Читателски коментари (за „Задочни репортажи за България “ от Георги Марков)

  • 1. Георги (31 май 2015 в 15:19)

    „Всеки патриот е един потенциален престъпник“ — това само проникновение на Марков е достатъчно на нормалния мислещ читател да му се отще да се включи в хора от славословия. И особено при положение, че една от основните критически тези на писателя от ранните му есета е колко лоша е властта, че загърбила и се отнасяла враждебно към патриотичните чувства на българския народ. На кой Георги Марков да вярвам — на радетеля за патриотизъм или на този, отъждествяващ патриотизма с престъплението? Как го приравнява това със Захари Стоянов или Симеон Радев, каквото мнение има по-горе? Или — към тия, които искат тази книга да се изучава — ако някой ученик, който си е направил труда да прочете книгата, зададе един ей такъв простичък въпрос — ама господине /госпожо, вие ни учите, че патриотът е герой, че за Ботев, Вазов и други наши класици той, патриотът, е свята личност, а Георги Марков ни убеждава, че той е престъпник, пък макар и потенциален? Как да му се отговори на този любознателен ученик?

    Впрочем, за да няма обвинения във фалшифициране или преекспониране, ето някои цитати и бих бил много благодарен, ако някой от поклонниците на писателя, като се въздържи от лични нападки, даде някаква приемлива интерпретация :

    Не зная дали нещо друго в историята на човечеството е причинило повече мъки и страдания на хората от това налудно пламъче в очите на някои представители на човешкия род, наречено патриотизъм.

    Като не правя никаква съществена разлика между патриотизъм и шовинизъм, в съвременния им контекст, мисля, че това е трагикомичното противопоставяне на мъничкия „свой“ свят срещу „истински“ свят.

    Някои полуинтелигентни писатели и полусмахнати общественици свързват патриотизма с чувството за национално достойнство. На мене никога не ми е било ясно какво значи чувство за национално достойнство

    Обикновено патриотът е невежа, а когато е образован, той е типичен полуинтелигент.

    За мен патриотът е потенциален престъпник, а патриотизмът — средство за масово човешко душевно осакатяване.

    И тъй нататък.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.