Роман

По-долу е показана статията за Паоло Джордано от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за писателя Паоло Джордано. За херцога на Брачано вижте Паоло Джордано I Орсини.

Паоло Джордано
Паоло Джордано през 2008 г.
Паоло Джордано през 2008 г.
Роден 19 декември 1982 г. (36 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Италия Италия
Жанр съвременен роман
Уебсайт www.paologiordano.it
Паоло Джордано в Общомедия

Паоло Джордано (на италиански: Paolo Giordano) е италиански физик и писател на бестселъри в жанра съвременен роман.

Биография и творчество

Паоло Джордано е роден на 19 декември 1982 г. в Торино, Пиемонт, Италия. Баща му е гинеколог, а майка му е учителка по английски език. Има по-голяма сестра – Сесилия. Завършва природоматематическата гимназия „Джино Сегре” в Торино. Учи в Университета на Торино, който завършва с докторска степен по теоретична физика на елементарните частици.

Дебютният му роман „Самотата на простите числа” е издаден през 2008 г. Тя бързо става международен бестселър и е преведена на над 30 езика по света. За книгата си е удостоен с наградата „Кампиело” на Венецианския интитут и наградата „Стрега” на Италианската академия, на която награда е най-младият носител. През 2010 г. романът е екранизиран в едноименния филм с участието на Алба Рорвахер, Лука Маринели, Мартина Албано, Ариана Настро, Изабела Роселини и Томасо Нери.

През 2010 г. Джордано предприема пътуване до Афганистан и случайно попада във военна база в пустинята. На базата на впечатленията си написва втората си книга „Човешкото тяло” издадена през 2012 г. Тя е антивоенен роман, история за вината, за другарството, за приятелството и любовта, за човека, поставен в екстремни условия.

Третият му роман „Il nero e l'argento” (В черно и сребристо) е издаден през 2014 г.

Писателят участва със свои материали във вестник „Кориере дела Сера”.

Паоло Джордано живее в Сан Мауро Торинезе.

Произведения

Самостоятелни романи

  • La solitudine dei numeri primi (2008)
    Самотата на простите числа, изд.: „Колибри” (2010), прев. Ния Филипова
  • Il corpo umano (2012)
    Човешкото тяло, изд.: „Колибри” (2015), прев. Юдит Филипова
  • Il nero e l'argento (2014)

Екранизации

  • 2010 Самотата на простите числа, La solitudine dei numeri primi

Източници

Външни препратки