„Никъде изкушението да се напише роман вместо една глава история не е било така силно, както тук…“ — бе писал преди няколко години Валтер Волф в началните страници на своето произведение, посветено на фараоните от XVIII династия. Няма нищо чудно, че при Тутанхамон не устояхме на подобно изкушение, макар и с пълното съзнание, че някои ще обявят нашето начинание за високомерие или светотатство.

Ние не сме преценили за необходимо да разграничим тук истината от въображението. В миналото много автори, и то от изтъкнатите, са постъпвали по същия начин. В това отношение ние просто им подражаваме.

„Произнеси само името ми и ще ме възвърнеш към живота.“ Египтяните имали обичай да издълбават върху вратите на гробниците си това кратко изречение, което всъщност оправдава нашето начинание и ни поставя под покровителството на онези, за които ще разкажем в следващите страници.

Ж.-Ф. П.

 

 

Първият притежаваше всичко, вторият нямаше нищо. Единият продължи да живее, другият умря. Но на пръв поглед нищо не ги свързваше. Случайността ги срещна, те се опознаха и се обикнаха. В продължение на четири години приятелството им бе щастливо и няма какво да се пише за него. Тяхната среща обаче стана причина за едно събитие, за което бихме искали тук да разкажем. И така представяме ви историята на Тутанхамон и Селанке такава, каквато е била преди близо четири хиляди години.

Ж.-Ф. П.

 

 

Тази книга е написана в сътрудничество с Рафаел Делпар

Съдържание

Тутанхамон 4,6

Sous le soleil de Toutankhamon,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Автор: Жан-Франсоа Пеи

Заглавие: Тутанхамон

Преводач: Боряна Цачева-Статкова

Година на превод: 1969

Език, от който е преведено: френски

Издател: Народна култура

Град на издателя: София

Година на издаване: 1969

Печатница: Държавна печатница Тодор Димитров кл.1 — София

Редактор: Пенчо Симов

Технически редактор: Александър Димитров

Художник: Александър Денков

Коректор: Евдокия Попова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/15527

История

  1. — Добавяне

Библиоман