Ако имаше свидетел на тази сцена, той вероятно щеше да се наведе над балюстрадата с очакването да види долу три осакатени трупа. Но нямаше да види нищичко освен осем малки локви, смачкана кутия цигари „Приморские“ и пукнатините по асфалта.

Но пък ако имаше нечовешки остро зрение, наблюдателят би видял три комара, литнали към скритото зад дърветата селище.

Наташа и Марина, Артур и Арнолд, Серьожа и Николай са най-обикновени руснаци и като всеки един от нас — незабележими наглед насекоми. Цял един свят — с остри мандибули и корави надкрилия, — който убива времето си на брега на морето в Крим, както може: напива се с водка и одеколон, пуши марихуана, танцува, чука се, философства на лунна светлина, мечтае за Америка и светлото капиталистическо бъдеще. И в същото време лети, пърха, жили и смуче кръв, търкаля топки тор и умира, смазан от безогледна подметка, разпнат за някоя мухоловка, разкъсан от себеподобните си. Какъвто в края на краищата е животът ни.

 

„Животът на насекомите“ (1993) е вторият роман на Виктор Пелевин, сочен от критиката като един от най-важните и органичните в творческото развитие на писателя. Определян като роман антиутопия, постсоциалистически сюрреализъм, „пастиш“ и „колаж“, той е наситен с дълбоко философско съдържание, в което човешкото начало влиза в екзистенциален конфликт с абсурда, жестокостта и безсмислието на битието.

Съдържание

Животът на насекомите 6

Жизнь насекомых,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Автор: Виктор Пелевин

Заглавие: Животът на насекомите

Преводач: Иван Тотоманов; Георги Борисов, (стихове)

Година на превод: 2017

Език, от който е преведено: руски

Издание: първо

Издател: Факел експрес

Град на издателя: София

Година на издаване: 2017

Тип: роман

Националност: руска (не е указана)

Печатница: „Симолини“

Редактор: Георги Борисов

Художник: Кирил Златков

Коректор: Мери Великова

ISBN: 978-619-7279-15-3

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3119

История

  1. — Добавяне

Библиоман