Читателски коментари (за „Тайните на занаята “ от Робин Хоб)

  • 1. Йоанна (9 май 2008 в 18:11)

    Книгата е невероятна. Хоб пише завладяващо.

    Но проблемът е че книгите не са преиздавани и практически не могат да се намерят никъде.

    Сигурна съм че много хора ще се зарадват ако пълната трилогия се появи в тази библиотека.

  • 2. ultimat (17 юли 2008 в 21:27), оценка: 3 от 6

    Наистина Робин Хоб пише увлекателно и красиво и началото на книгата е много добро. От един момент нататък настана пълна досада- страници, страници, ей така, за пълнеж. Добре, че накрая започнаха да се тровят и бият, та нещата се пораздвижиха. Главният герой успя да се справи с двама от враговете си- с единия сам, а за другия( Гален) записа нещо като асистенция.

    Доста неща ме разочароваха. Едно от тях е, че накрая направо всеки знаеше, че Фиц е убиец, а бях останала с впечатление, че това трябва да е дълбока тайна.

    Така… ще прочета и втората част, но ако и тя се окаже полу-добра, полу-досадна няма да чета повече Хоб, независимо от доброто й писане.

    • 9. читател (28 юли 2011 в 10:52)

      ??? защо тъй с тези спойлери

  • 3. АманВече (25 февруари 2009 в 19:54)

    Хорица някой няма ли 2-ра и 3-та част? Моите бяха „приватизирани“, а ми се иска пак да ги прочета!

  • 4. atmanpg (26 февруари 2009 в 19:48)

    Имам трилогията и си мислех да я сканирам, но за съжаление все не ми достигат средства, за да си купя скенер.

    Но щом е излезнала първата част, то най-вероятно в близко бъдеще могат да се очакват и другите.

    За разлика от повечето фентъзи автори Робин Хоб успява да приключи сагата само в 3 части, без да оставя финала отворен.

    На мен трилогията много ми хареса.

  • 5. Dante_Aligieri (5 септември 2009 в 00:28), оценка: 6 от 6

    Освен тази поредица Робин Хоб има още една трилогия за Фиц и Шута. В момента имам втората книга и чакам да ми донесат и 3-тата книга от тази поредица за да ги сканирам и кача и след това ще купя и новата трилогия да ги сканирам. Само въпроса е за малко търпение ;)

  • 6. kyky (14 октомври 2009 в 17:53)

    ммм, уважаеми Данте, очакваме, очакваме, очакваме….

    че някой ги е задигнал от домашната библиотека, а на славейков не успях да ги намеря….

  • 7. aan_alein (8 юли 2010 в 15:41), оценка: 5 от 6

    Плюс 1. Ще се радвам за следващите книги от поредицата, а и за следващите поредици. Ако мога да си ги намеря, ще ги купя, но уви.

  • 8. Preslav (13 август 2010 в 21:47), оценка: 5 от 6

    + още едно, дано се намерят добри хора да сканират и другите 2 части поне, а и другите книги на талантливата авторка!

  • 10. Quake3 (30 декември 2011 в 16:34), оценка: 6 от 6

    Хоб е просто разкошна!

    Отдавна не попадал на толкова четлив и увлекателно написан роман с толкова ежедневни, но важни истини — които уви прозираме на една по-късна възраст точно както и Фиц :)

    Цялата поредица е прекрасна…

  • 11. kill_u (11 юни 2012 в 23:46), оценка: 5 от 6

    Прочетох първата поредица да Фицрицарин. Страхотна КНИГА честно. Единственото което ми липсваше в много отношения е липсата на карта, с която да се консултирам особенно в третата книга.

  • 12. The Fitz (16 септември 2012 в 07:34), оценка: 6 от 6

    Тези дни се заслушах доста в една стара песен на Within Temptation — Hand of Sorrow, която е вдъхновена от историята на Фиц и сега започвам да си препрочитам наново цялата поредица. Това е една от най-увлекателните фентъзи поредици на които съм попадала. :)

  • 13. "Нощни очи" (26 април 2013 в 16:49)

    Книгите са наистина страхотни! Прочетох и двете трилогии — „Кралският убиец“ и „Шутът и убиецът“ и мога да кажа, че са еднакво добри. Хоб е написала и трилогия за „живите кораби“, някой чел ли я е? Доколкото виждам в сайта й по някакъв начин в тях се споменава част от живота на Шута, докато е бил в Джамайлия. Уникално четово! И вече ужасно ми липсва! Иска ми се да има оше…

    • 14. The Fitz (13 юни 2013 в 13:52), оценка: 6 от 6

      „Нощни очи“ за съжаление средната трилогия за Живите кораби, която е между двете поредици за Фиц не е издавана на български и БАРД нямат и намерение май май. В българските книжарници(в по-големите вериги като Хеликон и други такива) ги има само на английски на Voyager и на едно друго издатрлство, на което сега не се сеяам името. Не са много скъпи, но аз ги купих преди 3–4 години някъде, а сега не знам дали още се намират и на какви цени. Можеш да си поръчаш да ти доставят томовете от самото издателство или от някоя от по-големите книжарници в България, но от тях излиза соленичко. Аз исках миналата година чрез Хеликон да си поръчам френските комикси по поредицата и ми изтресоха, че ще ми излезе удоволствието около 150–200 лв, иначе най-късно до месец щели да ми ги доставят от Франция.

      Друг вариант също е, в руските тракери има качени всичките произведения на Хоб и можеш да си ги изтеглиш от там на руски.

      Това обаче е, ако разбираш добре английски или руски.

      Специално за английското издание, което чета мога да кажа, че съм на първите страници, тъй като стила на писане на Хоб е много особен и е доста трудно за четене, ако не знаеш супер-хипер добре езика.

  • 15. Жоро (4 ноември 2015 в 01:20)

    Живите кораби вече са издадени първите две части от трилогията от MBG третата вероятно ще я чакаме в края на следващата година. Книгите са увлекателни имат известна връзка другите трилогии — макар и много далечна, ако някой се интересува от съдбата на шуга през липсващите години или от това как са се зародили драконите преди Праотците. има обаче доста грешки в превода. Име което в началото на втората трилогия е дадена Образцов тук е дадено Парагон, доста имена, не са съобразени с превода на Бард, което е дразнещо.

    иначе за самият оригинал на Бард искам да кажа че съм възмутен от генеалогична особеност между първата и втората трилогия. Фиц е племенник на Искрен, т.е. синът на Искрен му е братовчед, но във втората част Предан изведнъж става „племенник“ на Фиц? по същия начин логично е дъщерята на Фиц да е племенница по втора линия на сина Искрен — но незнайно как те стават „братовчеди“? Подобни грешки съм забелязвал и при Дж.Мартин където племенника на Церсей, Лансел Ланистър, стана нейн братовчед. Изглежда за американците е по-лесно да възприемат, че щом двама души са на една възраст и имат общо родословно дърво те са или брат или сестра или братовчеди, въпреки че в живота може да имаш племенник, който да е почти на твоите години или дори по-голям от теб- Ако си по-малък брат сестра може да си роден докъм 15–20 години след брат си, ако си от друга жена, и тогава не е нещо изключително, племенникът ти да е по-голям от теб.

  • 16. Жоро (1 декември 2015 в 19:08)

    Шута в „живите кораби“ всъщност не е Шута, нито Лорд Златен….а Янтар. ще открием там и приятелката му лейди Йек. имам оаче съмнение, че шута някак си успява да бъде едновременно и Уилоу, въпреки че той е на съвсем друго място и в съвсем друго време — има такива подсказски.

    Праотците от третата книга за убеца и шута са далечни потомци на Драконите….по едното разклонение. Живите кораби са потомци на драконите по ДРУГОТО разклонение. А в края на втора книга за Живите кораби се появява истинсик дракон, който ще се появи и в последната книга от двете трилогия — Тингалия. В известен смисъл книгите са свързани.

  • 17. Вили Георгиева (23 май 2016 в 00:27)

    Уникална поредица!Заслужава си четенето!Робин Хоб безспорно е майстор на фентъзи романи! Оценка 6 от 6!

  • 18. zivoroka (30 октомври 2017 в 10:24), оценка: 5 от 6

    Първата половина на книгата е доста „скучна“ докато се разказва за израстването и първоначалното обучение на Фиц за кралски шпионин и убиец,но за читатели които обичат задълбочените описания (които са написани великолепно) липсата на напрегнато действие и заплетени интриги и мистерии ще е незабележимо и не дразнещо.През втората половина на книгата когато обучават Фиц на Умението и се запознава с други герои в разказа действието е малко по динамично и интересно,особено когато идва деня на изпита за Умението.Първите убийства на „претопените“ се споменават бегло,като се набляга на защитата на кралството от пиратите и ролята на Фиц в плановете на краля за кралството му.В последните няколко глави настъпва напрежение/съспенс което оставя надежда че в следващите книги ще преобладава в по големи количества.Цялата книга е съсредоточена върху главния си герой и през тези 450 страници той израства пред очите ти (с 10-ина години) и неизбежно ти става близък (за това е и един от най добре развитите герои във фентъзи жанра,при условие че има още 8 книги посветени на Фиц),но в същото време книгата оставя впечатление че е писана по скоро за тинейджъри (може би заради липсата на брутални битки) особено след като си чел Малазана,а при мен след Пътя на кралете.

    Великолепно написана книга,но за мен със леко „скучна“ история.

  • 19. Elentari (30 октомври 2017 в 15:03)

    Великолепна поредица! Вече 20 години, каквото и да чета, все се връщам при Шута и Фиц, при Кетрикен, Сенч, Барич, лейди Търпение и още толкова скъпи на сърцето ми персонажи; или пък не чак толкова скъпи:(…

    Израстването и преживелиците на Фиц и Шута до последната книга от третата трилогия, (за която се дочу, че вече е преведена на български и предадена на издателството, но от „Бард“ твърдят, че не била готова, е, може и да редактират), както и „Сага за Живите кораби“ и " Хроники на Дъждовитите равнини" са фино обвързани от Робин Хоб по един невероятен начин и рисуват пълнокръвно света на Елдърлингите. Ненапразно я наричат Кралица на фентъзи жанра, а Мартин й е почитател.

    Споменатите поредици могат да се четат и поотделно, но след като ги прочетох по реда на написването им (някои отново, а други — за пръв път), мозайката се подреди до последното малко късче.

    Има обширно и много интересно интервю с авторката на shadowdance.info, ако някой проявява интерес. Интервюто е прясно-прясно, от уърлдкона във Финландия тази година, взето е от част от екипа на ШД.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.