Бари Късел

(автор)

По-долу е показана статията за Бари_Късел от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Иван Стоянов-Бари (Бари Късел)
Псевдоним Бари Късел
Роден 15 октомври 1958 г.(1958-10-15)
Професия писател, скулптор
Националност Флаг на България България
Флаг на Нидерландия Нидерландия
Жанр хорър, научна фантастика
Тема Фантастика
Известни творби Прераждане в Отвъдното,
Мистерията на изгубения пръстен
Ад 1666 Амстердам
Деца Нина Стоянов
Уебсайт www.ivanstoyanov-barry.com

Иван Стоянов-Бари (фамилия Къслев) е български писател, живеещ в Нидерландия. Пише под псевдонима Бари Късел (Barry Cussel).

Биография и творчество

Иван Стоянов-Бари (Бари Късел) е български писател, живеещ от 1990 г. в Амстердам, Нидерландия.

Роден е на 15 октомври 1958 г. в село Михайлово, област Враца. През 1989 г. заминава заедно със семейството си за София, където е един от основателите на СДС (клон Божурище). На следващата година заминава за Нидерландия, откъдето не се връща. Започва кариерата си като художник и скулптор в град Лейдън, където има няколко изложби на картини и скулптури.

През 2000 г. учи за интернет-инженер в град Арнем. Завършва още и компютърна графика и курсове по филмово майсторство. Близо 15 години работи като програмист в различни фирми (предимно банки) и едновременно с това, създава собствена фирма с име „Barrydoor“, на която е директор.

Създател на електронното издание „Емигрант-БГ“ (2005 – 2017), заедно със съпругата си Дорис Александрова. Пише статии за местната и интернационална преса. Участник в почти всички световни срещи на българските медии, организирани от БТА.

Твори под псевдонима Бари Късел (Barry Cussel).

От 2014 г. работи в „EYE FILM MUSEUM“ – Амстердам. През 2015 заснема 13 филмови серии, под заглавие „Биографични профили на известни българи в Холандия“, след което и филма „Холандия, моята втора родина“, който е излъчен по холандските кина и Централната Амстердамска библиотека.

Собственик на галерия „Амстердам 1666“, заедно със съпругата си Дорис Александрова. Иван Стоянов-Бари завоюва успех със своя роман „Кръвта на черното лале“ през 1996 г., преведен на английски (2005), разпространен в холандските книжарници и публикуван на Амазон. Книгата е окачествена от критиката като силен роман, неотстъпващ по нищо на романите от известния писател Стивън Кинг и поставящ начало на нов етап на фантастиката в българската литература.

През 2015 г. написва магическия роман „Мистерията на изгубения пръстен“.

Продължението на романа под заглавие „Мистерията на изгубения пръстен – Ад 1666 Амстердам“ се очаква през 2019 г.

Произведения

Самостоятелни романи

  • Прераждане в отвъдното (1996) – изд. „Нима“ Плевен
  • The blood of the black tulip (1997) – изд. „Баридор“ Амстердам
  • Мистерията на изгубения пръстен (2016) – изд. „Mijnbestseller“ Амстердам
  • Ад 1666 Амстердам (2019) – изд. „Mijnbestseller“ Амстердам

Източници

  • Антология „БЪЛГАРСКО СЛОВО НА ЛИТЕРАТУРНИЯ ГЛОБУС“. 2018.

Външни препратки