Читателски коментари (за „Човекът във високия замък “ от Филип К. Дик)

  • 1. Мостич Ариеца (26 януари 2015 в 14:34)

    Човече!

    Постингите ти издават незрялост във всяко отношение;

    езиково;

    литературно;

    културно;

    и не на последно място комуникативно и интелектуално.

    Когато публикуваш някоя глупост, ясно е, че ще има хора,които ще възразят на глупостта ти. А писанията ти са глупост, тъй като те са:

    неграмотни;

    с нисък културен заряд (което значи и нищожен жизнен опит);

    без желание за дискусия (оттам и липса на аргументи);

    и неумни \тъй като нямат теза).

    Когато написаното от теб е наистина публично (напр. коментар в Читанка), следва да очакваш и ответи на написаното от теб — пък били те и неприемащи не само мнението ти, но дори и позицията, която проявяваш. Затова най-нормалният подход е, пишейки коментар, да изложиш по-обстойно обоснованията си с какво не ти е допаднал романът на Филип К. Дик, защо и какво по принцип следва да притежава такава творба, за да е добра. С други думи - коментирай! Иначе писаницата ти дори не е твърдение, още по-малко коментар, а пустословно хейтърство.

    Не на последно място, за да будят постингите ти определен респект от четящите ги, те трябва да бъдат грамотни поне в задоволителна степен. А те определено не са — и по този начин още по-отчетливо изглеждат несериозни. Пропускам членуването на имената — това е висока топка за такива като теб… На първо време ще е полезно да си припомниш какво представлява пунктуацията и да използваш така нужните ти пунктуационни знаци — най-вече запетаята! Също така неправилно е да пишеш „безмислено“ — такава дума няма, — а „безСмислено“. Относно глаголната форма „да пропусните“, надявам се, че сам ще се коригираш.

    По отношение на интелектуално-философската фантастика, към която си се насочил — Рей Бредбъри, Филип К. Дик, Станислав Лем, братя Стругацки, Любен Дилов, а от по-новите Виктор Пелевин и Дейвид Мичъл — пишат трудни четива и не е задължително да бъдат разбрани от всеки, докопал се до книгите им… Ама не те удовлетворило (да не кажа „изкефило“) четивото — е, такива са емоционалните ти нагласи, такъв е жизненият ти опит, такава е способността ти за интелектуална провокация. Така че, когато направиш избора си да изкрещиш неудовлетворението си от прочетеното, първо прецени дали книгата е тъпа, или по-скоро ти не си я разбрал.

    Приеми гореизложеното като добронамерен съвет. Никой не оспорва правото ти да изразяваш мнение, но бъди готов да очакваш и другите да реализират правото си обосновано да изразят мнение относно твоето мнение. Затова (отново да припомня), за да бъдеш разбран защо не харесваш четеното от теб, обосновавай (опита си за) мнение. Иначе постингите ти все така ще са „безмислени“ — без капка мисъл — и ще предизвикват презрение и присмех. И ще те определят като незрял. Защото досега ти определено се бъзваш като „юноша блуеден“.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.