Читателски коментари (за „Задочни репортажи за България “ от Георги Марков)

  • 1. Златко (8 септември 2013 в 10:17)

    Мило дете, ти даже не подозираш колко много ти е дала омразната ти система. Дала ти е достъпно образование, което за твоите връстници на Запад е недостъпно. Даже да беше най-гениалния математик на всички времена, ако си роден в нисша каста, си оставаш в нисшата каста. Учиш в посредствено училище, при посредствени или откровено задръстени учители. Прослушай албума „Стената“ на Пинк Флойд, изгледай филма и намери 10-те разлики със Задочните репортажи.

    На теб и на всички омразничета мога да посоча, макар че няма да го приемете: няма значение в коя страна и при коя система сме живели, всичките са еднакви и са като скачени съдове. Описваните от Марков 60те години в България по нищо не се различават от маккартизма в САЩ. По нищо! Едни лакеи на правоимащите обграждат къщата, тропат на вратата, извеждат те и изчезваш. Завинаги! В СССР, в България, в Англия, в САЩ — през 60те е било така.

    В Англия даже е имало надписи „забранено за кучета и ирландци!“ Не са знаели за съществуването на българите и не са се боели от тях.

    Сегашната система в България не ви харесва? Идете в САЩ, там ви чакат с отворени обятия. По кабела текат сто канала, от които 5 са новинарски, 60 са сапунки, 20 са филми от нафталина с много реклама, 10 са спортни и 5 са порно. Новинарските повтарят едни и същи новини и стилът им не се отличава от Първа програма на БНТ от живковото време. Сапунките успешно докарват мозъка до желеобразно състояние.

    Най-страшното е еничарското зомбиране на децата. В България старите баби казват, че ако детето не тича, не вика и не прави бели, значи е болно. В САЩ за таково поведение на детето ви ще ви извикат в училище и ще ви „препоръчат“ да заведете детето си на психиатър. Психиатърът ще му предпише успокоителни. Ако не му ги давате и не дай боже то пак тича в училище, ще викнат социалните и ще го натъпчат с успокоителни без да ви питат. При трето „провинение“ може и да ви го отнемат.

    В Англия миналия месец бяха връчили на три момиченца (на родителите, адресирани до децата) полицейски заповеди за антиобществени прояви. Момиченцата съответно на 3, 4 и 6 години са заплашили обществения строй, защото са сгазили цветя. При повторно провинение ги чака арест и отнемане на родителските права! Англия, 21ви век!

    Вие продължавайте да си вярвате в приказки за свобода!

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.