Читателски коментари (за „Тъмната кула “ от Стивън Кинг)

  • 1. Рахвин (17 декември 2010 в 01:51)

    Неочаквано автора този път надмина себе си. Всичките му писънки, за Тъмната кула няма смисъл да надхвърлят 200 страници за книга, защото като цяло са убийствено скучни и неинтересни. Тъй като прати десетина години имах мерак да я довърша (очаквах някакъв изпълнен с мистика и технология финал, епохална творба, титаничен епос) го направих чрез читанка. След като прочетох историята където Блейн Моно се движеше в култовия тъп град Луд реших, че всичко е изчерпано.

    Историята с влака беше страхотна там можеше тази книга да се превърне в нещо много по добро, но уви….

    Финала е толкова величествен, сякаш един мой приятел го е измислил… ако не знаех колко е дърти бих си казал, че Кинг е на 21 години и това е втората му творба след Ерагорн примерно и двете са приблизително толкова неинтересни и недодялани…

    защо ги чета ли…..

    Чета ги защото понякога (в тая криза по често) нямам работа и гледам чета някаква фантастика, ама като прочетеш хубавите идва ред на лошите….

  • 2. vesstam (2 април 2011 в 10:49), оценка: 6 от 6

    Жалко за предишният коментар, не искам да го коментирам.

  • 3. aron (25 ноември 2011 в 22:50)

    Книгите от поредицата „Тъмната кула“ са интересни, но на моменти са досадно разводнени. Интересни идеи и хрумвания, ама удавени в прекалено много думи. Аз мисля, че по-кратките произведения на Стивън Кинг са много по-силни. В стремежа си да сътвори една величествена сага авторът е попрекалил и сякаш е писал „на килограм“. Ако това беше събрано в една книга- щеше да е истински бестселър.

  • 4. Mars Lumograph (18 юли 2012 в 13:15)

    Финала ми хареса, даже много, но някак си претупана е цялата книга. Явно е имал срок до 2004-та да завърши похода до кулата и съответно-резултата го виждаме. А явно и на него му е ясно щом иска да ги пренапише. Според мен даже ще е яко да ги преработи и да ги пусне като продължение на сагата.

    п.с.Примерно вятъра през ключалката е много добра и си личи, че авторът има още качествен материал за тъмната кула, но има нужда от време съответно

  • 5. Зелен Ден (10 март 2013 в 22:25)

    Много голям фен съм на Стивън Кинг, но Тъмната кула наистина е слаба поредица. Разводнена и на места направо изсмукана от пръстите. Героите са чудесни, но фабулата е страшно неестествена и разпиляна, поне от Пустош нататък.

    Аз ли си въобразявам, или в Песента на Сузана и Тъмната кула изказът няма нищо общо с Кинг? Имам чувството, че са писани в съавторство. Първоначално помислих, че преводът е слаб, но пък Адриан Лазаровски е превел и Дума Ки, която е блестяща.

  • 6. Ачо (6 август 2013 в 15:21)

    Във vbox или в bgmama да ми допускате правописни и пунктуационни грешки разбирам, но в chitanka да ми слагате запетайки, където си искате и да не използвате пълен член, не вярвах…

    Слаба поредица, но все пак Стивън Кинг.

  • 7. notman (31 август 2013 в 17:18), оценка: 3 от 6

    До трета част поредицата е страхотна. Оттам нататък… според мен е довършена набързо, вероятно под натиска на някакви срокове в някакви договори.

    • 8. Деница Минчева (2 септември 2013 в 16:09)

      Набързо!? 20 години са „набързо“?

      „Тъмната кула“ присъства в по-голямата част от творбите на Кинг и се явявя точно такава ос и гръбнак за произведенията му, каквато той я описва в поредицата като ос на световете.

      Освен официалните 8 части и „Сестрички от Елурия“ има толкова много други книги, новели и разкази, които директно или завоалирано са свързани с Кулата, споделят герои, мотиви, идеи, реплики и образи, че едва ли някой може да ги изброи всичките. Все пак добри хора са направили доста добър опит и за да не заемам място тук, нека просто препратя към списъка:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_King_works_related_to_The_Dark_Tower_series

      • 10. notman (3 декември 2013 в 23:39), оценка: 3 от 6

        Амиии, да — набързо. Я провери какви са интервалите между излизането на отделните части от I до III и какво се случва след това. Двайсетте години са почти напълно „изядени“ от първата половина на поредицата.

  • 9. biro (2 декември 2013 в 17:44), оценка: 5 от 6

    Поредицата за Тъмната Кула е на високо ниво. Не мисля че е разводнена и прекалено дълга.

    Лошо впечатление ми направи немърливата корекция. Последната книга е пълна с печатни грешки и подобни нискокачествени работи би следвало да не се допускат до читанката.

  • 11. The God Of Tears (4 декември 2013 в 00:50)

    Колкото и хейтъри да се навъдят, това няма да промени факта, че „Тъмната кула“ е може би най-добрата дарк-фентъзи поредица изобщо (не споменавайте, ако обичате „Малазана“ и т.н. — обожавам ги, но те не са от този калибър). И не, поредицата изобщо не е завършена набързо, Кинг отлично е знаел какво прави и как да го направи (освен май в „Песента на Сузана“), още повече, че почти всичките му творби от „Талисманът“, през „То“, до „Сблъсък“ са свързани с вселената на Кулата. Финалът — уникален, най-добрият финал, който поредицата можеше да получи. Така че в този случай (и във всички други случаи и поводи) хейтът не важи.

    • 13. notman (4 декември 2013 в 14:25), оценка: 3 от 6

      Още веднъж отзад, докторе…

      The Dark Tower: The Gunslinger (1982) — 224 pages

      The Dark Tower II: The Drawing of the Three (1987) — 400 pages

      The Dark Tower III: The Waste Lands (1991) — 512 pages

      The Dark Tower IV: Wizard and Glass (1997) — 787 pages

      The Dark Tower V: Wolves of the Calla (2003) — 714 pages

      The Dark Tower VI: Song of Susannah (2004) — 432 pages

      The Dark Tower VII: The Dark Tower (2004) — 845 pages

      Вгледай се внимателно в цифрите в скобичките и се опитай да проумееш какво казват. Поразсъждавай и над обема на всяка от частите. А за да усетиш само с четене, че краят е претупан, ще трябва да почетеш още дооооста книгите на Стивън Кинг.

  • 12. Charlie_Kosta (4 декември 2013 в 08:40), оценка: 6 от 6

    Напълно съм съгласен с мнението на THE GOD OF TEARS. За мен това е най-добрата поредица, която съм чел!

  • 14. emili bronte (15 октомври 2017 в 19:55), оценка: 5 от 6

    Чудесна поредица! Краят някак си не ме изуми, но и не ме разочарова. Много досасни и повтарящи се правописни грешки, които отнемат част от удоволствието.

  • 15. Devoted of Slaanesh (11 април 2022 в 18:51), оценка: 3 от 6

    Сагата на Тъмната кула приключи и за мен.

    Но не мога да кажа, че съм удовлетворен. Не знам, защо му е било нужно на Кинг да ни влачи през тези почти 900 страници, след като ще ни даде един неприятно елементарен по всеки един книжен критерий край…

    „Тъмната кула“ е прилично четиво, затваря окончателно поредицата, но се съмнявам да се е харесала много на читателите си. Нивото по принцип спадна доста след „Вълците от Кала“, и лично аз доста се чудех, дали въобще да дочета поредицата.

    Правят ми впечатление бедния речник и многото повторения в книгата, неизпипано и непрофесионално изглежда. :(

    Обща оценка за цялата серия — 3/6*, последните две книги я занижават доста мнението ми за нея.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.