Читателски коментари (за „Свят, населен с демони “ от Карл Сейгън)

  • 1. Борислав (13 ноември 2012 в 19:36)

    Бих желал да кажа за евентуалните читатели, които гледат коментарите, чудейки се дали да подхванат книгата, че всеки човек извлича от дадена книга (или филм, музика…) това, което е успял да разбере, и то по начина, по който го е разбрал. Всички сме ограничени само до собствените си познания, затова е добре да бъдем по-смирени в изказванията си…

    Моето лично впечатление от книгата е, че тя е чудесно и много важно четиво. Може би би било трудно за днешния човек, лишен от достъп до адекватно образование, от информация за това как да подхожда скептично към нещата, но с нагласата, че цялото му познание е само точица в огромния океан от неизвестното, може би би било трудно при тези условия да се извлекат основните ръководни принципи за ориентация в информационно-затрупания ни свят, абстрахирайки се от конкретните примери и изводи, дадени в книгата. Не че примерите не са добри, но те, разбира се, може да се окажат погрешни (научно-ориентираният човек винаги е готов да приеме, че може да греши). Но по-важни са принципите. Ако ги възприемем, можем да ги приложим към всичко.

    Затова, препоръчвам безкрайно много книгата (всъщност важно е нейното съдържание, което се среща и на други места, не е важна самата книга) на всеки, който има някакъв интерес към науката или понякога се чувства объркан от цялата тази изливаща се информация, теории, спекулации, твърдения, различни мнения и т.н. Надявам се към нея да се подходи със съчетание от отвореност на ума, подлагане на нещата на съмнение, избягване на прибързаните изводи, придържане на мисълта към фактите, както и смиреност пред безкрайната погрешимост на човешките същества.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.