Светлината на човечеството угасва. Нощта принадлежи на ненаситните човекоядни демони, които се надигат от Ядрото, когато слънцето залезе. Малкото оцелели човешки селища се крият зад укрепления и полузабравени защитни руни. Легендите обаче разказват за Избавителя — воин за едни, пророк за други, който преди векове обединил човешкия род и сразил демоните. Но тези времена са само легенда за повечето хора.

От южната пустиня се надига могъщата армия на красианците, водени от Ахман Джардир. Той се е обявил за Шар’Дама Ка, Избавителя, и носи древните оръжия на легендарния си предшественик — копието и короната, които го доказват. След като е обединил враждуващите племена и ги е слял в една армия, е на път да поведе Последната битка с демоните. Остава му единствено да обедини и Зелените земи на Севера, независимо от това дали те го желаят, или не.

Но на Север се е появил друг Избавител. Той се казва Арлен, макар че всички го познават като Защитения — мрачен и загадъчен воин, чиято кожа е татуирана с мистични руни, които му дават силата да срази всеки демон, застанал на пътя му. Той отрича да е Избавителя, но делата му говорят по-силно от думите. Арлен проповядва на хората да се отърсят от вековните си страхове и ги учи как да се опълчат на демоните в нощта.

Някога Шар’Дама Ка и Защитения са били приятели и братя по оръжие. Сега те са съперници. Във вихъра на събитията са въвлечени и други — Рена, млада девойка, преминала през много изпитания; Лийша, красива и могъща лечителка с ненадминати умения в изкуството на руните; и Роджър, пътуващ музикант, който единствен умее да омагьосва демоните с музиката си.

Докато старите съюзи се разпадат и изникват нови, хората са в неведение, че се е появил нов вид демони, по-умни и смъртоносни от всичко, което са виждали досега.

Питър Брет е един от любимите ми нови автори.

Патрик Рутфъс, „Името на вятъра“

5,7 Пустинното копие
The Desert Spear,


Издание:

Питър В. Брет. Пустинното копие

Книга втора от „Демонски цикъл“

Американска, първо издание

Превод: Лилия Трендафилова

Коректор: Донка Дончева

ISBN 978-619-150-117-5

 

Формат: 60×90/16

Печатни коли: 36,5

Предпечатна подготовка: Екатерина Рускова

Печатница: „Инвестпрес“

ИК „Колибри“, 2013 г.