Произведения

Роман

Биография

По-долу е показана статията за Фиона_Дейвис от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Фиона Дейвис
Fiona Davis
Родена14 ноември 1966 г. (56 г.)
Професияписател
НационалностFlag of the United States.svg САЩ
Активен период2015 -
Жанрдрама, трилър, исторически роман

Уебсайтwww.fionadavisbooks.com

Фиона Дейвис (на английски: Fiona Davis) е американска актриса и писателка на произведения в жанра съвременен исторически роман и исторически трилър.

Биография и творчество

Фиона Дейвис е родена на 14 ноември 1966 г. в Канада. Израства в Ню Джърси, Юта и Тексас. Получава бакалавърска степен по международни отношения и английска филология в колежа „Уилям и Мери“ във Вирджиния. Започва кариерата си в Ню Йорк като актриса, работи на Бродуей и в регионалния театър, където работи в продължение на 10 години. Получава магистърска степен по журналистика от Висшето училище по журналистика на Колумбийския университет. След дипломирането си работи като редактор и журналист на свободна практика. Нейни статии са публикувани в национални списания, включително в „O the Oprah Magazine“, „Women’s Heath“ и „The Daily“. Влюбва се в писането и започва да пише романи вдъхновена от опита си в Ню Йорк.

Първият ѝ роман „Момичетата от хотел „Барбизон“” е издаден през 2016 г. Той е история за притегателната сила на Ню Йорк, за легендарната сграда, събрала в себе си много тайни и противоречиви истории, и за мечтите и амбициите на две млади жени от миналото и настоящето, от 1952 и 2016 г. Романът става бестселър в списъка на „Ню Йорк Таймс“ и я прави известна.

Характерно за творчеството на писалтелката е, че сюжетите на нейните истории са разположени в емблематични сгради в Ню Йорк.

Фиона Дейвис живее в Ню Йорк.

Произведения

Самостоятелни романи

 • The Dollhouse (2016)
  Момичетата от хотел „Барбизон“, изд.: ИК „Кръгозор“, София (2017), прев. Цветана Генчева
 • The Address (2017)
  Наследницата от Дакота Билдинг, изд.: ИК „Кръгозор“, София (2017), прев. Цветана Генчева
 • The Masterpiece (2018)
  Галерия на шепота, изд.: ИК „Кръгозор“, София (2018), прев. Даниела Гамова
 • The Chelsea Girls (2019)
 • The Lions of Fifth Avenue (2020)
 • The Magnolia Palace (2022)

Сборници

Източници

Външни препратки