По-долу е показана статията за Горан Петрович от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Горан Петрович
сръбски писател
сръбски писател
Роден 1961 г. (58 г.)
Националност Флаг на Сърбия Сърбия
Жанр разказ, роман
Известни творби „Магазинчето „Сполука“
Награди Борислав Пекич
Меша Селимович“ (1997)
НИН-ова награда (2000)
Горан Петрович в Общомедия

Горан Петрович (на сръбски: Горан Петровић или Goran Petrović) е сръбски писател, сред най-значимите, четени, преиздавани и превеждани съвременни сръбски автори.

Биография

Следва югославска и сръбска литература във Филологическия факултет на Белградския университет. Работи като библиотекар в селска библиотека, разположена в съседство до манастира Жича. Автор в литературното списание „Повеля“.

Творчество

Петрович е автор на книгите:

  • 1989 – Съвети за по-лек живот (Савети за лакши живот, кратка проза)
  • 1993 – Атлас, описан от небе (Атлас описан небом, роман, ISBN 978-954-336-039-0)
  • 1996 – Островът и околни разкази (Острво и околне приче, сборник разкази)
  • 1997 – Обсадата на църквата „Свети Спас“ (Опсада цркве Светог Спаса, роман)
  • 2000 – Магазинчето „Сполука“ (Ситничарница „Код срећне руке“, роман, ISBN 954-9521-92-3)
  • 2003 – Ближен (Ближњи, сборник разкази, ISBN 954-9446-15-8)

Книгите му са превеждани на руски, френски, италиански, полски, испански. Творбите му на български са преведени от Жела Георгиева. По романа Обсадата на църквата „Свети Спас“ Кокан Младенович прави сценарий и режисура на пиеса, поставена на сцената на Народния театър в Сомбор.

Награди

Горан Петрович е носител на няколко награди: стипендията на фондация „Борислав Пекич“, награда „Просвета“, наградата на името на Меша Селимович, награда на Народната библиотека на Република Сърбия за най-четена книга през годината, награда „Златен бестселър“, НИН-ова награда за романа Магазинчето „Сполука“ (2000), наградата на името на Борислав Станкович, октомврийската награда на град Кралево.

Външни препратки

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Goran Petrović“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.