Роман

По-долу е показана статията за Ейвъри Корман от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Ейвъри Корман
Avery Corman
американски писател
Роден

Националност  САЩ
Образование Нюйоркски университет
Литература
Жанрове роман, сценарий
Известни творби „Крамър срещу Крамър“ (1977)

Уебсайт

Ейвъри Корман (на английски: Avery Corman) е американски романист, автор на статии и есета в различни периодични публични издания, включително и в „Ню Йорк Таймс“.

Биография

Ейвъри Корман е роден на 28 ноември 1935 г. в Ню Йорк, в континенталния му район Бронкс. С този район се свързва обществената му дейност по възстановяване на баскетболното игрище на някогашното му училище. Тази инициатива предизвиква създаването на фондация за градските паркове на Ню Йорк, чийто учредител и член на борда е и писателят.

Творчество

Автор е на романа „Крамър срещу Крамър“, чиято едноименна филмова адаптация печели „Оскар“ за най-добър филм (продуцент Стенли Джаф) за 1979 г. и още четири награди „Оскар“ в категориите за:

Библиография

  • Oh, God! (1971)
  • The Bust-Out King (1977)
  • Крамър срещу Крамър (на английски: Kramer vs. Kramer), 1977 г.
  • The Old Neighborhood (1980)
  • 50 (1987)
  • Prized Possessions (1992)
  • The Big Hype (1992)
  • A Perfect Divorce (2004)
  • The Boyfriend from Hell (2006)