По-долу е показана статията за Даниел Келман от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Даниел Келман
Daniel Kehlmann
Даниел Келман, Франкфурт 2017 г.
Даниел Келман, Франкфурт 2017 г.
Роден 13 януари 1975 г. (45 г.)
Професия писател, драматург, актьор, поет
Националност Флаг на Австрия Австрия
Флаг на Германия Германия
Активен период 1997-
Жанр драма, исторически роман, съвременен роман
Известни творби „Аз и Камински”, „Измерването на света“
Уебсайт kehlmann.com
Даниел Келман в Общомедия

Даниел Келман (на немски: Daniel Kehlmann) е австрийско-германски драматург, актьор, поет и писател на бестселъри в жанра драма, съвременен и исторически роман.

Биография и творчество

Даниел Келман е роден на 13 януари 1975 г. в Мюнхен, Западна Германия, в семейството на режисьора Майкъл Келман и актрисата Дагмар Метлер. През 1981 г. се премества със семейството си във Виена. Завършва йезуитския колеж „Колегиум Калксбург“. Следва философия и немска филология във Виенския университет. Започва да пише докторска дисертация на тема върху Имануел Кант, но не я довършва заради успеха си като писател.

Първият му роман „Представата на Беерхолмс“ (Beerholms Vorstellung), който пише още като студент, е публикуван през 1997 г. Постига световен успех с романа си „Аз и Камински“ (Ich und Kaminski) от 2003 г. За него е удостоен с наградата „Клайст“ (2006). През 2015 г. е екранизиран в едноименния филм с участието на Даниел Брюл, Йеспер Кристенсен и Амира Касар.

През 2005 г. е издаден романът му „Измерването на света“ (Die Vermessung der Welt), който представя историята на младите учени Александър фон Хумболт и Карл Фридрих Гаус и амбицията им да измерят света. Книгата става бестселър с над 2 милиона екземпляра, продадени само в Германия, най-големия тираж на книга в следвоенна Германия. За този роман също е удостоен с наградата „Клайст“ (2006), с наградата Хаймито фон Додерер и др. Преведен е на повече от 40 езика по света. През 2012 г. романът е екранизиран в едноименния филм с участието на Албрехт Щуч и Ленарт Хензел.

Автор е на няколко пиеси – „Духове в Принстън“ (Geister in Princeton) (2010), сред които и „Наставникът“ (Der Mentor) (2012), написана специално за трупата на Театъра в Йозефщат и посветена на баща му. Автор е и на пиесата „Бъдни вечер“ (Heilig Abend) (2015).

Келман пише също статии и рецензии за вестниците „Зюддойче Цайтунг“, „Гардиън“, „Шпигел“, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ и др.

През 2007 г. е удостоен с международната Литературна награда на вестник „Велт“.

Член е на Академията на науките и литературата в Майнц.

Даниел Келман живее със семейството си във Виена и Берлин.

Произведения

Самостоятелни романи

 • Beerholms Vorstellung (1997)
 • Mahlers Zeit (1999)
  Времето на Малер, изд. Списание „Съвременик“ бр.3 (2006), прев. Катя Георгиева
 • Ich und Kaminski (2003)
  Аз и Камински, изд.: Атлантис КЛ, София (2005), прев. Любомир Илиев
Аз и Камински, изд.: ИК „Колибри“, София (2016), прев. Любомир Илиев

Новели

 • Der fernste Ort (2001)

Пиеси

 • Geister in Princeton (2011) – за математика Курт Гьодел
  Духове в Принстън, изд. „Black Flamingo“, София (2013), прев. Жанина Драгостинова
 • Der Mentor (2012)
  Наставникът, изд. „Black Flamingo“, София (2013), прев. Жанина Драгостинова
 • Heilig Abend (2015)
  Бъдни вечер, изд.“ Black Flamingo“, София (2015), прев. Владко Мурдаров

Разкази

 • Unter der Sonne (1998)
 • Du hättest gehen sollen (2016)

Документалистика

 • Wo ist Carlos Montúfar? (2005) – есе

Лекции

 • Kommt, Geister (2015)

Екранизации

 • 2012 Ruhm
 • 2012 Измерването на света, Die Vermessung der Welt
 • 2015 Аз и Камински

Награди и отличия

Източници

Външни препратки

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Daniel Kehlmann“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.