Читателски коментари (за „Аквариумът “ от Виктор Суворов)

  • 1. Дончо Колев (31 януари 2009 в 11:33)

    Книгата носи едно послание до тези които не знаят какво е система и си мечтаят за ред и сигурност …..

    • 2. gost (2 февруари 2009 в 08:12)

      На мен книгата също ми хареса. Все пак не мисля, че точно това е посланието на книгата.

      Така или наче всички живеем в система и независимо как я наричаме, тя си остава система. Хубавото на тази книга е, че показва неприкрити как се живее, ако искаш да си по върховете на коя да е система, и как всички идеи и идеали са пратени по дяволите, когато става дума за власт и оцеляване.

      Също така книгата разказва интересни подробности за КГБ и ГРУ, като не се чувства никаква възхвала на Запада, а просто критика на ЦК на КПСС и прилежащите структури.

  • 3. Аматьор (18 октомври 2009 в 16:32)

    Gost-е, препоръчвам ти да прочетеш книгата пак, преди да философствуваш за системи, матрици и т.н. Античовешката „система“ е много конкретно посочена и се нарича КОМУНИЗЪМ. Книгата, разбира се, не е просто приятелска критика на туй или онуй, както ти се опитваш да я изкараш, а жестоко разобличаване на основите, върху които се изгражда и изобщо може да съществува комунистическата система: терор върху собствения народ и безочлива агресия към останалия свят.

    А за „възхвалата на Запада“…то такива като тебе са по възхвалите. Не е нужно надълго и нашироко да се възхваляват предимствата на един обикновен стол пред тези на електрическия стол. Ти на кой би седнал?

  • 4. ziguli (20 май 2010 в 03:55)

    4-ти,казал си го по-добре от мен.Наистина е страховита комунистическата

    власт,пречупена през руската мечта за иперско надмощие.Ще се окаже след време,че тази им система е нанесла в пъти повече щети на човечеството от фа

    шизма.Такова нечовешко отношение към собствения си народ!Смятайте,как биха се отнасяли към другите народи?

  • 5. Боко (12 януари 2011 в 13:29)

    Добре пише. Имам известни съмнения върху достоверността, но предава атмосферата на комунизма.

  • 6. петко костов (25 август 2012 в 14:30)

    Книгата е страхотна!! Много добре показва как спортните роти възпитават мафиоти и защо и нашите „борци“ " Щангисти" и други станаха основа на престъпната мафия и у нас.

  • 7. Леон (2 септември 2012 в 10:04)

    Да, може наистина е страхотна, може и не е достовярна във всичко, ами е достовярна в найважно-в вътрешната атмосфера на един човек, чията душа беше исчупена от система. Дальше, извините, по-русски, все-таки мой болгарский не настолько хорош. Знаете ли Вы, скъпи читатели, что роман имеет еще одно неофициальное название- „Одиночество разведчика“. герой был обречен на одиночество системой. Иначе быть просто не могло. Я считаю, что одна из наиболе ярких сцен романа- это поединок диверсанта Жени Быченко и пограничного пса Марса. Один из них должен погибнуть, и неизвестно зачем. Плачущий над своим умирающим восптаннником псом Марсом солдатик-граничар вызывает дрожь. Это апофеоз бессмысленной жестокости системы. Но так наверное было. Я слышал что для будущих диверсантов был вот такой испит- да убиеш мъничко беззащитно котенце, значи можеш да бъдеш войник на спецназа..

    Атмосферу книги отлично передает четырехсерийный польско-украинский фильм Аквариум, советую посмотреть.

  • 8. 100jan (5 март 2013 в 20:50)

    Яворе, извинявай, ама ми отне точно 10 секунди, за да намеря филма в гугъл. На теб сигурно повече време ти е отнело да напишеш коментара си. То бива мързел, ама… Както и да е, ето линк към първа серия, по-нататък всеки сам да се оправя.

    https://video.yandex.ru/users/milfyaa/view/19/#

  • 9. luchoab (16 май 2015 в 09:03), оценка: 6 от 6

    Не съм чел подобна книга.Браво на автора!

  • 10. Вуте Честньо (31 август 2015 в 19:38)

    Това не е съдържанието дословно на книгата,има много корекции и поправки .

  • 11. Георги (31 януари 2016 в 23:25)

    Не искам да коментирам Суворов. Не съм дорасъл. Искам да споделя с Вас какво аз съм видял специално в тази книга.

    За тези, които не са я прочели : прочетете я като част втора на „Освободителят“. Не зная дали автора ги разглежда като „Автобиография“ част 1 и 2. На мен така ми звучат.

    За тези които са я прочели: Суворов ни поднася неговите виждания за комунизма в различни аспекти във всичките си произведения. Тук различното е личното. Как отделния човек приема системата. Моето поколение помни комунизма и повечето неща описани тук сме ги видели в една или друга степен и свелина. Това за нас не е ново. Въпроса който леко витае като сянка и над двете книги и ми вгорчи спомените от младежките години беше „А аз какво правех?“

    Всички се тупаме по гърдите че сме били бунтари.Ама бяхме ли? Суворов пита (себе си): щях ли да избягам ако не ме бяха притиснали до стената? И си отговаря : НЕ. А аз? А Вие? Най уважаваните от мен книги са 2 типа (не изключващи се) . Тези, от които научаваш нещо и тези, които те карат да се замислиш. Пиша всичко това защото в коментарите по горе все се набляга на фактите ( изключвам коментара на рускобългарски който донякъде съвпада с моята гледна точка, но няка си се е позагубил поради езиковата бариера). Специално в тези два романа за мен фактите не бяха новост. Но ме трогнаха повече от останалите като човечност в най чист вид.

  • 12. Васко (11 април 2017 в 02:28)

    Невероятна книга! Грабва те и не те пуска докрая.

  • 13. Костадин Бояджиев (15 февруари 2022 в 11:38)

    Властта гледана отдолу нагоре, и отгоре надолу има различни лица. Има много мераклии за разузнавачи, за тях тази книга ще е много полезна, а след нейното прочитане, вероятно бързо ще сменят желанието си.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.