Читателски коментари (за „Моята борба “ от Адолф Хитлер)

  • 1. white power (6 октомври 2008 в 23:45)

    забележително произжедение

    • 2. Милчо Димитров Димитров (9 октомври 2008 в 18:00)

      Прочетох две глави, за източната политика и народ и раса…Брътвежи, но явно и преди и сега някои „държавници“ са я конспектирали…Кво ли ни чака?!

      • 105. Георги (13 февруари 2017 в 23:40)

        Уникална книга написана от уникален човек

        • 106. atman (14 февруари 2017 в 19:47)

          Позволи ми да те просветя Георги:

          Всяка една книга е уникална, както и всеки един човек.

    • 3. Милчо Димитров Димитров (9 октомври 2008 в 20:45)

      Прочетох две глави: за източнната политика и народ и раса…Брътвежи, но си мисля, някои „държавници“ и преди и сега явно са конспектирали…Без коментар…

      • 48. iliander (1 септември 2012 в 15:54), оценка: 4 от 6

        Самият Фашизъм се измести,към Иран и радикалните ислямски държави.

    • 16. Безумец Храбър (14 ноември 2009 в 11:43)

      Изхождайки от постулата, че историята се пише от победителите, съвсем логичен е негативния, дори дяволски образ, с който е известен Хитлер. Стайнбек в „Благодатния четвъртък“, чрез един от своите герои казва следното:

      „Не ми обяснявай кой какъв ечовекът, а ми предай неговите думи. Аз сам ще си съставя мнение за него.“ Точно това постигаме, когато четем „Моята борба“.

      И ако успеем да погледнем безпристрастно, все едно сме същества от друга планета, не може да не изпитаме уважение и респект към този човек. А и душевната нагласа на българина, предвид стеклите се обстоятелства през войните, а именно без да изгубиш битка, губиш войната, е идентична с тази на германския народ след първата война. Точно това определя положителното отношение на българите към Германия, респективно към нейната политика. Което обяснява и съвсем логичната външнополитическа ориентация на страната ни.

      • 17. gost (14 ноември 2009 в 16:30)

        Като го е избило на цитати, много хора са казали приблизително следното:

        „По делата им ще ги познаете, а не по думите.“

        В този контекст мисля, че Хитлер не може да претендира за кой знае какво уважение, след като е ликвидирал по прияк и не пряк начин една не малка част от населението на собствената си страна и от населението на бъдещ Израел. В това число не смятаме страничните участници, защото те са се включили по свое желание, а и са допринесли не алко за настъпилото неприятно положение.

        Колкото до симпатиите на българския народ към идеите на нацизма, повече от 95% от българите не са знаели немски и онова, което са знаели за Хитлер им е било казвано от останалите по-малко от 5%. По някаква случайносто тези 5% били точно управляващата част от нашето общество. Ерго, можем да кажем, че роднински, политически и икономически връзки са свързвали България и Германия, а не някаква всенародна обич към другаря Хитлер.

        • 26. Бре (11 февруари 2011 в 13:12)

          „По делата им ще ги познаете“ — от Библията е, eвангелие на Матея.

        • 74. sockol (17 юни 2013 в 20:08), оценка: 6 от 6

          Не се оставяйте да бъдете от онези 95% с това ви изказване. Информирайте се повече и дано си поправите изказването в поста.

          П.С.

          Малко късно отговарям, като дата, но не мисля, че е късно за просвещение.

        • 78. глория атанасова (24 юни 2013 в 14:51)

          Браво гост.Много точно казано!

        • 90. Илия (7 октомври 2013 в 21:42)

          Ако осмислим позора, в който живеем през последните 70 години ще се срамуваме да пишем подобни слова за най големия българин от 100 години насам — А.Х.!!!

        • 98. doors (10 септември 2015 в 03:16), оценка: 6 от 6

          В такъв случай Сталин е по-големия злодей, защото само в Гладомора квалифициран като геноцид е убил над 5 милиона + ГУЛАГ и жертвите във Втората световна, които са около 20 милиона…

          • 100. ccanov (5 януари 2016 в 19:59)

            НАЙ.големият злодей разбира се е Хитлер. Около 40 милиона живота са отнети през Втората световна война и от двете воюващи страни. По чия вина беше разпалена тя? На Хитлер и кликата му.

            • 101. д. (9 януари 2016 в 02:19)

              Не съм фен на теориите на конспирацията, но все пак е интересно да ср помисли върху въпроса защо Великите сили оставят Хилер свободно да нарушава Версайския договор и да се превъоражава, а Щатите и заеми му отпускат за тези цели. В смисъл — той че е зъл — зъл е ама другите в паралелна вселена ли да живяли до 1939-а ?

              • 104. doors (7 януари 2017 в 20:25), оценка: 6 от 6

                До д. …..О да, Версайския договор!Хайде да погледнем първо него?След подписването му небезизвестен германки генерал им е казал „Довиждане господа, среща точно тук след 20 години“.Не споменавам умишлено имена, за да накарам русофила над твоя коментар да извади нос от червените книжки и да прочете странична литература.В Германия са отивали за хляб с една чанта пари и докато стигнат до пазара хляба струвал една количка.Версайския договор е бил несправедлив не само за Германия.И изведнъж се появява Хитлер, който прави от тази разорена държава световна сила.Не ме разбирайте погрешно…не го въздигам, разлика между него и Сталин няма.Това не могат да разберат болните русофили.Няма по-тъпо нещо от комунист русофил.

            • 103. doors (7 януари 2017 в 20:21), оценка: 6 от 6

              Що пишеш глупости бе младеж?Ти изобщо знаеш ли как избухва ww2?Когато Хитлер напада Русия?Същата Русия, с която имат план за поделяне на Европа и започват с Полша унищожавайки я като държава?Виж малко за тайния договор Рибенторп-Молотов.Тия 40 милиона от гъза си ли ги изкара, като във всички военни действия на ww2 жертвите са около 20м.Сталин е изибил двойно повече…чети, знанието е сила.

    • 19. анонимен (30 януари 2010 в 21:17)

      „Забележително произведение“….. Върви да ти направят лоботомия на мозъка,че страдаш от шизофрения, щом смяташ ,че брътвежите на един шизофреник са велико произведение.

      • 75. Д.И.пломат (23 юни 2013 в 18:54)

        Първо, „забележително“ и „велико“ не е едно и също.

        Второ, нима е за подценяване онова,сторено от автора на книгата? Според мен си струва да можем да разбираме света около нас,да разбираме историята,иначе сме обречени да повтаряме стари грешки и когато един подобен болен мозък се появи отново,няма да сме способни да го разпознаем.

        Трето, човек може да научи нещо дори от най-големия злодей, интелигентност и хуманност не се самоизключват.

      • 84. Август19 (12 август 2013 в 13:55)

        И отново липсва на всякаква информираност… Хитлер е луд точно толкова, колкото и 99% от населетието… В известен смисъл има комплекс за непълноценност и нарцистичен, но пък в известан степен едва ли не всеки е такъв… ХИТЛЕР Е ЛУД, КОЛКОТО ВЕСЕКИ ОТ НАС, А ТОВА КОЕТО ТИ НАРИЧАШ БЪРТВЕЖИ ДОРИ НЕ СА ИЗМИСЕЛНИ ОТ НЕГО! Оу, господи, ах, вие, заслепени неимформирани жалки хорица спромити мозъци… Зад политическите възгледи на националсоциализма не соти Хитлер, а сотят хората, които са създали и досъовършенствали най-лошото у Хитлер (а именно това с окет освме го запомнили)… Хес, Хаусхофер, Фон Заботендорф… А, повярвай ми, и вие бихте могли да се превърнете в такива, ако бяхте иззложени на такива условия. Не ми продиворечете, защото е така… Лесно можеш да накараш човек да вярва в лъжи. Вижте Хитлер! Той е такъв! Поддал се е на лъжите за еврейския загоовр и арийската раса (две неща, които не съществуват)! Вижте себе си! Поддали се сте н на хилядите лъжи за абсолютната бездарност на Хитлер (а такъв той не е, просто хората искат да отримчат наличието на вяскакъви способности у някой, който смятат за зъл, макар, че Хитле е малко или мтного такъв, но в известна степен вески човек е зъл)…

  • 4. Keira (11 ноември 2008 в 20:37)

    Да,според някои хора тази книга е пьлна с глупости и тем подобни но,според мен това е едно много великолепно четиво,а и зависи човек как приема информацията…Това е една страхотна книга….Хора не се страхуваите от историята………

    • 13. [X] SkinHeads (28 март 2009 в 20:41)

      Напълно те подкрепям хората нетрябва да ги е страх от миналото а от настоящето защото скоро време ще се надигнем всички скинари и ще изгоним циганите,еврейте,турците,чафутите и т.н от нашата любима България

  • 5. (Изтрит профил) (12 ноември 2008 в 01:36)

    Прекрасно четиво , за да разбереш смисъла не е нужно да си съгласен с написаното и е нужно , да си прочел повече от две глави .

    Адолф е блестящ политик , познаващ историята човек , художник , философ психолог и прочие , жалко че е посветил живота си на зли цели .

    Но не само той и Сталин са хората които трябва да съдим от това време … :)

    • 9. Петров (8 март 2009 в 15:10)

      Блестящ политик? Да започнеш война, в която загиват 50 млн. души, да разсипеш Германия така, че да загуби една трета от територията си безвъзвратно, да избиваш системно хора по расов признак, да искаш народа ти да бъде унищожен, защото бил слаб — това ли е „блестяща поитика“?

      • 38. Цвети (29 ноември 2011 в 15:04)

        Не всеки го може. Може да не е правилно, добро и т.н. но е велико, защото малко са хората, които могат да го направят. За да се издигнеш до това положение, че да доведеш нещата до световна война трябва да си много значим и силен.

        • 39. Питащия (30 ноември 2011 в 07:46)

          Манията за величие на двукраките без пера е жалка дори когато се реализира като едно голямо кърваво петно в човешката история поради простотията им да следват вождовете. По жалък изрод от Александър Македонски няма, но тъпите гърци в някаква анкета го избраха за най-великият грък. Друг такъв тъпанар е Хитлер, а преди него „обединителят“, „железният“. Това, че хората са безнадеждно тъпи го доказва както кървавата и жестока история така и болшинството от тъпите книги на разни величия или за разни величия.

          • 41. БЕРКУТ (30 ноември 2011 в 09:16)

            Защо историята на двукраките без пера е тъпа и кървава? Отговорът е защото гърците си избраха за най-велик грък на всички времена кръволока Александър Македонски, който разсипа народа си от войни та не остана един истински македонец и се налага българи да се преструват на македонци. Лошото е, че има и такива, които си вярват.

            Гневът и омразата са лош съветник. Не съм сигурен, че човек, който мрази другите, различните обича себе си. На дъното сме защото има много агресия и животинско стадно мислене, първосигнално и примитивно. Националната идея е да издигнеш своята държава и народ, а не да унижиш и обругаеш останалите. Ако някой друг е глупак, изрод и т.н. това не те прави по-хубав. Все едно да забогатееш щото комшията е беден. Фикс идея на почти всички царе , князе и ханове е бил Константинопол, градът център на тогавашната цивилизация и пример за подражание. Защо Българите не успяват да си построят своя Константинопол? Кога е Златният век, когато начело на държавата застава един образован държавник, а кой е баща му? Княз Борис българоубиецът, извършил първият регистриран геноцид в нашата история и въздигнат до светец от църквата. Отново насилие, което разделя народа от управниците, защото религия наложена със сила не се приема като своя и отчуждава. Не случайно българските земи стават благодатна почва за ереси и в крайна сметка отслабват държавата и тя загива. Защото и тогавашните управници като сегашните са гледали своето удобство и разкош, изнасяли зърното за да си купуват скъпи луксозни стоки. България хранела Константинопол, който имал население приблизително колкото Симеонова България, а с парите се плащало на наемници и хранени хора, тогавашните рекетьори, които прибирали трудът на селяните. Как пък не се сетиха тези управници да насърчат занаятите и вместо да позволяват на дубровнишки търгаши да изнасят зърното , да хранят с него работници и строители,войска от народа, майстори на оръжие и книжовници, пък да подхванат търговия по Дунава и Черно море, да построят и те флот. Ние сме наследници на една несъстояла се империя поради некадърността и егоизма на управниците.

            Днес можем да си ги избираме, но май не умеем и това. Май умеем само да се псуваме. Ако продължаваме така, в края на този век просто няма да ни има. Заслугата за това ще си бъде само наша.

      • 53. Тодоров (23 март 2013 в 21:51)

        Преди да започне войната, Хитлер е изправил на крака, извадил е Германия от може би най-жестоката криза, в която е била някога. Така че — да, блестящ политик. Самото му идване на власт се дължи на некадърниците и крадците, които са управлявали преди него…сещай се.

        • 54. д. (24 март 2013 в 09:37)

          Личи си, че историята ти е сила. А най-жестоката криза за Германия ще последва след управлението на този „блестящ политик“.

      • 76. Д.И.пломат (23 юни 2013 в 18:57)

        Да успееш да намериш силата, ресурсите и съюзниците да го направиш — да, това е блестяща политика. Съдиш от морална гледна точка,което е съвършено правилно,но не е същото.

        • 91. Узунов (12 декември 2013 в 00:19)

          Точно най-голямата криза на германия е преди да застане Адолф Хитлер на власт. Тогава има страшна безработица . Средната заплата е била между 120–150 (Reichsmark) а един хляб от пфунд или 500 грама е струвал 0,50 (Reichsmark) . Аз като казах на моята учителка тук в Германия че в момента пенсионерите взимат по 100 лева пенсия и хляба е 1 лев и стана лошо и отиде да си търси вода да пие . Може да пише мн неща по книгите , но аз си имам моя представа за нещата тука и виждам как е . Според мен Хитлер трябва да има паметници тук в Германия . Той е човека, който построява die Autobahnen или магистралите на български. Той е и човека койtо въвежда 5 дни в седмицата и 40 часа или по 8 часа работа в делничните дни за първо в Европа . Хора гледайте на нещата от хубавата им страна . И не говорете простотии за Хитлер щот там някой казал. Историята е мн изкривена от Българска гледна точка . Те са тва в България тъпчем кат шевни машини на едно място .

          • 92. гост (12 декември 2013 в 15:44)

            Узунов, казваш паметник ли да му построят?

            Да оставим на страна какво е причинил този изрод на цял свят, нека гледаме само Германия:

            1. Втората световна война я започва Германия, управлявана от Хитлер и ко.

            2. Същата война Германия я губи.

            3. Жертвите в Германия са между 8 и 10% от населението. Това като брой е горе-долу колкото всички живи българи днес. През 45та едва ли има германец, който да не е загубил близък роднина през войната.

            И да му построят паментик, викаш…

            • 93. notman (12 декември 2013 в 16:03)

              Ами като се огледаш и видиш колко паметници на Сталин и Ленин има…

            • 97. амон (7 септември 2015 в 19:53)

              ограничен кон с капаци

      • 85. Август19 (12 август 2013 в 14:00)

        А сега… да помислим… През 1939г. нвикой не е занел, че дапочва втора севтовна война… ори след акто Великобритания и Франция са се вкрюлчили никой нее мисли, че е започнала дори европейска война… Но всъщносте се занело на едно място… В Москва! И там се е занело още на 19 август, когато сталине наредил двугодишна тайна мобилизация.. Сталин е щял да нападне през 1941г., но Хитлер го е изперварил. За това и в началото руснаците не са могли да дадът отпор… Защото две години са се готвели с всичкисредства за нападателна, а не за отбарнителна война… тоест Хитлер наситина е имал шанс ад спечели, ако не са били плановет ена Сталин. А войната не променя факта, че ее надигнал Германия… А ако не беше започнал войната той Германия изобщо нямаше да я има на картата!

  • 6. glupak (18 ноември 2008 в 13:40), оценка: 6 от 6

    Интересно ми е защо тоно е морил евреите. Цкоро ще разбера…

  • 7. Der Reichsmarschall (29 декември 2008 в 20:41), оценка: 6 от 6

    Възгледите за националсоциализма никога не ще бъдат така истински,а именно-като тези на Фюрера.

  • 8. неутрален (6 март 2009 в 11:10)

    колкото до Хитлер, той е от едно тесто заедно със Сталин. И двамата са откачалки, но такове е било времето. Май Рузвелт си е бил най- добре- поне не е избивал който му скимне. Между дрегото, и Стален е избивал евреи, защото са отказали да го приемат в някакво тяхно сдружение. Хитлер пък мразелр евреите, защото дядо му, който е бил евреин, е продал къщата им.

    • 86. Август19 (12 август 2013 в 14:03)

      Поправка. хитлер не е знаел кой е дядо му… А още по малко от кой етнос е…

  • 10. Иван (14 март 2009 в 03:31)

    Великолепна книга на един изключително достоен и чист човек, искрен патриот и истински народен водач. Тя е разказ за личния път на един обикновен патриот, който отначало никак не се е възприемал като лидер, нито е очаквал, че върху раменете му ще легне огромна отговорност — за собствените му търсения, лутания и израстване. Един велик човек, пример за милиони по целия свят. Хитлер е жив в сърцата ни!

    • 11. доктор дулитъл (15 март 2009 в 08:51)

      като говорим за патриоти аз някак си все се сещам първо на родните такива. Левски — страхотен е, в това число и световно признат конспиратор и демократ.

      станно ми какво те радва (с каво ти е близък) немско-австрийски патриот? и не си имаме стахотни водачи. е вярно, че в по-стари времена, ама с какво отстъпват на чуждите?

    • 18. fuck off (30 януари 2010 в 21:14)

      Като е жив в сърцето ти айде марш в газовата камера защото не си чист ариец.. или по — добре марш да бачкаш докато умреш за изграждането на райха…

  • 12. П. Петров (19 март 2009 в 15:18)

    Всички четете и гледате едностранчиво! За едните той е гений, за останалите — въплащение на злото. Той е само една личност, чиито идеи са били нужни за обединението на следвоенна Германия, хората са имали нужда от него. Със същия успех може да критикувате или да се възхвалявате на Наполеон или Карл Велики. Самият Хитлер се е движел между крайностите — не го правете и вие.

    За Войната и 50-те милиона жертви са виновни в огромна степен Англия, Франция и Полша и глупавата им дипломация. Прочетете Б. Л. Харт — История за втората световна война, тя дава наистина отговори на много от въпросите…

    • 87. Август19 (12 август 2013 в 14:05)

      А така!!! Един нормален човек! Рбатота е, че хората са два вида, защото хората обичат да прудставяте дин зъл човек акот човек без абсолютно никакви способности и обратонто — одбиря може всичко и няма недостатък… хората обичат крайнсотите. но Хитлер не е крайност… Но кой да го разбере?

  • 14. Божо (7 май 2009 в 21:21)

    Чел съм книгата на хартия, но тук мога да дам мнение :)

    Убедих се, че Хитлер е един комплексиран психиатричен случай :) поне според писанията му.

    Въпреки (а може би заради това) има доста проблясъци за общественото устройство и психологията на масите.

    Има един израз „Духът на времето“. Хитлер просто е бил в унисон с духа на времето. Иначе щеше да си е обикновения свинар :)

    Никак не искам да омаловажа усилията, които е положил. По отдаденост той е на първо място сред хората, за които съм чел. С една дума, заслужил е популярнпстта си :)

  • 15. Ивайло Георгиев (1 ноември 2009 в 19:45)

    За сега,съм прочел само две глави от книгата, които много ми напомнят,за днешното състояние на нашата държава.Все пак това е книга,която е писана преди повече от 80 години.ЖАЛКО Е ЗА НАС И ГОВОРИ ДОБРЕ ЗА ГЕРМАНИЯ,КОЯТО ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС ВЪРВИ НАПРЕД,ВЪПРЕКИ ВСИЧКО.

  • 20. онбашията (23 август 2010 в 23:18)

    ако се махнат параноичните идеи за евреите, направо си е перфектен мениджърски учебник.

  • 21. СпретеХлапетата (30 септември 2010 в 17:43)

    Може ли администраторите да спрат коментарите към това „произведение“. Омръзна ми флуда на някакви полуидиотчета, възхищаващи се на нещо, за което нямат никаква идея…

    • 22. gribbo (17 октомври 2010 в 20:27)

      „полуидиотчета“?

      Обидата и юмруците са защитата на неграмотния човек.

      Вместо да обсъждаме книгата сме въвлечени в поредния „политически“ спор…

      Това не е сайт с политическа насоченост !!!

      Ако нямате какво да кажете(от гледна точка на лични впечетления) относно даденото произведение по-добре НЕ коментирайте !!!

      P.S.:"полуидиотчета"? не мога да повярвам как някой с такава лекота обижда хора,които не е виждал през живота си. Според мен това е постъпка на слаб и стрхлив човек,който в ежедневието си е незабележим за околните и търси внимание по форумите.

      …. но все пак аз не съм психоаналитик — това си е мое мнение :)

      • 23. микгигс (18 октомври 2010 в 21:28)

        Много правилен коментар. Аз също не съм съгласен с израза „полуидиотчета“. „Идиоти“ е по-правилно. Идиот такъв!

      • 25. ИмеИме... (11 февруари 2011 в 13:08)

        Може да не се е аргументирал нашироко защо ги смята за полуидиотчета, но човекът е прав.

        И е просто ГНУСНО да се говори по този начин за човек, който до много голяма степен е причината за едни от най-страшните и ГНУСНИ престъпления срещу ЧОВЕКА.

        Ако някой полуидиот не желае да си остане такъв, нека почете известно време за концлагерите, за живота (странно звучи думата „живот“ за онова, което са водили там) на тези хора в тях, за зверствата, експериментите и за невъобразимите низости, до които са достигнали техните надзиратели и началниците там.

        Както казах, едно от най-страшните и гнусни престъпления срещу човека в историята му. „Отвравително“ е слаба дума за това. Просто няма достатъчно добри думи за тоя ужас.

        Хубаво успяха да покажат тия уроди в какъв звяр може да се превърне човекът при определени условия. Дадоха храна за разсъждение на психолозите за десетилетия и може би столетия напред…

        • 50. Wallküre (4 октомври 2012 в 15:31)

          В Библията пише: „Не съдете, за да не бъдете съдени“. С какво право раздавате квалификации наляво и надясно? Гледайте себе си, не другите! Всеки е свободен да чете и харесва каквото си иска, не е работа на „общественици“ като вас да лепят етикети и да раздават анатеми. Що се отнася до автора на книгата, мир на праха му, него Господ ще го съди. Това е Негова работа, не ваша.

  • 24. Иванов (8 февруари 2011 в 17:55)

    Да не забравяме кои кръгове издигат Хитлер -Врил и Туле.Да не забравяме за тайните общества.

    Да не забравяме предателството на Исус.Да почитаме Бог и родина .

  • 27. gribbo (9 март 2011 в 17:39)

    Защо псувате по адрес на Хитлер, а не се сетите , че Сталин е избил 22 000 000 РУСНАЦИ? Защо не се сетите за трудовите лагери на комунистите, които избиваха интелигенцията на половината свят в продължение на 45–50 години?

    И както винаги хората без никаква сериозна аргументация започват да обиждат на лична основа. Идиот съм бил… Поне съм прочел и съм си отворил очите и не съм сляпа овца в стадото с еврейските пастири…

    • 28. gost (9 март 2011 в 21:15)

      Gribbo, по принцип читателските мнения са главно и единствено за мнения пряко свързани с книгата. Личните и не дотам лични нападки са като цяло нежелани, понеже показват най-вече ниската култура на коментиращия.

      По принцип Сталин има малко общо с точно тази книга, въпреки че има общо с автора. Престъпленията срещу човечеството и на двамата са отдавна доказани. Фактът, че тези на единия са по-големи от тези на втория, не са основание по-малко черното да се нарича бяло. А тук хората се концентрират върху Хитлер, защото в края на краищата книгата е негова.

      Колкото до „еврейските пастири“, ако има тайна световна конспирация, бих повярвал по-лесно на теорията за анануките — те поне не дават неудобни доказателства, че са обикновени хора.

  • 29. Самурай от Село (10 април 2011 в 21:18)

    Това, което ми прави впечатление, е простият факт, че Хитлер просто взаимства общи идеи за своята идеология. В тези общи идеи според мен няма нищо нацистко, но той посредством лека и непринудена манипулация, ги нагажда за целите си да изповядва антисемитизъм срещу евреите, макар фюрерът да не е бил чист ариец.

    P.S. Не е за пренебрегване фактът, че все пак е казал някои истини не само по отношение на евреите, но и в политически план.

  • 30. Касиус (4 юни 2011 в 23:12)

    Дръпнах си книгата за да я прочета — от любопитство — не вярвам да ме убеди авторът в гениалността си, по-скоро очаквам да разбера, какви са му били подбудите за… „поведението му на практика“, за което отрицателните квалификации в човешката реч биха били слаби.

    Цитирам „…най-страшните и ГНУСНИ престъпления срещу ЧОВЕКА“ — философски погледнато: когато един обществен строй се изроди и болшинството от народа е с болно съзнание, винаги ще се намери изверг, който да поведе масите в посока и исторически съд, такъв-какъвто заслужават.

  • 31. Сини очи (26 юни 2011 в 12:49)

    Това не са го казали просто хора, а са думи на Исус Христос -По делата ще ги познаете

  • 32. Анонимен (30 юни 2011 в 17:12)

    За мен тази книга беше изключително полезна …вярно не беше много увлекателна и на места отегчителна до припадък, но имаше смисъл да я прочета, защото по този начин малко или много успях да изясня някои неща за себе си. И колкото и странно да звучи осъзнах,че като всеки човек и Хитлер е имал както добри така и лоши страни.Вярно е че по негова вина (заради неоправдания му расизъм и налудначевите идеи за абсолютна чистота на расата) са загинали милиони невинни хора. В книгата си пише доста неоправдани (според мен) нападки към евреите — не може да лепнеш етикет на цяла раса при положение че във всеки народ има както много даровити и борбени хора ,така и утрепки. И тъкмо поради тази причина това не ти дава право да ги избиваш всички. Сто процента е имало много подли евреи,но можем ли да твърдим че е нямало и такива немци.

    Изцяло отдаден на идеологията си Хитлер дори когато губи войната не спира да избива стотици евреи в концентрационните лагери.Факт е обаче че въпреки жертвите на пагубния му стремеж за власт, Хитлер е имал някои доста правилни рабирания за политиката и за вътрешната уредба на държавата. В „Моята борба“ подробно излага тези свои разбирания в главите ДЪРЖАВАТА и ПОДАНИК И ГРАЖДАНИН. Политиката,която е провеждал против тютюнопушенето,разбиранията за брака,за немското гражданство , за просперитета на националното стопанство, за възпитаване на младежта в дисциплина, родолюбие и патриотизъм , стремежът да се изгради честна държава която да представлява средство към издигане на културното равнище на немския народ. Това са все правилни идеи , които смятам че са били продиктувани от патриотичното чувство на Хитлер. В книгата си той много точно и подробно се спира на всички недъзи на управляващите, на техното сребролюбие,тяхната продажност и алчност,които ако се замислим са валидни и за нашите политици.

    Ето защо ако поразсъждаваме малко и разгледаме проблема за Хитлер от всички страни и най-вече след прочитането на книгата му можем да си изградим по — ясно и най вече по-точно мнение за този диктатор.

    Както вече споменах смятам ,че като всеки човек е притежавал много добри качества (амбициозност,борбеност,патриотизъм) но безкарйната омраза го е тикнала в грешна посока.Може би ако не беше воден от такива разрушителни чувства Хитлер можеше да доведе страната си до велик просперитет ..но не се е получило.

    „Моята борба“ ми показа как една светла идея в ръцете на един прекалено заслепен от стремежа към задължителна победа човек , може да се превърне в бич за цял един народ,една държава а оттам и за целия свят.Но това все пак не занчи, че в правилните ръце тази идея нямаше да се развие по-добре.

    Ние сме човеци и нищо човешко не ни е чуждо затова мисля ,че е добре и дори е твърде необходимо да се научим да откриваме доброто в злото. Хитлер в голяма степен е показал един правилен път , но подвластен на стотиците си слабости не е успял да извърви този път в полза на цялото човечество. Можем само да се учим от грешките му и (ако за момент пренебрегнем потресаващите резултати от диктатурата му ) да бъдем вдъхновени от неговия стремж към победа и неговата борбеност.Защото както знаем само с борбена сила и вяра в доброто можем да променим нешата и да откием правилния път.

    • 33. Ю.Истатков (30 юни 2011 в 17:38)

      Да определено интересна теза за личността на Хитлер.

  • 34. canis_lupus (15 август 2011 в 10:42), оценка: 6 от 6

    Социализмът, е глад и смърт.

    Винаги и навсякъде.

    Когато искате да премахнете парите, като стимул и ценност,

    единственото с което миже да ги замените е насилието.

    Това е положението.

  • 35. canis_lupus (13 септември 2011 в 06:15), оценка: 6 от 6

    Ако искате да разберете как са стояли нещата тогава по издълбоко, бих Ви препоръчал да прочетете книгата на Х,Раушнинг „Хитлер каза / Демонът от бездната/“.

    Рядко се среща толкова обективен, точен и верен анализ.

    Нещата казани в тази книга, се виждат и в наши дни.

    Приятно самообразоване.

  • 36. one man army (21 ноември 2011 в 21:53)

    ’’ ясно и най вече по-точно мнение за този диктатор. ’’ ДИКТАТОР ?!? МНОГО ГРУБА ГРЕШКА ! Адолф Хитлер идва на влас по законен начин с избори !Бай Тошо или Тодор Живков е диктатор ,но не и Хитлер ;]

    • 37. Геоги (22 ноември 2011 в 15:29)

      Диктатор те прави не начина по който си дошъл на власт, а какво правиш с тази власт.

  • 40. Питащия (30 ноември 2011 в 07:50)

    Манията за величие на двукраките без пера е жалка дори когато се реализира като едно голямо кърваво петно в човешката история поради простотията им да следват вождовете. По жалък изрод от Александър Македонски няма, но тъпите гърци в някаква анкета го избраха за най-великият грък. Друг такъв тъпанар е Хитлер, а преди него „обединителят“, „железният“. Това, че хората са безнадеждно тъпи го доказва както кървавата и жестока история така и болшинството от тъпите книги на разни величия или за разни величия.

    Сравнете с Пастьор или Джордано Бруно. Те наистина са големи в търсене на истината.

  • 42. анонимен (8 февруари 2012 в 22:09)

    Страхотна книга. Умни мисли, дълбоки размишления. Много умен човек, но и несъмнено маниакален тип.

  • 43. Jzschrstsprstr (15 март 2012 в 22:07)

    Демонизирането на Хитлер за мен е една срамна история.

    Аз го приемам по-скоро като един събирателен образ, персонификация на следвоенната (ПСВ) действителност в Германия и на настроенията на изтерзания и изгаврен от Версайския договор германски народ.

    Ако ще наричаме Хитлер чудовище, справедливо e да не забравяме, че това „чудовище“ си има създател, Франкенщайн, не по-малко отговорен за ужаса на ВСВ.

  • 44. Безпристрастен (17 март 2012 в 18:29)

    Почти гарантирано е, че щеше да има война и без Хитлер, но нямаше да има толкова жестокости с цивилните.

    Идеите на Хитлер не са оригинални.Всичко това е измислено и популярно от преди него. Той казва на хората (германците) това което искат да чуят и което са ги учили за съжаление отива твърде далеч….

  • 45. Димо Димов (31 март 2012 в 05:16)

    Проникновено четиво и верни мисли, особено за еврейството и марксистите. Има гениални предвиждания за съдбата на човечеството, които са на път да се случат или се случват/например, сегашната световна криза предизвикана от децата и внуците на евреите забегнали в САЩ или отново на евреи от предишни преселвания/. Обикновено Хитлер се приема за най-големия престъпник за всички времена, макар че за това може много да се спори. Нека оценим написаното от Хитлер единствено от позицията, че той все още не е тръгнал да покорява Европа и Русия, все още има проблеми от всякакъв характер в Германия..

  • 46. Марина (22 април 2012 в 16:56)

    Аз лично си чета книгата с интерес и не смятам, че Хитлер е бил луд, поне не и докато е писал/диктувал тази книга. Има някои истини, които споменава, със сигурност на места е ужасно преувеличено, но все пак това е била и една от целите на тази книга. Освен това, ако се пропуснат местата, в които се споменава Геноцид и омраза към еврейството, книгата има някакъв специфичен смисъл сама по себе си.

  • 47. Гернот (10 май 2012 в 03:22)

    Хитлер е казал за славяните,че са селска тор. От там насетне си правете сметка какво ни е мислел.!

    • 49. Емили__ (15 септември 2012 в 03:12)

      Каква сметка да си правим??? Та ние не сме славяни. Заблуден си. Не забравяй, че именно Хитлер ни връща всички отнети земи след ПСВ.

      • 55. Русев (20 май 2013 в 18:46)

        Е той(тя)може да е славянин.Ако много се гордее с този факт нека каже с какво славяните са допринесли за човечеството.На пацифистите и толерантните мога да задам въпроса:какво бихте направили ако сте под угрозата да се затрие рода ви,езика ви и всичко,което нацията ви е постигнала за стотици години?На анти расистите мога да препоръчам да кръстосат състезателен кон с впрегатен и да видим дали ще се роди бегач или работяга.Май нищо няма да излезе.И най-накрая ще ви кажа:ако сте толкова толерантни нека дъщерите ви да ви доведат цигани за зетьове.Пак ще си приказваме тогава.

        • 56. Barlow (20 май 2013 в 19:06)

          Не че се заяждам, но „угроза“?! Това не е ли славянска дума? Като си такъв патриот, защо ползваш руски чуждици, а не българската дума — заплаха.

          • 61. vkolev (20 май 2013 в 21:55)

            Само основание за размисъл.За историческите „връстници“ на Шиклгрубер. Сталин:" Смъртта на милиони — статистика". Високомерен, нагъл, подчинил народ с велика интелигенция на посредствеността си. Безумец, допуска варианта за прокопаването на речни корита с ядрени взривове. Чърчил: остроумен, афористичен…но също високомерен. Безумец: предлага използването на химически оръжия, добре че генералитетът му го озъптява. Рузвелт:"… янки с бледа кожа, самочувствие на каубой и манталитет на провинциален продавач на галантерия"/дьо Гол/. И тримата просто „не забелязват“ хората от персонала край себе си.

            Това, на прима виста, има още много и много.

            Може би е демагогия, но в същото време Адолф разговаря на „Ви“ със сервитьорките, телеграфистите и адютантите. Според най-ефективния пилот от ІІ-та, Рудел, той е човек с голяма душа.

            За отношението към евреите и концлагерите, прошка няма! И не може да има! Нито в германски, нито в руски, нито в „татовистичен“ модел.

            Но…първият концлагер е от 1862 г. Войната Австро-Унгария/Прусия. На едно място се концентрират пленниците на противника до приключването на войната. И в центъра на София, коритото на Сливнишката река също е концлагер. По време на І-та световна. Софиянци са носели храна на сръбски пленници.

            Изобщо, тия концлагери… нямате ли усещане на моменти, че и сега живеем в един гигантски концлагер? Хуманитарен, добре уреден. А „начальники лагеря“ изповядват демократична система, много, много приемлива…

            Просто е изместена оградата.

          • 68. Русев (24 май 2013 в 15:09)

            Идеята ми беше,че прекалената толерантност не е много добра за нацията.Нация,а не държава.В тази държава(България)живеят различни националности.Или поне те се самоопределят като различни.Има арменци,турци,евреи.Цигани(ако можем да кажем,че циганите са някаква нация).Но държавата(все още)се казва България и това предполага,че нацията,която е с предимство трябва да са българите.А какво се случва на практика?Евреите си гледат банките и чрез пресата и партиите ни насъскват един срещу друг.Ние се караме те обират дивидентите от това.Циганите правят каквото си искат и не признават никакви закони.Получават помощи и категорично отказват да работят.Само кражбата признават за достойно занимание.Не искам да мислите,че се възприемам като Хитлер,но виждам прекалено много прилики между това,което той е писал(макар и редактирано и цензурирано)и това,което е днес в България.С всеки изминал ден става все по-зле.Която и партия да направи правителство няма да се оправи положението,защото самата система предполага корупция и безотговорност.Сами трябва да се оправим,но няма да стане с подлагане на другата буза,защото като свършат бузите ще ти поискат и задника.Ще го дадеш ли?Колкото до думата-не и знам етимологията(не се сещам за българска дума заместник на тази)и произхода,но щом повече ти харесва нека е заплаха.Това е в знак на добра воля и желание за диалог а не за взаимни обиди,които не са в полза на никой.Горенаписаното важи само ако си от българската нация.Ако си различен не го чети!Може да ти се стори расистко.

  • 51. Романтичен Македонец (13 март 2013 в 14:05)

    Нито фашизма,нито национал-социализма,нито комунизма са в състояние да донесат

    добро на народа си,защото подменят Божията промисъл с идеята на Вожда!Да не

    забравяме,че и Сатаната е вожд на падналите ангели!Що се отнася до книгата-

    Хитлер обяснява доста елементарно безспорни неща.Хитлер и Сталин все пак

    сключиха съюз и си разделиха Полша.Ние,българите,имахме интерес Германия да

    спечели войната,защото режим с подобна идеология щеше да падне по-бързо и днес

    в Скопие нямаше да има и помен от антични македонци!

  • 52. Жиката от Стара Загора (21 март 2013 в 20:08)

    Почетох внимателно оттук оттам…. не знаех, че Хитлер пишел толкова увлекателно! Разбира се не съм съгласен в превъзходството на арийската раса, макар че откривателя на гена (забравих му името) преди няколко години доказа, че негрите са генетично изостанала група, за които думи го съдиха, но май се оказа истина това твърдение. Относно тезите за естеството на природата и разделението на видовете, както и връзката на интелекта със селекцията е безспорна истина доказана във всеки учебник по генетика. Както казах обаче, германската раса не показва с нищо, че е най-добре селекционирана. В съвременния свят има много държави по-богати от Германия и много интелекти извън германоговорящия свят. Да не забравяме и другия факт, че победата му във ВСВ му се е изплъзнала за малко, а България му беше съюзник, за което Германия я награди с Македония, излаз на Бяло море и също така Хитлер подарава Силистра на България…този град сега щеше да е румънски. ДА! Хитлер е жесток, но! Но! Към евреите и руснаците е бил жесток, благодарение на Българо-германските икономически взаимоотношения България 1935–1938 г. вече е икономически лидер на Балк. п-в и 17-та икономика в света (унив. Медисън). След ВСВ България постепенно изостава и към 1989–1991 г. вече е едва 64-та икономика в света, въпреки изкуствената поддръжка от страна на СССР.

  • 57. До "неидиотите" (20 май 2013 в 20:10)

    А всички вие , дето обвиняват инако-мислещите в идиотизъм , а вие какви сте ?

    С промити мозъци от официалните пропаганди , изкарващи Хитлер „дете на сатаната“ и му преписват всички грехове .

    Но иначе с претенции да сте чели и разбирате историята . И като толкова я разбирате историята и знаете „че Хитлер е чудовище“ , нищо не казвате за демократичните институции преди Хитлер ,като църквата и инквизицията примерно .Или за откривателите и създателте на конц-лагерите — те не са нито германци нито руснаци а са тези , които обявиха хитлер за чудовище и са иначе носители на ценостната система . Дори в уикипедията може да го прочетете .

    А господа неидиоти , не сте ли си задавли въпроса , как така от икономически разнебитена Германия след първата война , осъдена да плаща репарации и с доста териториални загуби — става супер сила с функционираща икономика ?

    — Не е чудо , нито някакво гениално решение на Хитлер а се оказва че е с активната подкрепа на победителите и тези които осъждат Хитлеризма , И то подкрепа целяща единствено и само собствена печалба .Става въпрос за огромните заеми и „инвестиции“ от най — големите тогава американски и англииски банки в икономиката на Германия , както и активните контакти на елитите на тези държави с Хитлеровите приближени .

    Съществен е и въпроса за „избитите 7 милиона евреи“ . Знаете ли , господа неидиоти , че оспорването на тази теза в момента в Германия е престъпление и се преследва от закона , но за сметка на това външни автори от Швейцария , Англия и Америка доста сериозно го оспорват и има доста литература по въпроса ?

    Е здраве да е , важното е да се знае че Хитлер е чудовището донесло всички злини на човечеството и че тия дето се замислят върху това попадат в категорията „идиоти“.

    • 58. д. (20 май 2013 в 20:23)

      Волене, не бяха ли шест милиона избитите, бе ?

      • 59. Волен (20 май 2013 в 21:24)

        Ми щом ти е толкова важен 1 милион — нека бъдат 6 . Важното е да си доволен/доволна и удовлетворен/а .

        • 64. д. (21 май 2013 в 07:04)

          по принцип те иронизирам, но възхваляващите моята борба като цяло сте хора с претъпени усещания и овча мисъл, та затова не можеш да стоплиш.

          • 65. Волен (21 май 2013 в 09:46)

            Забелязах ,как веднага възприе контраиронията . Или още не ?

            • 67. д. (21 май 2013 в 21:14)

              бягай, че злият джу ти изяде кашичката.

    • 60. atman (20 май 2013 в 21:44)

      Действията на инквизицията не могат да бъдат извинение за действията на Хитлер.

      Проблемът и в двата случая е в обвинението на база принадлежност (религиозна или расова), което автоматично определя обвиняемият за виновен и подлежащ убийство.

      Не се взема в разчет какъв човек е обвиняемият — просто му се издава присъда — евреин (протестант, еретик и т.н.) и осъденият бива хвърлен в газовата камера, убит или изгорен на клада.

    • 63. Гойко (20 май 2013 в 23:56)

      Защо хитлеролюбците и юдеомразците по презумпция сте и неграмотници?

      • 66. Волен (21 май 2013 в 09:47)

        Гойко , сложно изречение и мисъл . Сам ли ги състави или с известна помощ ?

  • 62. Нали ? (20 май 2013 в 22:33)

    „Действията на инквизицията не могат да бъдат извинение за действията на Хитлер.“

    А къде става въпрос за извинение или оправдавне на действия ? Става въпрос за едностранчивоста на „възмездието“ и „правосъдието“ . Църквата все още си е действаща институция и никой и не помисля да я заклейми или забрани . Испанците са осъществили геноцид срещу цели раси , но това си остава просто исторически факт и тъй нататък .

  • 69. Ели (8 юни 2013 в 19:13)

    А какво ще кажете, ако една личност или провокираните събития от нея предизвикват оживени коментари години след като са били реални, това само по себе си какво означава?

    • 70. д. (8 юни 2013 в 19:22)

      „провокираните от нея събития…“

      Ще речеш, че едва ли не нещо дребно и незначително е провокирала — предсрочни избори например…

      • 71. Волен (8 юни 2013 в 20:47)

        Уважаеми Д. , очевидно мисленето (особено бързото) , както и иронията не са Вашата стихия. За това , моля спестете ни душевните си напъни и продължавайте да се занимавате с Ваши си неща , но без да ни ангажирате с умозрителните си заключение .

        Danke im voraus !

        • 73. д. (8 юни 2013 в 23:24)

          браво, бе, Валтере — как ме посави на мястото ! Жалко, че не ти обръщам внимание, иначе наистина можех да спра да те тормозя в коментарите за най-великата книга на всички времена. След Хари Потър разбира се.

  • 72. Wallküre (8 юни 2013 в 22:42)

    Волене, нищо лично, но правилното изписване е danke im Voraus. За да не заблудя някого или себе си, дори проверих в Duden, така че информацията е потвърдена.

  • 77. глория атанасова (24 юни 2013 в 14:49)

    Много слаб и бездарен „писател“ е Хитлер.

  • 79. sockol (26 юни 2013 в 20:53), оценка: 6 от 6

    Сигурно и вие си задавате въпроса, защо има само 462 страници при издадени 812 на немски?

    Намерих и друго онлайн издание, на български, което във същия ПДФ формат е със 130 страници по-малко от това, което се намира при вас.

    Аз започнах да я чета на немски преди 3 дни, но все не ми остава време да чета и ще го отложа докато излезна в отпуск, за да видя къде са разминаванията. Но е доста значителна разлика и това ме навежда на мисълта, че има доста спестено от преводача.

    Като я завърша ще добавя коментар.

    • 80. Wallküre (26 юни 2013 в 23:57)

      Преводачът като цяло си е оставил ръцете. Затова и няма никакъв смисъл да се купува книжното тяло. На който му е интересна книгата, най-добре да си я чете на немски:)

      • 81. sockol (18 юли 2013 в 15:18), оценка: 6 от 6

        Да, определено е така. Много ми е чудно, кой е диктувал на преводача кои точно колонки и текстове да спести!? Мисля, че се досещате… :)

        Но и в бг изданието има какво да се прочете, ако не държите особено много на детайлите.

        • 82. Wallküre (19 юли 2013 в 00:47)

          Вярно, че който е любопитен и иска да добие представа, би могъл да ползва и българското издание, но за Бога, братя, не купувайте книгата! Четете в нета, на толкова места я има. Не пълнете гушите на разни издатели, които не само че нямат право да издават книгата, ами дори не са се бръкнали за читав преводач и коректор. Да не говорим, че цените са… без коментар. Ударили са го на диво печалбарство.

  • 83. Август19 (12 август 2013 в 13:45)

    Уважаеми и не чак толкова уважаеми хора,

    Искам да Ни кажа няколко неща. Ените се отнасят до книгата, другите до автора й.

    Първо, „Моята борба“ е със сигурност ужасна книга. Може да има някаква истина в нея, може и да няма, но важното е, че ситлът на писане е УЖАСЕН с главно У (хич не искам да се поставям на мястото на горкичките ССовци, които трябвало да я знаят наизуст и да я цитират като светата Библия)… За информация: когато я издават тя съдържа 10 000 непоправени синтактични грешки (а лично според мен е най-ужасната книга (за стила на писане говорим) от както „Как да научим френски?“ беше преведена на френски)

    Второ, имайте предивд КОГА е написана „Моята борба“. тя е написна ав затвора след бирения пуч, продиктувана от хитлер на Рудолф Хес, който е един от учениците на Хаусхофер, който пък от своя страна го посвещава в затвора. С други думи книгата е всестранно изменяна и редактирана от Хаусхофер и Хес.

    СЕГА… ЗАПОЧВАМ С НЯКОЛКОТО ДУМИ ЗА НАШИЯ И ВАШИЯ ЛЮБИМ И НЕ МАК ТОЛКОВА ЛЮБИМ ХЕР АДОЛФ ХИТЛЕР!!!

    Първо, за Хитлер като личност… Погледнете нещата от тази гледна точка… германците Той е добър художник. Доста добър при това! Не го пиремат в Академията във виена, защото не му допада драскането на портрети (не го съдя, при мен е обратното), но иначе за неговите акварелни пайзажи през 1919г., когато Хитлер е никому неизвестне еферйтор никой няма полза да му се подмазва „Безпорен талант!“ (Извинете, че не му вклюмих името, но съм малко зле със запомнянето на някои имена, така, че ще ме прощавате…) Препоръчвам за тази цел кингата „10 мита за Хитлер“ от Александър Клинге. Освен като художник… Е, сега, няма как да отречете, че едобър оратор! Колко от Вас могат да накарат десетки милиони германци да го последват? Ъммм… нека да позаня. КРЪГЛА НУЛА!!!!

    Освен това… Той има известен стратегически талант- Е, със сигурносте не е пълиня бездарник както са го представяли генералите му и победителите от войната (пир положение, че и двете групи не е можело д а ъбадт безпирстардсти и, че да го хулят им и било изгодно). Инвазия в Норвегия е негова идея, също както и атаката на Франция право през лиинята „Мажино“… Ами Дания? Имайте го предвид… Информирайте се! Това са много добри офанзифи. (а принципно Гермаиня и без отав ен е можела ад спечели войната)

    Олбаче вие естествено ще почните отново да хулите Хитлер… нали? Е, ще ви кажа нещо… И той, както много други били се на страната на германците в Първата световна се чуства отговорен и дръжен да отмъсти… Освен това Германия по това време прелива от антисемитизъм… Той епросто добро ошлайфана машина… Приемете го като същата заблуена уша, каквито са и повечето му последователи… той просто е лидер, но един заблюден лидер…

    Освен това… Защо не погледнете Сталин например? Избил 25 000 000 свои хора (а ВСИЧКИ жертви от страната на ОСТА са едва 15 милиона), изгасдал е концлагери много преди Хитлер… Тоест… няколко кирометра по-на изток има къде, къде по-голям тиранин! но айде да се върнем ан нашия Адолф… Първо, прочутия Холокост… Само да отбележе, че Холокоста е ръководен пердимно, ако не и изцяло от СС тоест от неуважаемият г-н хайнрих Химлер! Кой изилза виновен тогава — Химлер! А нима хилядите, дори милион идруги хора, гоотви да дадат ижвота си за Хитлер н еса също толоква виновни|? Ако не бяха те кой щеш еда бъде \Хитлер? НИОКЙ!!! А защо са му хповярвали? За това вече е виновен (а на бас,, че няа да ес сетите кой) — ФРАНЦИЯ, РЕДОМ С ДРУГИТЕ СТРАНИ ОТ АНТАНТАТА!!!

    Много е просто… През 1919г. германците са разоръжени и изключени от перговорите. А пък Фрнация иска да си върне влиянието в Европа, което и е отнетео в полза на Германия след Френско-пруската война от 1870г… Половината от репарациите от Версайския договор отиват точно при Франция.

    А германската икономика е скапана… И тамън като се е понасиганала през 1929г. идва голямата депресия и хората, изтощени от репарациите направо полудяват… Германската икономика се срива, марката вече не покрива дори себестойността си! Валутата се срива! Германия е в отчаяно положение и се засилва подкрепата към радикалинте партии — леви и десни. Тоест на сцената излизат радикалните назионалсоицяалисти, а комунистите също набират вес повече сили… А индустриалците не искат комунисти на власт и почват да финансират нацистите… хитлер печели благодаряние на Голямата депресия… Хитбер може да започне войни благодаряние на Горямта депресия… А Германия е издигнала Хитлер перз голямата депресия благодаряние ан репарациите от Версайския договор… и благодарение на… АНТАНТАТА!!! Ето ги косвените виновници!

    А на последно място… Сталин се е готвел да започне война през 1941… Ако не е бил Хитлер щеше да е той… Помислете… Точно в този сайт има една дурга книга „Денят М“ (ем) от С,воров… предлагам ви да й хвърлите един малък погед уважаеми, и после да решите окй ад мразите…

    ИЗВИНЕТЕ МЕ ЗА ПАРОВПИСА, РАЗМЕСТЕНИЕТ БУКИВ И ПРОЧИЕ, НО КЛАВИАТУРАТА МИЕ БЪГНАЛА!!!

    • 89. пламен савов (26 август 2013 в 17:49), оценка: 2 от 6

      Къде са доказателствата за избитите 25 милиона ?!?!?!от Сталин : архивни фондове ,архивни единици , снимки . киноленти и пр. : КЪДЕ ………………….разбира се НИКЪДЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      • 99. doors (10 септември 2015 в 03:41), оценка: 6 от 6

        Не са 25, а 21…тези във войната.За другите избити от Сталин преди нея няма точни данни.

  • 88. пламен савов (26 август 2013 в 17:38), оценка: 2 от 6

    Определено съжалявам за загубеното време при четенето на това произведение ! С изключение на първата глава — обърканост , безкрайни повторения ,крайно неубедителни ,в повечето случаи дори противоречащи си един на друг доводи…..с две думи АДСКА СКУКА ! За разлика от политическите речи на автора където е/авторът/ къде-къде по-интересен и значително по-ясен !Вместо труд , който да задълбочи познанията върху едно движение и да увеличи привържениците му то , поне спрямо мен , ефектът е тъкмо обратен….За съпоставка мога да посоча труда на един друг политически водач от това време : „Към въпросите на ленинизма“ от Йосиф Сталин , който/трудът/ се надявам да видя в скоро време публикуван и в „Моята библиотека“. Написан горе-долу по същото време , когато е написана „Моята борба“ : 1925/1926 г. в по-малко от от 60 страници — там : кратко , ясно и със СТОМАНЕНА ЕЛЕГАНТНОСТ , и за привърженици ,и за врагове , и за неутрални е обяснена една идеология и е посочена една програма за практически действия за нейното осъществяване ! И всеки който е чел внимателно тези трудове на двамата народни водачи ще разбере , че Хитлер е загубил двубоя със Сталин още със „Майн Камф“ !

    • 95. Пиратът Шарки (23 декември 2013 в 12:21)

      Хитлер не е загубил двубоя с недодялания грузинец, защото след крушението на нацизма немците заживяха по-добре и от грузинците, и от руснаците. Целта на Хитлер е била да служи на народа си, за разлика от тази на кавказкия садист, който е експериментирал гениални чужди хрумки, непригодни за степта. Затова фюрерът е по-успешен социален архитект от маргиналния азиатец.

      А „стоманената елегантност“ е просто елементаризиран преразказ на сложни мисловни схеми, не особено достъпни за полуграмотни семинаристи.

      Ако от Хитлер се очаква да демонстрира сталински профанизъм и безпросветност, естествено е очакващият да бъде разочарован и всичко да му изглежда объркано.

      Затова разочарованият нека си чете мужижките интелектуализми на

      Кобата и да не посяга към по-

      цилилизованата социална книжнина.

  • 94. Борко (20 декември 2013 в 15:30)

    Има и една друга книга " Човекът във високия замък " Става дума за Германия и съюзниците и които са спечелили войната в един паралелен на нашия свят…

  • 96. Cogito ergo sum. (29 май 2015 в 21:45)

    Идеята, сама по себе си е добра, от части велика. Изпълнението и фанатичните брътвежи — чудовищни.

  • 102. Звездичка (23 октомври 2016 в 16:16), оценка: 3 от 6

    ,,Виена беше за мен най-тежката, но най-солидната школа на живота. Пристигнах за пръв път в този град почти юноша и го напуснах с тежки мисли като напълно оформен зрял човек. Виена изгради основите на мирогледа ми. Тя ме научи да намирам правилния политически подход към ежедневните въпроси. За в бъдеще ми остана само да разширявам и допълвам мирогледа си, да се отказвам от основите му — не ми се наложи.,,

  • 107. Иглика (28 декември 2017 в 23:56)

    Според Умберто Еко, не е необходимо да четеш цялата книга, за да разбереш дали въпросната книга струва поне колкото хартията, на която е отпечатана. Е, в случая „творбата“ не струва и толкова, защото представлява съчинения на дървен философ. На един особено неискрен дървен философ. Ако някой му се е вързал — толкова по-зле за него.

  • 108. Костадин Бояджиев (12 октомври 2022 в 22:30)

    Да не беше намесена евгениката, или по- конкретно политическото манипулиране с нея, за изграждане на теоретичната основа на нацизма, и фашизма, резонно хипотетиното вярване, че ариеца е по- човек от останалите, то щеше да бъде добър наръчник за почти всеки политик. За жалост покрай сухото е изгоряло и мокрото. Така както стана при прехода от социализъм, към капитализъм в България. Реално не се загърбиха само лошите практики, за жалост в такива моменти хората загърбват всичко.

    • 109. deaf (1 юни 2023 в 15:38)

      Хитлер не е натрапвал на никой друг европейски народ превъзходството на германската/арийската раса.

  • 110. analizator3 (6 юни 2023 в 01:15)

    Може би да си прав/а, че Хитлер не е принуждавам никого за нищо, но моля да копираш и да прочетеш и още нещо Както се казва, за да си разширим знанията, все пак трябва и малко усилия да положим . ( А ако принуждаваш своите, това как трябва да се нарече ?! )

    Бъди здрав/а !

    https://www.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD/a-17719086

  • 111. dobridim (3 ноември 2023 в 15:37), оценка: 1 от 6

    Глупости на търкалета !!! Опит за дълбоки глупости на търкалета !!! Всеки, който се вярва на такава книга „няма връзка с главния“ и срам за вида homo sapiens sapiens !!!

  • 112. de_servantes (26 декември 2023 в 21:25)

    Не знам дали някой друг е обърнал внимание на това, но текста е с изключително много правописни грешки. Пунктуация… ала-бала нищо не се спазва. Срамота за този, който я е качил и още повече за този, който я е публикувал. Ще се опитам да поправя грешките и ще я предложа за качване отново.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.