Читателски коментари (за „До Чикаго и назад “ от Алеко Константинов)

  • 1. mihi2223 (28 февруари 2012 в 02:10)

    Най — скучната книга, която съм чела.. Нямам думи! Даже на места трябваше да прехвърлям през страниците, защото не издържах на тази скука!

    • 2. gost (28 февруари 2012 в 05:41)

      Мише, ще се радвам да прочета коментарите ти, ако след пет години ти остане време да прочетеш книгите отново. :)

    • 5. Яна (4 март 2013 в 15:38)

      Четох я с безинтерес. Много е скучна !

    • 6. Spellweaver (4 март 2013 в 17:52)

      Ако книгата ви се е сторила скучна, това означава че сте подходили с грешна нагласа към нея. Когато бях ученик, аз също я „прочетох“ и дотогава може би нямаше книга, която да ме отегчи толкова. След време отново реших да й дам шанс и наистина ми хареса. В онзи момент разбрах, че книгата си е все същата, просто аз съм се променил.

      Аз ви препоръчвам същото, опитайте да прочетете книгите на Алеко след десетина години. Гарантирам ви, че тогава ще откриете много повече съпричастност в себе си.

      • 19. StoyanB (24 февруари 2016 в 10:15)

        На мен също ми харесва, просто ти трябва малко въображение за да я разбереш. От тип ,,скучни" е, но пък самата история на е! Всъщност съм на 10 години, но пък чета и такива книги и ми харесват.

        • 20. StoyanB (24 февруари 2016 в 10:17)

          Извинете за граматичната грешка на второто изречение. Пиша бързо и не съм забелязал.

    • 9. TsvetiisASpy (2 август 2013 в 10:37), оценка: 6 от 6

      Не знам дали трябва да считам себе си за зубър, защото книгата ми се е сторила хубава, но според мен описанията на автора нямат равни. Който намира книгата за скучна, на него явно му липсва въоубражение. Книгата е уникална и съм напълно съгласна с gost.

  • 3. gogen (10 юни 2012 в 13:16), оценка: 4 от 6

    Всеки писател има своите мотиви! :)

  • 4. Заря (9 ноември 2012 в 06:18)

    Велик писател!

    Описанието на красотата и величието на Ниагарските водопади е абсолютно точно, вълнуващо и патетично!

    Книгата звучи сьвременно, независимо че е писана в далечната 1894 година.

    Толкова живи описания на забележителни места и хора и забавни случки е поднесъл Алеко, че всичко в пътеписа е достоверно, а чувствата са точни и най-вече български.

    Надявам се, че много български читатели ще оценят по достойнство творчеството на Алеко! Защото тук чужденците вече са го оценили — в централната библиотека на Торонто (Канада) се съхраняват няколко от неговите произведения, между които и това, на бьлгарски, английски, френски и японски езици (можеби и на други)! А книгата „Бай Ганьо“ не разрешават да я взимаш за четене в кьщи. Можеш единствено там, в определена читалня да седиш и да я четеш.

    Така че извинете ме моля, но моето мнение категорично е, че книгата вьобще не е скучна! Просто, наистина ако желаете, прочетете я отново след няколко години и ше видите и усетите нешата по друг начин. Приятно четене! :-)

    • 18. Ирина Тонас (20 октомври 2015 в 14:04)

      БРАВО ЗАРЯ ЗА ПРЕКРАСНОТО ПИСАНИЕ! Алеко е най-големия писател! Няма по-прекрасен текст от този в „Бай Ганьо“. Да говорим всеки ден за „До Чикаго и назад“ — часовете няма да ни стигнат — толкова е истинско написаното, толкова достоверно, колкото изгряващото Слънце всеки ден.. Книгата трябва да се чете бавно и едновременно с размисъл, това е философска книга е не е за бързо четене.. именно затова е и толкова малка по обем — и до днес още никой не би могъл да добави повече от Алековото слово! Кураж!

  • 7. MIsts oF PAnDaRiA (8 юли 2013 в 10:14)

    съгласен

  • 8. Галя (16 юли 2013 в 17:32)

    Много интересно!

  • 10. .... (2 август 2013 в 23:26)

    Книгите на Алеко трябва да се четат след определена възраст. Несериозно е да сложиш „До Чикаго и назад“ на осмокласници или пък „Бай Ганьо“ на петокласници и да очакваш да го схванат.

    Как ще разберат пет-шестнайсет годишни лапета сатирата, залегнала дълбоко и в двете произведения? Отговор — ИЗОБЩО няма да я отразят (с тук-там някои изключения), просто защото не разбират какво е окарикатурено, какво е разкритикувано и какво е оценено.

    Тези две книги трябва да бъдат включени в последните класове, а не в първите гимназиални…

    Както и да е — приятно четене на едно от най-интересните произведения в българската литература. :)

  • 11. acutebujo (3 август 2013 в 00:02), оценка: 5 от 6

    Абе, вие хора така си белите, къде да ги сложат тези творби в по-горните класове? Нали ще се претупа програмата. Тези книги не са за ранна възраст, това е така, но в гимназиите гледат да захванат най-лесната тема относно тях,която да е разбираема за тях . Пък после в късни години ще се върнат на тези книги сами.

  • 12. слънчева (3 август 2013 в 19:24)

    За седми клас съм. От Константинов имам да чета „Бай Ганьо“ и „До Чикаго и назад“. Бях подходила негативно и към двете произведения, защото бях на мнението, че няма да ги разбера (както беше станало и с „Лолита“ на Набоков). Ами, не. Харесаха ми.

    „До Чикаго и назад“ е невероятно произведение. Да, няма почти никакво действие, защото това е пътепис — само описание и нищо повече. А аз обичам да разбирам какво става и чрез постъпките, а не само чрез думи. Но изобщо не е скучно, въпреки словесните отклонения на моменти (като онова за бабата при Ниагара). Дава ти представа за онази Америка тогава. За Америка през 19-ти век.

  • 13. Софи26122000 (3 декември 2013 в 10:16), оценка: 3 от 6

    Аз съм в 7.клас.Чела съ книгата в 5, 6 и седми клас.Обичам пътеписи, но този никак не ми хареса.И след 20 години да го прочета това произведение отново няма да ми хареса!!! :)

    • 15. notman (26 януари 2015 в 01:03)

      Дращенията в 1 л. ед. ч. на някоя парцалеса, чийто блог четеш, не са пътеписи, уважаема.

      Няма как да е вярно, че харесваш пътеписи, ако „До Чикаго и назад“ не ти харесва. Харесваш нещо друго… не се сещам какво. Но не пътеписи.

      Може би путеписи.

    • 16. джентълмен (26 януари 2015 в 03:32)

      Истинският джентълмен никога няма да каже на една дама: „Тъпа п**ка си беше и такава си остана след 20 години!“. Той ще се изрази по-деликатно: „Времето няма власт над Вашия разум!“ :)

      • 17. Vens (26 януари 2015 в 11:33)

        Поклон :)

  • 14. Иван Савов (11 август 2014 в 21:14), оценка: 5 от 6

    Произведението съм го чел преди 60 г. Прочетох го и сега, провокиран от някои мнения на читателите в този форум. Както преди, така и сега много ми хареса. Авторът има око за природните красоти, постиженията на новия свят и особено за социалното неравенство, включително и невероятната корупция в „новите земи“.

  • 21. Atanasowaa (17 юли 2016 в 13:04)

    Сега ще бъда в седми клас и ми дадоха да чета „До Чикаго и назад“. Преди да започна да чета мислех, че ще бъде много интересно, но всъщност се оказа пълен обрат. Вече нямам никакъв интерес дори не искам да го допрочитам. И съм напълно обедена, че този безинтерес идва от неразбирането на самия пътепис, може би защото не е за нашата възраст. Надявам се след време да го разбера!

    • 22. Devoted of Slaanesh (17 юли 2016 в 17:56), оценка: 5 от 6

      Наблегнете на образованието си млада госпожице. Кратък коментар сте дали, но за сметка на това — пълен с правописни грешки. И произведението няма как да се хареса на днешните седмокласници, за съжаление.

  • 25. Уее (9 март 2017 в 05:25)

    Чела съм пътеписа в училище и не помнех кой знае колко. Реших да го прочета отново, защото живея в Америка и съм била на Ниагарския водопад. По-точно описание на българина пътуващ в Америка не може и да бъде. Страхотно добре е описано всичко. Америка не се е променила много. Българския манталитет също. Много съм впечатлена от книгата. След като прочетох някои от мненията по-горе, напълно разбирам защо им е било скучно. Мисля, че всеки трябва да препрочете авторите от училище. С друго око ще ги видите.

    • 27. Михаил (5 май 2017 в 12:11)

      Радвам се да видя коментар от човек с опит, но съжалявам, че българският манталитет не е станал по-добър.

  • 26. Михаил (5 май 2017 в 12:09)

    Както всяко питие е за един или за друг вкус, така и литературата.

    Щом ви е скучна, според хора, вкусът ви не е достатъчно добър.

  • 28. Devoted of Slaanesh (5 октомври 2017 в 01:08), оценка: 5 от 6

    Интересен пътепис, който стряска със злободневието си.

    Все пак, определено това се дължи на гения на Щастливеца и умението му да вижда в сегашното и бъдещето.

    Чел съм я като ученик, но чак сега можах да оценя напълно творбата и да и се насладя.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.