Разказ

По-долу е показана статията за Всеволод Гаршин от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Всеволод Гаршин
руски писател
руски писател
Роден 14 февруари 1855 г.(1855-02-14)
Екатеринославска губерния, Русия
Починал 5 април 1888 г. (на 33 г.)
Националност руснак
Всеволод Гаршин в Общомедия

Всеволод Михайлович Гаршин е руски писател, доброволец в Руско-турската война (1877-1878).

Биография

Роден е в Екатеринославска губерния, Русия на 14 февруари 1855 г. Произхожда от старинния дворянски род Гаршини (Гаршины). Учи в 7-ма гимназия в Санкт Петербург. Още като ученик се занимава с литературно творчество. Получава хронично нервно заболяване. Завършва гимназията през 1874 г. Записва се и следва в Минно-геоложкия институт.

При избухването на Руско-турската война (1877-1878) е студент в III-ти курс. Постъпва като доброволец в Действащата руска армия на Балканския полуостров. Военно звание редник от 138-и Болховски пехотен полк. Участва в бойни действия на Русчушкия отряд. Ранен е в крака в битката при с. Аязлар (дн. с. Светлен) и е върнат за лечение в Русия.

Автор е на разкази и очерци, публикувани в руския печат и посветени на войната: „Четири дни“, „Аясларское дело“, „Из воспоминаний рядового Иванова“, „Люди и война“ и др. Защитник и застъпник на българската национална кауза. След войната е секретар на Конгреса на руските железни пътища. Член на Обществото на любителите на руското слово. След поредното изостряне на заболяването умира в Санкт Петербург на 33 години през 1888 г.

Днес в с. Светлен има негов паметник. Улица в София, кв. Княжево е наречена „Всеволод Гаршин“.

Източници

  • Освободителната война 1877-1878, Енциклопедичен справочник, ДИ "П.Берон", София, 1986, с.83