Джон Шорс

(автор)

Роман

По-долу е показана статията за Джон Шорс от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Джон Шорс
Роден 4 март 1969 г. (52 г.)
Професия писател, журналист,
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2004-
Жанр любовен роман, исторически роман
Дебютни творби Под мраморното небе (2004)
Съпруга Алисън
Деца Софи, Джак
Уебсайт www.johnshors.com

Джон Шорс (на английски: John Shors) е американски писател на бестселъри в жанра исторически роман.

Биография и творчество

Джон Шорс е роден на 4 март 1969 г. в Де Мойн, Айова, САЩ, в семейството на Джон, адвокат, и Патси Шорс. Завършва през 1991 г. колежа на Колорадо с бакалавърска степен по английски език.

Запленен от младежките си години от културата на Азия, след дипломирането си живее в периода 1991-1994 г. в Киото, Япония, където той преподава английски език. След това с малък бюджет предприема мъчителен преход през Азия, посещавайки десет страни и правейки изкачване на Хималаите. Особено очарован остава от културата и историята на Индия. Общувайки в местните жители се запознава с традиции и обичаи, непознати, дори неразбираеми, но любопитни за Западноевропейската цивилизация и Америка.

След завръщането си в САЩ става репортер в „Де Мойнс Бизенес Рекърд“ в родния си град. Три години по-късно печели три награди за журналистика, една от тях – за журналистическо разследване. После се премества в Боулдър, Колорадо, където е завеждащ връзки с обществеността във водеща американска компания.

Първият му роман „Под мраморното небе“, почерпен от историята на Индия, е издаден през 2004 г. Той става международен бестселър и дава старт на писателската му кариера.

Произведенията на писателя често са в списъците на бестселърите и са преведени на 25 езика по света.

Джон Шорс живее със семейството си в Боулдър, Колорадо.

Произведения

Самостоятелни романи

  • Beneath a Marble Sky (2004)
    Под мраморното небе, изд.: ИК „ЕРА“, София (2006), прев. Маргарита Терзиева
  • Beside a Burning Sea (2008)
  • Dragon House (2009)
  • The Wishing Trees (2010)
  • Cross Currents (2011)
  • Temple of a Thousand Faces (2013)

Източници

Външни препратки