Читателски коментари (за „Изпит “ от Николай Хайтов)

 • 1. Иван (10 ноември 2007 в 11:50)

  Един от най-любимите ми разкази на Хайтов. А филма е определено шедьовър, което само показва, че хубави филми стават само от къси форми.

 • 2. Иво (14 март 2008 в 12:41)

  Сборникът „Диви разкази“ е едно от най-великите произведения, които съм чел

 • 3. Габи (14 юни 2009 в 15:44)

  Това е любимият разказ на класната ми, която е учител по Български език и литература и определено има защо толкова много да го харесва! Много ми хареса и на мен. Много се смях.

 • 4. Елена Иванова Иванова (5 ноември 2009 в 14:44)

  „За едно кацарство аз съм се трепал шест години!“ Стилът е абсолютно естествен. Сякаш майсторът-кацар разказва историята си на пазара, на улицата, в кръчмата, познаваме се от 100 години и можем да си кажем всичко. Такива са Хайтовите герои — без обноски и маниери, недодялани, смешни, понякога полуидиоти. Няма никаква дистанция между читател и персонаж. В плен си на драмата му, която си длъжен да чуеш. Тъкмо мислеш, че най-после е дошъл справедливият край, но не — предстоят още вълнуващи моменти, даказващи майсторията на кацарството.

  Разказът е първобитен и смешен на най-повърхностно ниво. Всъщност е тъжен. Да, тъжен е, защото напомня за забравени и забранени добродетели, като мъжество и достойноство. Е, има го и ината, все пак Хайтов си е Хайтов.

  • 5. Ники (6 ноември 2009 в 19:52)

   Много харесвам „Диви разкази“ и не мога да не задам два въпроса:

   Кой Хайтов герой е полуидиот?

   Кои са тия лоши хора, дето ни забраняват да сме мъжествено-добродетелни?

   А, и много ми хареса и определянето на разказа като „първобитен“ :)

   • 6. Елена Иванова Иванова (9 ноември 2009 в 09:57)

    Здравейте Ники,

    Радвам се, че написаното Ви е направило впечатление, а и е породило въпроси. Не смятам да влизам в полемика и да обяснявам защо така съм определила хайтовското творчество и Хайтовите герои. Ще кажа само, че съм голяма фенка на Хайтов, а и част от произведенията му зная наизуст.

    Литературата в по-голямата си част е изкуство, т. е. свобода. Как може да се отговори на въпроси като: „Защо сте използвали тази дума“ или „Защо Хайтовите герои са наречени полуидиоти“, н-р. Всичко написано е в определен контекст.

    Поздрави, Елена:)))

 • 7. Kamito_567 (24 ноември 2022 в 03:01), оценка: 6 от 6

  За първи път го чух преди малко по радиото този разказ, ненадминат е! Много ме разсмя и всичко се случи както ми се искаше. Трябва непременно да прочета и останалото творчество на писателя.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.