Читателски коментари (за „Черният ангел “ от Мика Валтари)

  • 1. biox (9 септември 2013 в 08:14), оценка: 6 от 6

    Задължително четиво за всички българи. Изключитлено описателно се разказва за превземането на Константинопол/Цариград от турския султан. На доста места става въпрос и за България.

    • 3. Гост (10 септември 2013 в 09:57)

      Горе долу става книгата, ама е писана едностранчиво. Прави впечатление описаното при християните забулване на жените и пазене да не ги види чужд мъж :). Както и това, че според православните християни бог е бащата и светия дух, но не и в сина. И населението на Константинопол/Цариград предпочита да го завладеят турците отколкото да попадне отново под управлението на католиците/латините/римляните.

      За превземането на Цариград е добре да се изгледа ето този филм — Ottoman Empire: The War Machine — History Documentary ( http://www.youtube.com/watch?v=gb5OZOgZQ1A ). Дава много по-ясна представа за това какво се е случило.

      • 4. biox (1 януари 2014 в 17:33), оценка: 6 от 6

        Съжалявам, но това изказване е изключително повърхностно и невежо! Кои християни? Какво значение има религията за забулването? Какви владетели католици, при условие, че Западна Европа е загубила половианта си население от бубонната чума и няма войници даже за своите собствени граници?! Константинополци искали да бъдат избити от османците?!!! Комерсиален филм от една доста съмнителна продуцентска компания, не може да бъде критерий за историческа обективност и изчерпателност на фактологията. Това ми звучи същото като наскоро попадналите ми „изследвания“ на турски историк, който твърдеше, че "мисията на Османската империя е цивилизационна и освободителна за Балканските народи. Първото, за да ги предпази от Инквизицията (нищо, че в България Инквизиция не е имало, а тъкмо е възниквала първата искра на Просвещението в Европа), а второто за да ги освободи от оковите църквата (заменяйки ги с ниЗки анадолски порядки, обезлюдяване, робство и до 100% данъци).

        Книгата е пропита с висока доза историчност и макари представена в художествен стил я препоръчвам на всеки любознателен българин.

        ПП: съжалявам за коментарите в общата тема, но когато са адресирани до предходен пост, но са пуснати от нерегистриран потребител, няма как да се мине на лични съобщения

  • 2. Ани (9 септември 2013 в 18:10)

    И аз я чета в момента. Мика Валтари ми е много любим. Чела съм две книги от него и много ми харесват. Тази също е много добра.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.