Роман

По-долу е показана статията за Хорас Уолпоул от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Хорас Уолпоул
Horace Walpole
английски писател и общественик

Роден
Починал
Погребан Норфолк, Великобритания

Образование Итън Колидж[1]
Кингс Колидж
Семейство
Баща Робърт Уолпоул
Подпис Horace Walpole signature.svg
Хорас Уолпоул в Общомедия
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Хорас Уолпоул (на английски: Horace Walpole), четвърти граф на Орфорд, е английски писател и антиквар, роден на 24 септември 1717 г. Бил е член на Парламента и син на тогавашния британски премиер – Робърт Уолпоул.

Хорас Уолпоул е най-малкият син в семейството. Получава образованието си в Итънския колеж и Кингс Колидж в Кеймбридж. Следвайки политиката на баща си, той е предан поданик на крал Джордж II и кралица Каролина. През младостта си пътува много, придружаван от приятеля си – поета Томас Грей.

През 1747 г. Уолпоул купува къща извън Лондон, която преустройва в псевдоготическо имение Строубъри хил (Strawberry Hill). В имението си събира еклектична колекция от произведения на изкуството и прави малка частна печатница. Архитектурният каприз на Уолпоул се превръща в туристическа атракция и дава тласък за възраждането на готическия стил в Англия през втората половина на 18 век.

Готиката вдъхновява Уолпоул не само в областта на архитектурата. През 1764 г. писателят публикува своя роман Замъкът Отранто, с който полага основите на ново направление в литературата – това на готическия роман. Автор е и на анекдоти и епиграми, а кореспонденцията и мемоарите му, в които са описани политическата и обществената обстановка по времето на Джордж II, макар и написани пристрастно, съдържат ценни за историците сведения за епохата.

Външни препратки