Люк Дилейни

(автор)

Шон Кориган (Sean Corrigan)

По-долу е показана статията за Люк Дилейни от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Люк Дилейни
Роден 1946 г. (73 г.)
Професия писател, полицай
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 2013 -
Жанр трилър, криминален роман

Повлиян от

Люк Дилейни (на английски: Luke Delaney) е британски писател на произведения в жанра трилър и криминален роман.

Биография и творчество

Люк Дилейни е роден през 1946 г. в Англия. Завършва средното си образование в колежа, и започва да следва в Лондон, но прекъсва и се записва в Центъра за подбор на полицията. След година и половина се включва в столичната полицейска служба. Първото му назначение е в Югоизточен Лондон, известен с високите нива на престъпност и екстремно насилие. По-късно се присъединява към отдела за разследване на убийства, където разследва убийства, вариращи от младежи престъпления до серийни убийци и до гангстерски екзекуции.

От младежка възраст мечтае да пише, и след дълги години в полицията, напуска и започва да пише използвайки знанията и опита си в криминалните разсредвания.

Първият му роман „Без милост“ от поредицата „Шон Кориган“ е издаден през 2013 г. Детектив Шон Кориган разследва особено жестоки убийства, които на пръв поглед са без връзка, той е убеден, че преследват сериен убиец и той трябва да го открие преди убиецът да стигне до него самия. Преживял насилие като дете, той има усета да открива мрака в другите. В романа си пресъздава реалната атмосфера в полицейския отдел, недостатъчното оборудване и вечната борба с времето и натиска на медии, администрация и общество.

Люк Дилейни живее със семейството си в Лондон.

Произведения

Самостоятелни романи

 • The Rule of Fear (2016)

Серия „Шон Кориган“ (DI Sean Corrigan)

 1. Cold Killing (2013)
  Без милост, изд.: ИК „Бард“, София (2013), прев. Асен Георгиев
 2. The Keeper (2012)
 3. The Toy Taker (2012)
 4. The Jackdaw (2015)
 5. A Killing Mind (2017)

Новели към серията, предистория

 • Redemption of the Dead (2013)
 • The Network (2014)
 • The Rain Killer (2015)
 • An Imperfect Killing (2016)

Източници

Външни препратки