Тенсинг

(автор)

Роман

По-долу е показана статията за Тенсинг Норгей от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Тенсинг Норгей
непалски алпинист
Тенсинг Норгей през 1971 г.
Тенсинг Норгей през 1971 г.

Роден
Починал

Етнос Шерпа
Религия Тибетски будизъм
Националност Флаг на Индия Индия
Флаг на Непал Непал
Професия шерп, директор, преподавател
Алпинизъм
Изкачвания Първо изкачване на връх Еверест, 1953 г.
Активен период 1933 – 1953
Семейство
Съпруга Дауу Фути (1935 – 1944)
Анг Ламу (1945 – 1964)
Даку (1986 – 1986)
Деца Нима Дордже, Пем Пем, Нима, Джаминг, Норбу, Деки и Дхами

Подпис Tenzing Norgay signature.svg
Уебсайт
Тенсинг Норгей в Общомедия

Тенсинг Норгей (на непалски: तेन्जिङ नोर्गे शेर्पा) е алпинист от Непал, участвал в 7 експедиции към връх Еверест.

По време на експедиция, ръководена от Джон Хънт, Норгей и Едмънд Хилъри стават първите хора, изкачили успешно върха, на 29 май 1953 г.

Биография

Роден е през май 1914 г. в долината Кхарта в източното подножие на Еверест в Тибет в семейството на шерпски селянин. Малко по-късно семейството му се премества в областта Кхумбу в Непал. Като дете на няколко пъти бяга в столицата Катманду и в крайна сметка се установява в град Дарджилинг в Индия, където има значителна шерпска общност.

Включва се в 3 опита на британски експедиции да изкачат Еверест от северната (тибетска) страна през 1930-те години. Участва в експедиция, влязла нелегално в Тибет и състояща се само от него, друг шерп и ексцентричния Ърл Денман, през 1947 г.

Норгей участва и в други изкачвания в Южна Азия, известно време живее в днешен Пакистан. През 1952 г. се включва в 2 швейцарски експедиции, водени от Раймон Ламбер – първите сериозни опити за изкачване на Еверест от непалска страна, по време на които с Ламбер поставят рекорд за височина от 8559 m. След като изкачва Еверест, Тенсинг Норгей е триумфално посрещнат в Индия и Непал.

През следващите години Тенсинг Норгей ръководи алпинистки тренировъчен център в Дарджилинг. Основава своята компания Tenzing Norgay Adventures през 1978 г. Умира в Дарджилинг през 1986 г.

Книги

  • Man of Everest (1955)
    „Човекът от Еверест: Автобиография“ (разказана на Джеймс Рамзей Улман), изд. „Медицина и физкултура“, София (1960), прев. Захари Рашков

Външни препратки