Читателски коментари (за „Тътени “ от Цончо Родев)

  • 1. latinkadimitrova (30 март 2012 в 19:57), оценка: 6 от 6

    Трябва да има повече такива книги. Чете се на един дъх.

  • 2. Величка Атанасова (21 юни 2012 в 23:30)

    Много е хубав този роман. От много време го търся, за да си го купя. Чела съм го преди много години. Аз съм от Сливен и се гордея с това, че някой е посветил книга за моя роден град. Имам книгата "Бурята", която е продължение на "Тътени"…Надявам се някой ден, някой да направи филм… Препоръчвам ви да прочетете тази уникална книга…..

    • 4. Цеца Начева (26 март 2013 в 14:19)

      Третата книга от тази трилогия е „И настана ден“. Аз пък търся нея, но май я няма никъде. Трилогията на този писател е изключително произведение!

  • 3. Георги Колев (5 февруари 2013 в 14:46)

    Ако войната от 1829 г. бе освободителна за българският народ, то имената на д-р Селемински и Георги Мамарчев нямаше да бъдат забравени.

  • 5. elemagan (26 март 2013 в 16:10)

    Не са и няма да бъдат забравени! Но не са забравени и императорските инструкции (+ всичките славянофилски интриги) до ген. Дибич Задбалкански да ни използва, безсмислено да пролива кръвта ни и накрая да ни изостави!

  • 6. chuncho (8 април 2013 в 16:17), оценка: 5 от 6

    Започнах трилогията на Цончо Родев и от първата 1/3 от романа Тътени мога да кажа, че това е произведение, което незаслужено е забравено. Авторът е създал великолепни образи, а сюжетът не само е увлекателен, но и се базира на достоверни първоизточници. Не случайно Сливен е известен като Града на 100-те войводи (тук се включват не само хайдутите, но и първенците на града). Когато сравнявам този роман, писан все пак по времето на соц-а с всичките ограничения и автоцензура, не мога да не се възхитя на таланта на Цончо Родев, който е като монумент пред днешните литературни джуджета. Приятно четене!

  • 7. bari1970.g (8 април 2013 в 18:11), оценка: 6 от 6

    Толкова истинска и вярна!!! Има всичко! ВСИЧКО!!! Показани са и имперските апетити на Русия и умиращата Османска Империя и теглото на обикновените хора… Аз самият съм мюсюлманин. Имам доста приятели и познати българи. С едно такова семейство другарувам не знам вече колко години. Дори и в момента живеем в една квартира в Испания. Делим и имане и нямане. Не делим празниците, празнуваме ги всичките :) . Тая книга ме възхити с дълбочината си, не робуваща на нищо друго, освен на човешката истина. Приятно четене.

  • 8. Топчо (7 май 2013 в 12:15)

    Направо класика! Трилогията трябва да се изучава в училище! Велико произведение на голям творец!

  • 9. Диловска (14 юни 2013 в 10:01)

    Истински романи, разказващи историята на Сливен по време на Освобождението… А дано не се допусне в момента областен управител на Сливен да стане човек с фес, тъй като всички тези герои в книгите, които са били истински българи, да не се обръщат в ГРОБА. Нека не забравяме какво са направили и на кого дължим ОСВОБОЖДЕНИЕТО. НЕКА НЕ НАВЛИЗАМЕ В ТУРСКО ПРИСЪСТВИЕ НА НОВА СМЕТКА!!!

  • 10. Иван Савов (4 август 2013 в 23:15), оценка: 6 от 6

    Изключително произведение! Прочетох я за първи път преди около 20 години и останах възхитен. Сега отново я го прочетох и изпитах същото чувство на възхищение. Авторът освен, че дава широки познания за живота на будното българско население от този край на България, провокира да потърсиш и прочетеш сериозни исторически изследвания за онова време. Затова харесвам и се възхищавам от този автор. Благодаря и на Читанката, че в това трудно време дава възможност на четящите люде да бъдат с книгата по един прекрасен и достъпен начин.

  • 11. Ник (2 май 2014 в 20:36)

    Силна история в 3 части, доста ми напомня тетралогията на Димитър Талев (не го намирам за недостатък).

  • 12. dengenhissbul (5 април 2017 в 16:07)

    Страхотно произведение — и история, и бит, и хумор, и……всичко!

    Истинско, българско, невероятно!

  • 13. Devoted of Slaanesh (19 август 2017 в 12:50), оценка: 6 от 6

    Още един забравен прекрасен роман за българското минало…

    Роман, който би трябвало да се изучава в училище редом с Талевия Железен светилник. Ясно е и защо е забравен — не спестява на читателите целите на великоруския шовинизъм и изпълнението им, без оглед на последствията за поробените българи.

    Описва с много автентични случки и герои историята на сливенските родолюбци и борбите на българите за осъзнаването им като нация в началото на деветнайсети век.

    Много добре написан, увлекателен и пълен с информация.

  • 14. moosehead (25 май 2019 в 21:45), оценка: 6 от 6

    Трилогията е задължително четиво за всеки българин. Авторът не ни спестява нищо от случилото се по онова време, разказано живо, цветно, увлекателно и не на последно място — историята е основана на реални личности и събития.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.