Към текста

Метаданни

Данни

Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
няма

Информация

Сканиране, разпознаване и начална корекция
K-129 (2015)
Допълнителна корекция и форматиране
Mandor (2016)

Публикувано във вестник „Септемврийче“, броеве 41-68/1969 г.

История

  1. — Добавяне

Въведение

Една ракета лети към Марс. Екипажът й — космопилот и двама геолози, които ще изследват недрата на планетата.

Тримата забелязват, че пред тях лети огромно тяло с жълт блясък. Неравно, насечено с чукари, върхове и пропасти. Без съмнение — астероид. Колко е хубаво геолозите да си набавят по някой къс!

Геологът Борис излита и каца на астероида. Там открива нещо невероятно: астероидът всъщност е един огромен къс златна руда. А какво е онова там? Призрак? Мираж? Борис се навежда: скелет на човек-гигант. Черепът — кръгъл като сфера. В скафандър. А до него шлем… Борис грабва шлема и се връща на ракетата.

Там го слага на главата си и се случва нещо странно. Той не е вече Борис. Той се чувствува някои си Елор. С мислите, чувствата, представите, идеите на Елор. И си припомня един невероятен живот. Елор е записал всичко, което се е случило някога, когато експедиция е посетила Третата планета, а после се върнал отново на своята родна Лерила. Един фантастичен живот. С напрежение и борба да бъдат спасена примитивните хора на Третата планета. И стълкновения с един ужасен диктатор, който тероризира Лерила и има нещо много общо със съвременните империалисти.

В този и следните броеве на „Радар“ печатаме глави от първата част на романа.

* * *