Сей Шонагон

(автор)

По-долу е показана статията за Сей Шонагон от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Сей Шонагон
清少納
японска писателка
Илюстрация за Сей Шонагон от периода Едо
Илюстрация за Сей Шонагон от периода Едо

Родена
Починала
1025 г. (59 г.)

Религия Будизъм
Литература
Период 990-1002 г.
Известни творби Записки под възглавката
Семейство
Баща Кийохара-но Мотосуке

Уебсайт
Сей Шонагон в Общомедия

Сей Шонагон (на японски: 清少納) е средновековна японска писателка.

Тя е най-известна със завършените през 1002 година „Записки под възглавката“, сборник с нейни впечатления, коментари, списъци, клюки, наблюдения и други неща, които са ѝ направили впечатление по време на живота ѝ в двореца. Служи като придворна дама в двора на императрица Фудживара-но Тейши. Като дъщеря на известния поет Кийовара-но Мотосуке, тя също се изявява в поезията, но едва доколкото ѝ налага дворцовия етикет.

Сей Шонагон е псевдоним, съставен от Сей, китайска транскрипция на първия символ от фамилното ѝ име Кийовара, а шонагон е дворцов пост. Не е известно кой от роднините ѝ е бил шонагон. Най-често изказваното предположение за истинското ѝ име Кийовара Нагико (на японски: 清原諾子).

Живот

Всъщност изключително малко се знае за живота на авторката освен това, което е написала в записките си. Произлиза от семейство с не особено високи привилегии в двореца. Нейният баща и дядо са известни поети, но никога през живота си не биват удостоени с висок ранг. На шестнайсет години се омъжва за Тачибана Норимицу и му ражда един син. След това се омъжва за втори път за Фудживара-Мунейо и има второ дете-дъщеря. На двадесет и седем годишна възраст постъпва в числото на придворните дами на императрица Садако, жена на император Ичиджо. По това време това се смятало за твърде напреднала възраст, за да се приобщава тепърва към живота в двореца. След като бащата на императрица Садако канцлер Фудживара но Мичитака умира, за нея и придворните ѝ настават тежки времена. По-късно и самата императрица умира през 1000 г. при раждане.

В книгата на Сей Шонагон липсва информация относно живота ѝ след смъртта на нейната покровителка, въпреки че „Записки под възглавката“ се предполага да е завършена между 1001 и 1010 година.

Външни препратки