Читателски коментари (за „Малкият принц “ от Антоан дьо Сент-Екзюпери)

  • 1. Yenkl (1 март 2019 в 14:56)

    Изключително наситен житейски урок!

    Какъв смисъл да дадем на живота си?

    Нека се взираме в красотата на природата, нека се вслушаме в кипежа на живота , но нека не си съставяме наивни представи за човечеството, то често е сурово и жестоко!Да не забравяме да оценяваме достъпните за нас неща,те всеки момент могат да ни бъдат отнети.

    Прекалено забързани, прагматични , духовно обеднели ли сме?Злоба, алчност, копнеж за власт, подлост и егоизъм съседстват с милосърдие, съпричастност и обич.Липсва въображение, ценностите се изкривяват, всевластват парите, а парите са средство а не цел за живот!Често сме безпомощни, безволеви, сугестирани, действаме шаблонно, липсва дръзновение,липсват широките хоризонти на свободната мисъл.Любовта е илюзия, бързопреходна, егоцентрична.Мнозина са тези, които се стремят да изглеждат а не да бъдат! Наша отговорност е по кой път ще се насочим.Много често сме сами в тъгата си, в мрачните си мисли, в измамените си мечти!Смъртта се явява сетното решение на житейските страдания, но дотогава трябва да намерим начин да се справим с превратностите на живота.Да се обкръжаваме с приятели, верните са малко, но без тях светът е безсмислен и тъжен. Взаимоотношенията ни с другите са крехки ако не полагаме усилия да ги закрепваме, нищо не ни е предоставено даром, нужни са усилия. Едно дългогодишно приятелство може да приключи за един миг а случаен непознат да ни стане верен приятел до живот. Любовта унищожава ли приятелството или може са съжителства с нея?Сега или в отвъден живот?

    Тази книга ме впечатли още от детството, преоткрих я по- късно, под друга светлина. Характерно за нея , че предоставя различни нива на четене.С привидно детски тон, някога с разкъсани мисли и с богата символика, тя е дълбоко философска.

    Една книга е добра, когато винаги има какво да разкаже, винаги нещо ново от нея ни обогатява.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.