Предговор

Новела

Разказ

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Харлан Елисън от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Харлан Елисън
Harlan Jay Ellison
американски писател
Harlan Ellison at the LA Press Club 19860712 (cropped portrait).jpg
Харлан Елисън през 1986 г.
Роден
Починал

Етнос евреи[1]
Религия атеизъм
Националност Флаг на САЩ САЩ
Професия писател
Литература
Период 1955–
Жанрове научна фантастика, фентъзи
Награди Хюго, Небюла
Семейство
Съпруга Шарлот Б. Стейн (1956–60; развод)
Били Джойс Сандърс (1960–63; развод)
Лорета (Башам) Патрик (1966; развод)
Лори Хоровиц (1976–1977; развод)
Сюзан Тот (женени от 1986)
Деца няма[2]

Уебсайт www.harlanellison.com
Харлан Елисън в Общомедия

Харлан Джей Елисън (на английски: Harlan Jay Ellison) е американски писател на научна фантастика.

Биография и творчество

Роден е на 27 май 1934 г. в Кливланд, щат Охайо. На 17-годишна възраст започва редовно да посещава университета в щат Охайо. Година и половина по-късно му се налага да напусне университета поради спор с преподавател, който твърдял, че на Харлан Елисън му липсва талант. Неговият връстник и съсед Робърт Силвърбърг го описва като доста буен младеж с много амбиции и силен стремеж за тяхното постигане.

Първите му произведения са написани още преди университета и са публикувани в периодичните издания за фентъзи и научна фантастика. Неговият първи фантастичен разказ Blind Lightning е публикуван през 1956 г., след като Елисън се премества в Ню Йорк. През следващите две години, до постъпването му в армията, той написва над 150 разказа, между които научнофантастични, еротични и детективски. В няколко от нефантастичните му произведения от този период се описва животът в американския град.

След като напуска армията, издава три романа, в които си проличава постепенната промяна в стила му. Някои от най-популярните му произведения са издадени през следващите 10 години. В тези години негови творби са наградени със 7 „Хюго“, 3 „Небюла“ и други награди за научна фантастика.

Неговите научнофантастични творби се смятат за свързващо звено при развитието на киберпънк движението.

Допълнителна информация

Външни препратки

  1. Harlan Ellison Dies at 84; Prolific, Irascible (Science) Fiction Writer. // 29 юни 2018 г.. Посетен на 3 юли 2018 г..
  2. Harlan Ellison obituary, Посетен на 3 юли 2018 г., Низ с името на автора: Steve Holland, Дата на публикуване: 29 юни 2018 г..