Читателски коментари (за „Каменните убежища “ от Джийн М. Оел)

  • 1. Лина Петрова (5 декември 2009 в 20:46)

    Поредицата е интересна и четивна. Последната книга, обаче, е преведена от друг преводач и според моето мнение преводът е под всякаква критика. Не се връзва с останалите книги от поредицата и няма тяхното качество и лекота на израза. Още повече, че за едни и същи понятия или състояние са използвани различни думи — последният том в сравнение с предишните. Последната книга не е толкова интересна и четивна защото преводът е отвратителен, бавен и трудно се чете книгата заради него. Ако има още книги от поредицата бих си ги купила. В последната книга действието тече мудно. Преводачът не се е справил със задачата си!

  • 2. vde (27 септември 2011 в 00:57), оценка: 5 от 6

    Преди да прочета книгата обърнах внимание на мнението преди мен и бях малко или много негативано настроен. За моя радост като попрочтох малко от книгите не открих чак такива проблеми. Книгата си продължава историята за Айла, а разликте са в стила на писане, не в превода. Самата авторка е променила начина си на писане и на мен това много ми допада. За разлика от първите книги, където Оел залага много на описанията от проучванията си, тук се заляга повече над самата фабула, а на мен това ми се нрави. Беше удоволствие да ги прочета.

    Следващата книга за Айла, The Land of Painted Caves, я чакам с нетъпрние да пристигне следващата седмица. Много бих искал да я прочта на български, но не ми се иска да чакам превода, защото съдейки по досегашните издания от Плеяда е много вероятно да я видим чак, след 2–3 години. (е с удоволствие ще си я купя когато излезе, за да си поъплня колекцията :_)

    Приятно четене

    • 3. drackon (27 септември 2011 в 17:30)

      Книгите за Айла са издадени, 7–8, или повече, не съм сигурен,макар, че ги имамам всичките /в началото ми хареса, после нещо…/. Ако някой има желание да се заеме с обработката за електронен вариант, ще му ги дам…

      • 4. читател (28 септември 2011 в 10:30)

        Е то всички излезли на български ги има в читанката? Само излязлата тази година The Land of Painted Caves я няма, но тя не е издавана на български.

  • 5. ReDark (8 март 2015 в 20:54)

    Имаше някои дразнещи моменти,но като цяло поредицата много ми харесва.

    Остава само да се намери последната част. The Land of Painted Caves.

  • 6. Еми (30 май 2016 в 23:54)

    Бих прочела последната книга и на английски,стига някой да я намери и да я сложи в библиотеката.Благодаря предварително!

  • 7. amor (18 август 2016 в 17:37)

    Книгите са 12, а тук намирам 5. Другите знаете ли къде са качени, освен последната разбира се, която не е преведена?

    Имам първите 6 на хартия и съм ги чела в гимназията. Искам да прочета поредицата до края.

    Освен това на тази е написано като заглавие Каменните убежища, а на корицата стои Завръщането?

    • 8. Anna (19 август 2016 в 22:10)

      На английски книгите са само 6, каменните убежища е петата.В БГ навремето я пуснаха в две книги. личен съвет-прочети си пак книгите,които имаш и не чети последната-ужасна простотия е :-)

  • 9. BLM (15 януари 2022 в 00:10), оценка: 3 от 6

    Търпеливо изчетох цялата бозава история. Бозата се сгъстяваше, сгъстяваше …

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.