Това е история на моряка — от матроса на старите военни и търговски кораби до състезателя от ерата на бързоходните клипери. Книгата на Хелмут Ханке е история на моряшкия труд, страдания, радости и песни. Тя разказва за робите-гребци, оковани в галерите, които под писъка на бича векове наред кръстосват моретата; за непосилния труд на матросите и суровото училище на плаването; за болестите, глада и жаждата; за моряшките песни, създадени през хилядолетията мореплаване; за любовта на матроса и за жените на брега; за тютюна и рома; за смъртта на моряка, който не умира, а тръгва на последното си плаване.

Книгата запознава читателя със задълженията на членовете на екипажа, със старите моряшки легенди и поверия, с катастрофи в платноходното мореплаване, с най-големите бунтове на море, с моряшкото облекло и обичаи.

Историческите реминисценции са съчетани с весели истории и случки, разказвани често от очевидци и съвременници и с многобройни автентични моряшки песни. Авторът е съумял да представи цялостно и живо историята на моряка, на неговия дързък и отчаяно смел дух.

Съдържание

Морякът, смъртта и дяволът 5,3

Seemann, Tod und Teufel,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Хелмут Ханке. Морякът, смъртта и дяволът

Немска. Първо издание

Преводач: Здравко Калчев

Редактор: Димитър Клисуров

Худ. редактор: Иван Кенаров

Техн. редактор: Георги Иванов

Коректор: Паунка Камбурова

Библиотечно оформление: Иван Кьосев

Илюстрации: Стоимен Стоилов

Държавно издателство, Варна, 1973

История

  1. — Добавяне

Библиоман