Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Monster of Florence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,5 (× 13 гласа)

Информация

Сканиране
ehobeho (2014)
Разпознаване и корекция
mad71 (2014)

Издание:

Дъглас Престън, Марио Специ. Чудовището от Флоренция

ИК Ергон, София, 2011

Американска. Първо издание

ISBN: 978-954-9625-73-8

История

  1. — Добавяне

На партньорите ми в нашето италианско приключение: съпругата ми Кристин и децата ми Алетея и Айзък.

И на дъщеря ми Силини, която постъпи мъдро и остана у дома, стъпила здраво на американска земя.

Дъглас Престън

На моята съпруга Мириам и на дъщеря ми Елеонора, които благосклонно простиха моята мания.

Марио Специ

Списък на действащите лица приблизително по реда на появата им

Главен инспектор Маурицио Чимино, шеф на мобилния отряд на флорентинската полиция.

Главен инспектор Сандро Федерико, детектив от отдел „Убийства“.

Адолфо Ицо, прокурор.

Кармела де Нучо и Джовани Фоджи, убити на Виа дел Ариго на 6 юни 1981 година.

Д-р Морио Маури, главен съдебен лекар.

Фоско, негов асистент.

Стефания Петини и Паскуале Джентилкоре, убити край Борго сан Лоренцо на 13 септември 1974 година.

Енцо Спалети, воайор, арестуван по обвинения, че е Чудовището, освободен, след като Чудовището отново нанася удар по времето, докато той е в затвора.

Фабри, друг воайор, разпитван по случая.

Стефано Балди и Сузана Камби, убити на Бартолиновата поляна на 22 октомври 1981 година.

Професор Гаримета Джентиле, гинеколог, за който се е смятало, че може да е Чудовището.

„Доктор“ Карло Сантанджело, фалшив съдебен лекар, който бродел из гробищата нощем.

Брат Галилео Бабини, францискански монах и психоаналитик, който помага на Специ да преодолее стреса от съдебния процес.

Антонела Мильорини и Паоло Майнарди, убити в Монтеспертоли, близо до замъка „Попиано“, на 19 юни 1982 година.

Силвия дела Моника, прокурор по случая, която получава по пощата парче от последната жертва на Чудовището.

Стефано Меле, имигрант от Сардиния, който признава, че на 21 август 1968 година е убил съпругата си и любовника й, и е осъден на 14 години затвор.

Барбара Лочи, съпруга на Стефано Меле, убита заедно с любовника си край Синя на 21 август 1968 година.

Антонио JIo Бианко, сицилиански строител, убит заедно с Барбара Лочи.

Наталино Меле, син на Стефано Меле и Барбара Лочи, който е спял на задната седалка в колата и на шест годишна възраст е станал свидетел на убийството на майка си.

Барбарина Винчи, съпруга на Салваторе Винчи в Сардиния, най-вероятно убита от него на 14 януари 1961 година.

Джовани Винчи, един от братята Винчи, който е изнасилил сестра си в Сардиния и е бил любовник на Барбара Лочи.

Салваторе Винчи, подстрекател на двойното убийство от 1968 година, любовник на Барбара Лочи, който най-вероятно е притежавал пистолета и патроните на Чудовището. Те може би са били откраднати от него през 1974 година, четири месеца преди да започнат убийствата. Арестуван по подозрение, че може би е Чудовището.

Франческо Винчи, най-младият от клана Винчи, любовник на Барбара Лочи, чичо на Антонио Винчи. Арестуван по подозрение, че е Чудовището.

Антонио Винчи, син на Салваторе Винчи, племенник на Франческо Винчи, арестуван за незаконно притежание на огнестрелно оръжие след убийствата, извършени от Чудовището в Джоголи.

Чинция Торини, продуцентка, автор на филм за Чудовището от Флоренция.

Хорст Майер и Уве Рюш, и двамата двайсет и четиригодишни, убити в Джоголи на 10 септември 1983 година.

Пиеро Луиджи Виня, главен прокурор по делата срещу Чудовището през 80-те години на миналия век, наредил арестуването на Пачани. Виня става шеф на могъщия антимафиотски отдел на Италия.

Марио Ротела, съдия-следовател по делата срещу Чудовището през 80-те години на миналия век, който е бил убеден, че Чудовището е член на клана на сардинците — тъй наречената „Сардинска следа“ в разследването.

Джовани Меле и Пиеро Мучарини, съответно брат и девер на Стефано Меле, арестувани по обвинения, че двамата са Чудовища.

Паоло Канеса, прокурор по делото за Чудовището от 80-те години на миналия век, който днес е областен прокурор на Флоренция.

Пиа Ронтини и Клаудио Стефаначи, убити край Ла Бочета, близо до Викио, на 29 юли 1984 година.

Принц Роберто Корсини, убит в имението си от бракониер на 19 август 1984 година, обект на спекулации, че може би е Чудовището.

Надин Морио, трийсет и шестгодишна, и Жан-Мишел Кравейчвили, двайсет и пет годишен, убити от Чудовището на сечището Скопети в събота, 7 септември 1985 година.

Сабрина Карминяни, която се е приближила до сечището Скопети в неделя, 8 септември 1985 година, в деня, когато навършва деветнайсет години, и става свидетел на последиците от убийството на френските туристи.

Руджеро Перуджини, главният инспектор, който застава начело на преследването на Чудовището и обвинява Пиетро Пачани. Той е прототип на главен инспектор Риналдо Паци, литературният персонаж в книгата на Томас Харис (и филма) „Ханибал“.

Пиетро Пачани, фермер от Тоскана, който е обвинен, че е Чудовището, оправдан на процеса по обжалването и отново изправен пред съда. Предполагаемият лидер на тъй наречените compagni di merende, „другари по чашка“.

Алдо Феци, последният cantastorie, или трубадур, който е написал песен за Пиетро Пачани.

Артуро Минолити, началник на карабинерите, който е смятал, че куршумът, намерен в градината на Пачани и използван като доказателство при обвиняването му, че е Чудовището, може да е бил подхвърлен от следователите.

Марио Вани, с прякор Семката, бивш пощальон от Сан Кашиано, обвинен, че е бил съучастник на Пачани в убийствата, извършени от Чудовището. По време на процеса на Пачани, Вани изрекъл думите, вече обезсмъртени в италианския език като крилата фраза: „Ние сме просто другари по чашка.“

Микеле Джутари, който поема разследването на Чудовището след главен инспектор Перуджини, е повишен и изпратен във Вашингтон. Той сформира Gruppo Investigative Delitti Seriali, Група за разследване на серийни убийства, известна още като GIDES. Той е инициирал ареста на Специ и разпита на Престън.

Алфа, първият „таен свидетел“, чието име в действителност е Пучи, умствено изостанал мъж, който дава фалшиви показания, че е бил свидетел как Пачани извършва едно от убийствата, приписвани на Чудовището.

Бета, вторият таен свидетел, Джанкарло Лоти, с прякор „Катанга“. Лоти дава фалшиви показания, че е помогнал на Пачани при няколко от убийствата, извършени от Чудовището.

Гама, третият таен свидетел, на име Гирибели, застаряваща проститутка и алкохоличка, за която се твърди, че би направила всичко за чаша евтино вино.

Делта, четвъртият таен свидетел, на име Гали, сводник по професия.

Лоренцо Нези, „серийният свидетел“, който внезапно и нееднократно си е спомнял събития отпреди десетилетия; главният свидетел на първия процес срещу Пачани.

Франческо Фери, председател на Апелативния съд, който е ръководил процеса по обжалването на присъдата на Пачани и го е обявил за невинен. По-късно е написал и книга по случая.

Професор Франческо Интрона, съдебен ентомолог, който е изследвал снимките на френските туристи и е заявил, че е научно невъзможно двамата да са били убити в неделя през нощта, както твърдят следователите.

Габриела Карлици, която поддържа уебстраница с конспиративни теории. Тя идентифицира Ордена на Червената роза като сатанинската секта, отговорна за убийствата на Чудовището (както и за атентатите от 11 септември) и обвинява Марио Специ, че е Чудовището от Флоренция.

Франческо Нардучи, лекар от Перуджа, чието тяло е открито да плава в езерото Тразимено през октомври 1985 година, обект на слуховете, че може би той е Чудовището от Флоренция. Очевидното му самоубийство по-късно е определено за убийство и Специ е обвинен, че го е извършил.

Уго Нардучи, баща на Франческо, богат жител на Перуджа и важен член на масонска ложа — причина да бъде заподозрян.

Франческа Нардучи, съпруга на мъртвия лекар, наследник на богатството на модна къща „Луиза Спаньоли“.

Франческо Каламандреи, бивш аптекар от Сан Кашиано, обвинен, че е планирал пет от двойните убийства на Чудовището. Процесът му започва на 27 септември 2007 година.

Фернандо Закариа, бивш полицейски детектив, който запознава Специ с Луиджи Руоко и който придружава Специ и Престън до вила Бибиани.

Луиджи Руоко, дребен измамник и бивш затворник, който казва на Специ, че познава Антонио Винчи и който го упътва към предполагаемото скривалище на Винчи във вила Бибиани.

Игнацио, предполагаем приятел на Руоко, за който се предполага, че е бил в скривалището на Антонио и е видял шестте железни кутии и може би беретата двайсет и втори калибър.

Инспектор Кастели, детектив от GIDES, който е връчил на Престън заповедта за задържането му и е присъствал на разпита му.

Капитан Мора, полицейски капитан, присъствал на разпита на Престън.

Джулиано Минини, областен прокурор на Перуджа.

Марина Де Робертис, съдия-следовател по делото на Специ, която прилага разпоредбите на антитерористичния закон срещу него, забранявайки му да се вижда с адвокатите си след ареста.

Алесандро Траверси, един от адвокатите на Марио Специ.

Нино Филасто, един от адвокатите на Марио Специ.

Уини Ронтини, майка на Пиа Ронтини, една от жертвите на Чудовището.

Ренцо Ронтини, баща на Пиа Ронтини.