Читателски коментари (за „Граф Монте Кристо “ от Александър Дюма)

  • 1. GeorgeA (23 април 2024 в 13:53)

    Тази книга е една от най-великите книги на приключенските романи, тип „плаща и шпагата“- До голяма степен тя е олицетворение на френския романтизъм. Уви,на много хора днес ше има се види скучна — разводнено действие, безкрайни диалози и интриги, множество бележки. Тя обаче е характерна за романтизма, а бих казал -и за творчеството на Дюма. „Тримата мускетари“ и „След още 10 години — виконт дьо Бражелон’Луиза дьо Валиер“ са едно от най-обичаните филми и анимации. Но в анимациите или комиксите е „изхвърлен“ половината сюжет и диалози.. Дюма представя много време на сетинат, какво вино пият героите, колко плащат и пр.

    Като оставим тази част настрана граф Монте Кристо е забележителна книга — тя е наситена с предателства, коварни заговори, намиране на приказни съкровища, демонстративна показност, напрегнато очакване кулминационни моменти — и с възмездие. До голяма степен тя повлиява на писателите през 18 век (пък и до ден днешен). Темата за възмездието бе засегната и във „V като вендета“ Монте Кристо е пиршество за чувствата. Книгата има много силна библейка проповедност. Впрочем такива са повечето книги на романтизам -Карл Май също проповядва хринстиянството в своите романи, също ни дотяга с безкрайни описания и развлачено действие. И все пак трилогиите Винету, Съкровището в сребърното езеро, Завещанието на инката, Кралят на петрола или трилогията Сатана-Юда Искариотски са класики. Въпреки всички несъвършенства, които споменах, а може би и заради тях книгата си струва да се прочете.

    Разбира се, възрастта на четящия не е без значение — книгата би ни направила по-силно впечатление ако сме на 15–16 години и сега разлистваме приключенските романи за първи път. Но тя е въздействащо четиво, дори за по-възрастни хора.

    Желая ви приятно четене!

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.