Към текста

Метаданни

Данни

Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 2 гласа)

Информация

История

  1. — Добавяне (пратено от автора)
  2. — Дребни корекции

Посвещавам тази книга на пламенния родолюбец Георги Раковски.

Свободен е този, който не е оковал собствения си мироглед с чужди идеи!

Предговор

Моля, уважаемия читател да има предвид следните особености на тази книга.

Тя не е от раздел „Художествена литература“. Водещи в нея са истината и разбираемостта на идеите, а не художествената стойност и стила.

В нея са обединени идеи и текстове от издадени мои книги и статии публикувани в печата и в интернет. Новите разработки, както и нейната структура ги обединяват в едно последователно цяло — моя мироглед за Вселената и човешкото познание защото познанието е познание, когато се обогатява и развива.

Структурата на текста е отделни параграфи — статии. За да може всяка от тях да е ясна и разбираема сама за себе си, си позволих многократно повторение на кратки текстове и илюстрации в много от тях.

Някои от понятията описани тук са неизвестни днес и това създава неудобство при четенето защото в по-предни параграфи се споменават и понятия, които са обяснени в следващи глави.

В книгата са използвани термини от древна Индия. Информираният читател вероятно ще забележи и ще възрази, че според него не са използвани най-точните думи, мисли и идеи. Индия, не само като територия и население е нещо голямо, но като идеи, учения, религии, езици и народи е най-големият океан в човешката история и познание. И така както водният океан няма начало и край и една капка не може да бъде различена от друга, така и в Индия познанието няма начало и край, няма първо и второ и не е знайно на кой език, от кое учение и в коя школа терминът първо е записан. Затова, моля, уважаемия читател да приеме варианта използван тук само с информацията която е вложена в него.

Приятно четене.