Читателски коментари (за „Реваншът на Тангра “ от Андрея Илиев)

  • 1. elemag_an (6 юни 2012 в 23:17), оценка: 1 от 6

    Господине, базирате се на съмнителни ръкописи, третиращи преплетени легенди, в които участват много народи. И за „Сказанието..“ и за „Джагфар Тарихи“ има сериозни съмнения, че са фалшификати. Аз лично приемам по-скоро, че са оригинали, но представляват компилативни произведения в стила на арабската летописна традиция.

    Относно тракоманската ми лексика, аз се считам за умерен автохтонист. Няма да чуете от мен, че българите били непременно мизи, по-скоро виждам началото ни в Северното Причерноморие. Населението там е поддържало тесни връзки с трако-илирийците и накрая се спояват в един народ.

    Забележете, че не се изразявам категорично като вас, така че няма нужда да говорим за „наизустена лексика“. Всички умеем да мислим, но някои като си втълпят нещо изпадат в крайности. Нещо такова е и вашата индо-арийска, но и доста потурчена теория. Реално е да се признават древните връзки Европа <-> Азия, те са факт, засвидетелствани са и в двете посоки! Не е зряло обаче да се идентизираме с народи живели на хиляди километри от нас, без сериозна изворова база, а само на основата на псевдо-доказателства (чужди легенди, съвпад на думички, имена на села). Още повече, когато това ни е наложено отвън!!!

    Ако искате признание, че тракийската теория също не е напълно подплатена, имате го! Но твърдя, че тя е в пъти по-логична и обоснована и се припокрива с етнографските и генетични реалности на нашата територия.

    Читателите сами ще преценят в какво да вярвят!

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.