Валери Тасо

(автор)

Роман

По-долу е показана статията за Валери Тасо от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Валери Тасо
Родена 23 януари 1969 г. (52 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Франция Франция
Активен период 2003-
Жанр еротична литература, мемоари
Тема сексология
Известни творби „Дневникът на една нимфоманка“
Уебсайт www.valerietasso.com

Валери Тасо (на френски: Valérie Tasso) е френска сексоложка, лекторка и писателка на бестселъри в жанра мемоарна еротична литература и сексология.

Биография и творчество

Валери Тасо е родена на 23 януари 1969 г. в Шампан-Ардени, Франция. Получава бакалавърска степен по икономика и чужди езици от университета „Франш Конте“ в Безансон, и магистърска степен по бизнес администрация от университета в Страсбург.

След дипломирането си работи към различни компании в Испания като специалист по PR. Пътува много по света и чете много.

През 1999 г. по собствено желание и любопитство работи в продължение на шест месеца като елитна проститутка. Преживяванията си представя в първата си книга „Дневникът на една нимфоманка“ е издаден през 2003 г. През 2008 г. книгата е екранизирана в едноименния испански филм с участието на Белен Фабра, Леонардо Сбаралия, Джералдин Чаплин и Анхела Молина.

През 2006 г. завършва с магистърска степен по сексология и сексуална терапия от Института по сексология към Университета „Алкала де Енарес“ в Мадрид.

Авнтор е на редица книги на тема сексология. В тях с чувство за хумор се впуска в дебрите на съблазняването, секса и отношенията между жените и мъжете. Приема като творческо кредо да разбие многобройните табута и предразсъдъци в секса. Нейният лозунг е „Който пренебрегва причините за правилата е осъден да ги уважава.“

Пише статии в пресата и е чест участник в радио и ТВ предавания в Испания.

Валери Тасо живее със семейството си в Барселона.

Произведения

  • Diario de una ninfómana (2003)
    Дневникът на една нимфоманка, изд.: ИК „Бард“, София (2011), прев. Елена Дичева
  • Paris la nuit (2004)
  • El otro lado del sexo (2006)
  • Antimanual de sexo (2008)
  • Sabré cada uno de tus secretos (2010)
  • Diario de una mujer pública (2011)

Екранизации

  • 2008 Diario de una ninfómana

Източници

Външни препратки