По плочите на двора затропаха ботуши. Пред нас се изправи Главатарят на демоните. Учуди ме обликът, който си беше избрал. Не само гласът, но и видът му бе човешки. В него нямаше нищо забележително — среден на ръст, може би дори под средния, леко подпухнало лице, малки мустачки като четчица, върху челото му кичур тъмна коса. Облечен беше в нещо като кафява военна униформа без отличителни знаци. Но защо ли му е тази червена превръзка на ръката с древния знак на свастиката?

Съдържание

За тези, които не са чели „Операция «Хаос»“ I

Капитан Стивън Матучек разказва своя живот на нас, жителите на паралелната Вселена, без да е сигурен, че ще бъде чут и разбран. В неговия свят на една „отвъдна“ Америка всичко е подчинено на законите на метафизиката. Енергетиката и производството се осъществяват посредством инженерна магия, дребните битови проблеми често се решават чрез заклинания. Американците летят на метли, осветяват се с произведените от „Дженерал Електрик“ огньове на Свети Елм и воюват с мюсюлманите от Халифата, които са завзели няколко щата с десант на летящи килимчета. Разузнавачът Матучек е изпратен заедно с вещица от Кавалерийския корпус да обезвреди тайното оръжие на сарацините — джинът ифрит. Акцията преминава успешно — Стивън, превърнат във вълк, защитава вещицата, а тя с помощта на психоанализа успява да убеди злия дух, че мястото му е в бутилката, където е затворен от своя господар Сюлейман ибн Дауд. Капитанът едва не загива в битка с тигър върколак от противниковата армия и докато е в безсъзнание попада в мисловното пространство на Солипсиста — тъмен разум, който отрича правото на съществуване на всичко, освен на своя собствен Аз.

Скоро войната приключва, сарацините са разбити и прогонени, а бойната дружба между върколака и вещицата преминава в цивилен флирт и нарастващо влечение. Те се озовават заедно в университета „Трисмегист“ — той като студент, а тя — като преподавателка. По време на университетския празник лекомислени студенти, загубили чувство за мярка, оживяват митичния саламандър, който предизвиква разрушения и пожарища. Двамата герои отново се справят с опасността, подпомогнати от верния котарак на вещицата Сварталф, който за свой ужас за кратко бива превърнат в куче. В смъртоносен момент Матучек отново попада в затвореното мисловно пространство на Солипсиста, откъдето узнава, че опасната идея за „шегата“ със саламандъра е породена от този странен и непонятен разум, който крои някакви планове срещу човечеството.

Последното изпитание окончателно свързва младата двойка и скоро ги виждаме като щастливи младоженци, които се оттеглят да прекарат медения си месец на вила в планината. Тук ненадейно са подложени на влиянието на инкуб и сукуб — демони на разврата, които искат да унищожат любовта им. След като успяват да се справят и с това премеждие, те се връщат към мирния живот и скоро им се ражда дъщеря.

Главният герой започва работа в предприятието „Източници на норните“, което произвежда снаряжение за армията и полицията. Там се поражда нов конфликт — независимо от своите безкрайни проповеди на абсолютната любов, сектата на йоанитите започва безкомпромисни окупационни демонстрации срещу завода, в който работи Стийв Матучек. Една вечер двамата съпрузи решават да се намесят пряко в конфликта на йоанитите със заводската администрация и оставят котарака Сварталф да пази малката им дъщеря. С това, без да знаят, правят първата крачка от своето пътешествие към Ада.

 

 

Операция „Хаос“ 5

Operation Chaos,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Автор: Пол Андерсън

Заглавие: Операция „Хаос“

Преводач: Весела Петрова

Година на превод: 1991

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: СД „Орфия“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1991

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: ДП „Георги Димитров“ — София

Редактор: Росица Панайотова

Технически редактор: Спас Железаров

Художник: Николай Кондев

Коректор: Марина Христова

ISBN: 954-444-003-8 (многотомно изд.); 954-444-004-6 (кн. 2)

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/11576

История

  1. — Добавяне (разделяне на съществуващо в библиотеката произведение на две книги)

Библиоман