплува на повърхността в края на 90-те години, когато учените в Чикагския университет открили, че лишаването на здрави млади мъже от добър сън през нощта е повишило кръвната им захар до нива, които били почти толкова високи, колкото при хора с диабет. Последните изследвания на същата група показали, че липсата на сън значително повишила инсулиновата резистентност при здрави възрастни, подлагайки ги на риск от метаболитен синдром — съвкупност от условия, която често предхожда диабет и сърдечен удар.

Дефиниция

Метаболитен синдром е съзвездие от условия, които включват високо съотношение талия-ханш (т.е. коремно затлъстяване), инсулинова резистентност, високо кръвно налягане, високо ниво на триглицериди, и нисък холестерол HDL („добрият холестерол“). Хората с метаболитен синдром са с повишен риск от развиване на сърдечно-съдова болест.

Друго изследване — на Медицинското училище „Харвард“ открило, че една трета от жените, които спят пет и по-малко часа на ден, развиват диабет.

Никой не знае със сигурност защо малкото сън действа върху кръвната глюкоза, но имаме известни теории. Едната е, че количеството сън, както и неговото качество са свързани с възможността на тялото да контролира различните хормони. Няколко нощи, прекарани във въртене и обръщане в кревата може да причинят разпадане на системата.

Забележете думата качество. Това е друга връзка между диабета и съня, която е добре изучена. Хората с диабет, особено онези, които имат склонност към напълняване, и тези, които са затлъстели, по-често страдат от състояние, което е известно като нарушено дишане по време на сън. Това нарушение включва сънна апнея и засяга между 5 и 10% от хората на средна възраст и 20-30% от по-възрастните. То значително влияе върху качеството на съня на човека, дори той да не го знае.

Човек със сънна апнея спира да диша за по няколко секунди по време на сън. Той не знае, че не диша, но сънят му се нарушава, защото всеки път, когато спре, мозъкът му получава сигнал да го събуди, за да диша отново; така той не спи дълбоко и не получава съня, от който се нуждае.

Следователно се чувства уморен, с главоболие и отпаднал през целия ден. Състоянието се свързва с повишен риск от сърдечно-съдова болест, високо кръвно налягане и сърдечен удар. Има дори съмнения, че сънната апнея и други форми на нарушено дишане по време на сън може да повишат риска от развиване на диабет.

Ако обаче човек вече има диабет, въпросът се превръща в следния — дали нарушеното дишане по време на сън е резултат от диабета или диабетът е свързан с нарушено дишане. Никой не знае наистина; една теория гласи, че високата кръвна захар уврежда част от нервната система, която контролира дишането и следователно играе роля в проблемите с дишането по време на сън. Друга теория свързва двете със затлъстяването, което е често срещано при хора с диабет.

Изследванията открили връзки между нарушеното дишане по време на сън и метаболитния синдром, който, ако си спомняте, е рисков фактор за инсулинова резистентност и/или диабет. Едно изследване върху 228 човека открило, че 60% от тези с обструктивна сънна апнея имат също така и метаболитен синдром; докато само 40% от онези, които нямат сънна апнея, имат метаболитен синдром.

Внимание!

Ако ви е поставена диагноза нарушение на дишането по време на сън (или мислите, че имате такова), не вземайте успокоителни или сънотворни хапчета. Те може да ви попречат да се събудите, докато спите, за да започнете да дишате отново, когато спрете.

Обзалагаме се, че не знаете:

Липсата на сън може да причини проблеми с теглото. Изследванията показват, че нивата на лептин, известен като хормон на апетита, (тъй като прекалено ниските нива стимулират апетита) са по-ниски при хора, които са лишени от сън. Това прави човека по-гладен, особено за богати на мазнини храни с много въглехидрати.

 

 

Трябва да проверите нарушенията на съня си

Ако партньорът ви се оплаква, че хъркате, не го подминавайте с лека ръка. Като човек с диабет вие вече сте подложен на повишен риск от сърдечно-съдова болест.

Поставете нарушеното дишане по време на сън най-отгоре и ще се озовете в сериозна опасност.

Слава богу, докторите се справят много добре със сънната апнея и други подобни нарушения. Свалянето на тегло или ако се научите да спите на една страна или по корем, може да помогнат. Ако състоянието ви е по-сериозно, може да се нуждаете от постоянна назална въздушна пресура, при която, докато спите, си слагате маска на носа. Налягането от устройство за духане на въздух форсира въздуха пред назалната кухина, което предотвратява от затваряне въздушните пътища.

Има дентални устройства, които разместват долната челюст и езика. Хирургическа намеса също може да бъде полезна. Обичайната хирургическа процедура за облекчаване на дишането по време на сън включва отстраняване на сливици, нозили, назални полипи, други уплътнения или тъкани по дихателния път, или хирургия за корекция на структурни деформации.

Така че говорете с вашия лекар за притесненията си. Може би се нуждаете от оценка на разстройствата на съня в клинична обстановка, така че цяла нощ да бъдете свързани със сензори, които да отчитат мозъчните вълни и други психологични промени. Това не е чак толкова лошо, колкото звучи. Може да не е най-добрият начин да подобрите съня си, но може да спасите живота си в бъдеще.

Чувство за захар

Ако вашето хъркане държи останалите будни, а на вас ви е неудобно да спите по корем, опитайте се да зашиете топка за тенис на гърба на пижамата или на тениската, с която спите. Тя ще ви пречи да не се обръщате по гръб.

 

 

Да се наспим добре

И така, чудите се как да не се въртите и тръшкате през нощта? Опитайте следните изпитани и доказани лекарства:

• Превърнете спалнята си в място единствено и само за сън. Премахнете бъркотията, изхвърлете телевизора и компютъра, инвестирайте в завеси и щори, които да затъмняват стаята напълно.

• Използвайте леглото само за спане и за четене преди сън (и секс).

• Вземете си гореща вана поне два часа преди лягане. Ако е по-късно, температурата ви ще бъде прекалено висока; когато става дума за сън, колкото е по-хладно, по-добре.

• Избягвайте кофеина, алкохола или физическата дейност поне три часа преди лягане.

• Сложете будилника така, че да не го виждате.

• Опитайте успокояващ чай като чай от лайка.

• Напръскайте възглавницата си с успокояващия аромат на лавандула, която е известен релаксант.

Чувство за захар

Ако сте болни, не бива да се тревожите за лекарствата без рецепта, като хапчета за кашлица или сироп. Въпреки че захарта, която съдържат, може да има ефект върху кръвната ви захар, изследванията не показват нищо тревожно. Поне едно нещо, за което не бива да се притеснявате!

 

 

Когато не се чувствате добре!

Гърлото ви дращи, ставите ви болят, а тази болка в главата, която лекувате цял ден, вече прилича на думкането на барабан. Това е вирус и може би е грипен. Преди да се усетите и ето че сте се тръшнали в леглото, чувствайки се като прегазени от камион, при това два пъти.

Колкото и ужасно да се чувствате обаче, не бива да пренебрегвате диабета. Когато сте болни, тялото ви е под значителен стрес, а всеки стрес може да окаже влияние върху нивото на кръвната захар, повишавайки производството на глюкоза, докато в същото време прави мускулните ви клетки по-устойчиви на инсулина.

Освен това, когато сте болни, понякога повръщате, имате диария и често не ви се яде, нито пие — всичко това нарушава химията на тялото ви и може да причини сериозни усложнения.

Едно от тях е така наречената хиперосмоларна-некетонна кома, наречена също „хипергликемичен некетонен синдром“. Това буквално означава „кома, дължаща се на гъста кръв“ Въпреки че може да се появи при хора, които не знаят, че имат диабет, или хора с диабет, които са имали висока кръвна захар за кратко време, тя по-често се случва по време на остра болест, особено ако човек е силно дехидратиран (откъдето и името „гъста кръв“) Освен това се среща по-често при възрастни хора.

Обикновените симптоми включват слабост, силна жажда и повишено уриниране, гадене и летаргия. Нивата на кръвната захар може да скочат до 1000 мг/дл, че и повече. Накрая се появяват конвулсии и кома. Тези симптоми се проявяват постепенно за няколко дни. Но ви предупреждават какво може да се случи: около 25% от хората, които развиват хиперосмоларна-некетонна кома умират. Това най-често са стари хора.

Дефиниция

Хиперосмоларна-некетонна кома, наречена също хипергликемичен-некетонов синдром е форма на абсолютно неконтролиран диабет с изключително високи нива на кръвната глюкоза, които се проявяват без присъствието на кетони в урината. Най-често се случва, когато човек е болен и дехидратиран.

 

 

Грижи, когато сте болен

Едно от най-важните неща, които трябва да правите, когато сте болен, е да не се обезводните. Ако кръвната захар вече е доста висока, бъбреците ще изтеглят допълнително течност от тялото, в резултат ще уринирате повече и това ще доведе до дехидратация. За да я избегнете, трябва да пиете много течности.

• Напълнете една кана с натрошен лед и вода и я дръжте до леглото си. Пийте поне 300 мл от течността на всеки 30 минути до един час.

• Ако не сте много гладни, опитайте да хапнете супа или дори желе, за да влизат някакви хранителни вещества и да поддържат хидратацията. Чиста супа (просто разтворете кубче бульон в гореща вода) също може да поддържа електролитния ви баланс благодарение на високото съдържание на сол в него.

• Хапвайте беззахарни сладоледови пръчки.

Чувство за захар

Ако преди, когато не сте били болни от диабет, сте продължавали да работите, сега това трябва да се промени. Време е за почивка. Погрижете се за себе си и нека някой друг да се грижи за вас. Забравете за работата, спрете упражненията и отложете срещите. Дори нещо толкова просто като настинка, може да се превърне в сериозно заболяване за човека с диабет.

Без значение как се чувствате, продължавайте да вземате вашето лекарство, било то инсулин или орални медикаменти. Уведомете доктора си, ако не сте в състояние да ядете или да задържате храната; може да се нуждаете от актуализиране на дозата инсулин. Той също така трябва да знае дали повръщате оралните медикаменти.

В редки случаи докторът може да ви постави временно на инсулин, ако нивата на кръвната ви захар остават много високи в продължение на няколко дни. Това обаче не е лесно. Ще трябва да влезете в болница, докато се научите как да ползвате инсулина и за да бъдат наблюдавани резултатите ви.

Като говорим за нива на кръвната захар: проверявайте я на всеки 3–4 часа. Ако не се чувствате в състояние да го правите, нека някой друг в къщата да прави тестовете. Трябва да сте сигурни, че близките ви знаят какво да наблюдават: ако забележите някой голям скок (повечето уреди ще го отчетат като критично висок) или постоянни нива от 300 мг/дл, може да изпаднете в хиперосмоларна-некетонна кома.

Проверявайте и урината си за присъствие на кетони в нея. Макар че при хора с диабет тип 2 това е рядко явление, когато сте болни, съществува малък шанс за поява на диабетична кетоацидоза. Може да си купите кетонови лентички от аптеката.

 

 

Какво трябва да запомните:

• Стресът може да въздейства значително върху нивата на кръвната захар.

• Техниките за справяне със стреса като медитация, умствено въображение и дълбоко дишане могат да ви помогнат да се справите с него и с нивата на кръвната захар.

• Количеството и качеството на съня имат ефект върху кръвната захар.

• Когато сте болни, трябва да се пазите от дехидратация и да почивате повече.