Читателски коментари (за „Черният обелиск “ от Ерих Мария Ремарк)

  • 1. deaf (4 май 2020 в 14:12)

    Ремарк си противоречи. От една страна казва,че не знае дали такъв „тип хора“ съществуват в други страни,но от друга твърди че такива хора в другите страни са по-малко,отколкото в Германия!

    Като при всеки пацифист,така и при Ремарк не се разбира срещу какво точно е насочена критиката му?! Германецът е (може би) най-силният войник в историята,като едно от най-важните условия за това е способността за послушание и подчинение. Заповедта е закон за войника. Заповедта трябва да се изпълнява така,както компютъра го прави — натискаш клавиша и веднага получаваш желаният резултат.

    Ако не знаете,да Ви кажа — границите на Германия преди Втората световна война са били отворени и ако на Ремарк нещо не му е харесвало или се е чувствал заплашен е можел спокойно да я напусне и да отиде да живее в съседна Швейцария например. Или в САЩ. Където си поиска.

    Виж ако по време на самата война беше писал и разпространявал такива ПОРАЖЕНЧЕСКИ текстове,тогава наистина държавата е щяла да го съди и осъди,и прати в затвора. Може в особено тежки случаи да му издаде и смъртна присъда. Но така би постъпила всяка държава по време на война.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.