Читателски коментари (за „Черният обелиск “ от Ерих Мария Ремарк)

  • 1. admira1 (4 май 2020 в 12:55), оценка: 5 от 6

    Ремарк е класика. Класиците не се критикуват. Това са го сторили техните съвременници, ние само можем да четем и да харесваме.

    Книгата е анти-патриотична. Прави доста задълбочен разбор на немската нация и душевност и резултатът не е много ласкателен. Ето и кулминацията:

    Хайнрих Крол е от ония хора, които никога не се съмняват в правотата на своите възгледи — това ги прави не само досадни, но и опасни. Тези хора са непоколебимата човешка маса на нашето любимо отечество, с която винаги може да се потегли на война. Нищо не може да ги вразуми, те са се родили с ръце по шевовете на панталоните и се гордеят, че така и ще умрат. Не зная дали този тип хора съществува и в други страни, но сигурно не е в такива количества.

    За щастие на Ремарк книгата е излязла ’50-те години, време, когато след една загубена война патриотите не са имали думата, иначе нямаше да му се размине на автора.

    Преводът е прекалено формален, за да не кажа повърхностен. Когато…

    Lausebengel = въшльо

    Flegel = дръвник

    …това не свидетелства за добро познаване на разговорния немския език.

    Това е жалко, защото иначе езикът на Ремарк е лесно разбираем и днес, затова може би се радва все още на толкова читатели.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.