Роман

По-долу е показана статията за Джон Клилънд от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Джон Клилънд
Роден 24 септември 1709 г.
Починал 23 януари 1789 г. (79 г.)
Професия чиновник, писател, драматург
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 1751-1968
Жанр драма
Тема еротика
Известни творби Фани Хил
Уебсайт
Джон Клилънд в Общомедия

Джон Клилънд (на английски: John Cleland) е английски писател, известен най-вече като автор на еротичния роман Фани Хил.

Биография

Джон Клилънд е роден през 1709 г. (датата е неизвестна, кръстен е на 24 септември) в семейството на Уилям и Люси Клилънд. Отраства в Лондон, където заможната фамилия Клилънд имат контакти с артистичните и писателски кръгове. През 1721-1723 г. учи в престижното училище „Уестминстър“. Изключен е (причините са неизвестни) в 1723 г. и постъпва в Британската Източноиндийска компания. Изпълнява последователно военна и чиновническа служба, като живее в Бомбай между 1728 и 1740 г. Завръща се във Великобритания, където се разорява и през 1748 г. попада в затвора поради дългове.

Илюстрация на книгата от Едуард-Хенри Аврил

Това е времето, когато пише в две части (публикувани съответно на 21 ноември 1748 и 14 февруари 1749 г.) книгата Мемоарите на една лека жена, или Фани Хил. Романът провокира с еротичния си сюжет, проследяващ житейския път и плътски наслади на една проститутка. Фани Хил бързо добива популярност, появяват се и издания допълнени от анонимни автори. През март 1749 г. той напуска затвора, но срещу него е повдигнато обвинение (ноември същата година) за написването на романа. Клилънд пренаписва Фани Хил и така се появява строго цензурираната версия от 1750 г. Ефектът на съдебните преследвания е твърде нисък, проваля се и опита на писателя да наложи новата редакция. Издаването на нелегални версии така и не може да бъде спряно.

Успехът на Фани Хил не води до голяма писателска кариера. Текстовете на Клилънд не получават одобрително внимание от читатели и критика. Един от малкото литературни успехи след 1750 г. е издаването на преработена версия на френската книга Речник на любовта (1753 г.). Клилънд насочва усилията си главно към преводаческа дейност и публикуването на литературна критика в периодиката.

Джон Клилънд почива на 23 януари 1789 г. в Лондон и е положен в църковното гробище „Света Маргарет“. Никога не се жени и не оставя наследници.

През 1966 г. в САЩ избухва скандал при публикуването на оригиналната версия на Фани Хил. Стига се до съдебно дело спечелено от издателя. Официално до 1970 г. във Великобритания остава в сила забраната за представянето на оригиналната версия. През 2006 г. редакционна колегия на най-четеното еротично списание "Плейбой" избира романът за "най-еротичния роман в историята на човечеството".

Библиография

Корица на романа „Фани Хил“ от 1910 г.

Текстовете на Клилънд са предадени в оригиналните им заглавия; освен изброените той е автор на поезия, филологически работи, преводи, критически статии и многобройни писма.

 • Memoirs of a Woman of Pleasure (1748 – 1749) (Известна и с популярното название „Fanny Hill“, което не е част от заглавието)
 • Memoirs of a Woman of Pleasure (1750) (официалната, преработена версия на романа)
  • „Мемоарите на Фани Хил“ (1991), изд.”Нов знак”, София, Поредица „Адът на световната литература“
  • „Фани Хил: или Мемоарите на една лека жена“ (2012), изд. „Инфомедия Груп“, София, прев. Деница Каракушева (с име на писателя Джон Клелънд)
  • „Мемоарите на една лека жена“ (2017), изд. „Deja Book“, София, илюстрации: Пол Аврил, прев. Слави Ганев (единствено издание в превод по оригинала от 1748 – 1949. Книгата е придружена от приложения и обяснителни бележки)
 • Memoirs of a Coxcomb (1751)
 • Titus Vespasian (1755) – пиеса
 • The Ladies Subscription (1755) – пиеса
 • Tombo-Chiqui, or, The American Savage (1758) – пиеса
 • The Surprises of Love (1764)
 • The Woman of Honour (1768)

Източници

Външни препратки