Читателски коментари (за „Снежната кралица “ от Джоан Д. Виндж)

  • 1. rumboni (3 септември 2009 в 00:11), оценка: 6 от 6

    За менроманът „Снежната кралица“ на Джоан Д. Виндж етвърде рядък и за това толкова ценен пример на разнообразие в сферата на фантастичния жанр.

    На Ефремов-техническата („Мъглявината Андромеда“), на Лем-политическата

    („Непобедимият“), а на Артър Кларк-социалната („Песните на далечната Земя“), тук видовете класификации на фантастиката са умело преплетени и наситени с действия с неочакван край.

    Такава книга се чете на един дъх и ако в бъдеще „Моята библиотека“ предложи друго произведение от същия автор ще го прочета с удоволствие.

    • 2. gost (3 септември 2009 в 18:08)

      Моите извинения, но… Според мен тази книга не е никак ценна(за рядка — не знам).

      Полит’частта ми изглеждаше да е обикновена, колониална, с леки изменения, като се има предвид, че 150 години от 300 метрополията няма достъп до колонията.

      Социалната история нещо ми остана неясна. Как станало разцеплението на обществата не си спомням, но защо се е запазило — не се обяснява. А изборът на властващата кралица и механизмите й на управление са още по нагласени.

      Техническата част пък ме озадачи. Пример: В края техниката е разрушена. Но преди това планетата може да си набави чрез контрабанда техническа литература от а до я. Ако това не е достатъчно, с достатъчно пари може да се докарат технически грамотни хора с нужните инструменти да стерилизират нужната техника от всякакви молци и бръмбари.

      Това, с което се отличава книгата, е феминизма. Феминизъм от първата до последната страница и във всички сюжетни линии.

      Това, с което аз запомних книгата, е превода. Едно, че така и не успяха да го допреведът та си остана Хийгемъни, а не Хегемонията. Другото, редактора, вярвайки в умствените ми възможности, очтиво ми обясни думи като „пайет“, „лебедка“ и високоакадемичната, непозната във фантастиката дума „гравитация“!!!!!

  • 3. rumboni (5 септември 2009 в 00:24), оценка: 6 от 6

    Аз съм широко скроен човек,прочел съм доста разнообразна литература през живота си и забележете всичко като информация-добро или лошо го помня почти в детайли.

    А сега на въпроса:доста остро и неделикатно осъждате сюжета на романа „Снежната кралица“.Не забелязах да допълните поне нещо поощрително в нейна полза.Сферата на „научната“ фантастика е нещо твърде крехко и според мен не бива да се подлага на упостошителна критика.

    От скромния си житейски опит осъзнавам за мое голямо съжаление, че човечеството в близко бъдеще едва ли ще поеме към звездите (та то почти не познава живота на Земята). Ето защо като спомени от хубави сънища или мечти ни остават тези книги,които са написани от мечтатели за мечтатели…

    • 4. gost (5 септември 2009 в 19:49)

      Абсолютно съм съгласен с Вас. Моята критика винаги е от по-острите, но за хубавите книги и хубавите страни на не до там хубавите книги винаги се намират ентусиасти, които да ги похвалят. Ето защо: „Аз сам си избрах тази съдба…“ и т.н.

      Съгласен съм и, че няма скоро да заселим космоса, по простата причина, че нищо на практика не ни кара да го правим. Ето защо НФ си остава залагалка за въображението в повечето случаи.

      В останалите обаче, НФ може да бъде начин съвременни проблеми да бъдат разгледани от нова перспектива, без ежадневните дървета, които да ни пречат да видим вечната гора. По този начин, чрез НФ, могат да се посочат евентуалните дефекти в съвременните общества, плюс бъдещето им развитие и резултатите, до които биха довели. Примери са „1984“ на Оруел, „Прекрасният нов свят“ на Хъксли и дори „Странник в странна страна“ на Хайнлайн.

      Друг начин за ползване на НФ е чрез нея да се извърши своеобразно социално и или историческо изследване на човека и човечеството. Прекрасни примери са поредицата за „Фондацията“ на Азимов и „Дюна“ на Хърбърт.

      И т.н….

      За „Снежната кралица“ мисля, че е от романите, които излагат съвременен проблем на нов фон. В упоритото си желание да докаже своите тези обаче, авторката е използвала всички художествени ресурси на творбата само и единствено, за да утвърди идеята си. Безспорно успява в това, но за мен 30++ години по-късно въпросът за еманципацията е отдавна решен и от моя гледна точка Винч на умряло куче нож вади — идеите й не са актуални, а тезите — вече до болка познати и клиширани. Все пак, след като идейте на книгата не ме привличат, а художествената стойност е силно занижена, мога да се радвам, че най сетне научих значението на думите „пайет“, „лебедка“ и „гравитация“.

  • 5. Ники (3 февруари 2011 в 21:07)

    А някой знае ли дали трите продължения на „Снежната кралица“ ги има на българския пазар?

    • 6. zhivkost (4 февруари 2011 в 19:04)

      Продълженията на „Снежната кралица“ на Джоан Виндж са: 2. World’s End, 3. The Summer Queen, 4. Tangled Up in Blue. Едва ли обаче издателство „Бард“ ще издаде останалите части. Като гледам от колко години са зациклили на първата книга, не ми се вярва да видим на български език останалите.

  • 7. Devoted of Slaanesh (3 февруари 2022 в 19:05), оценка: 4 от 6

    Малко се проточи историята, но доволно ми хареса.

    Странна планета, интересни герои и ситуации, тайни и интриги на локално и междузвездно ниво. Макар и действието да върви относително бавно, „Снежната кралица“ няма да ви разочарова.

    Започнах да чета World’s End на английски.

    P.S. Естествено, издателство Бард не са си направили труда да издадат останалите книги от поредицата.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.